H Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος & Πελοποννήσου για την επόμενη μέρα του ιού (Video)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ψηφιακή ημερίδα «Covid-19 Αντιμετώπιση και η Eπόμενη Μέρα» η οποία διοργανώθηκε από την Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (Ι.Ε.Δ.Ε.Π.) σε συνδιοργάνωση με την Παθολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Π. «Παναγία η Βοήθεια» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως και την υποστήριξη των εταιριών Uni-pharma και Rafarm.

  • Στην ημερίδα συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες και εκπρόσωποι των φορέων της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Στη Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται ταχέως σε πιο νέες ηλικίες και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα υπερκαλύψει την Ελλάδα τον Αύγουστο με αρχές Σεπτέμβρη. Τώρα είναι που δεν πρέπει να βγάζουμε τις μάσκες ούτε στους εξωτερικούς χώρους. Οι εμβολιασμοί στην Αχαΐα είναι γύρω στο 38% αλλά πρέπει να αυξηθούν», είπε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Ν. Σύψας.

Για τα προβλήματα και τις νοσηρότητες που ανέδειξε η πανδημία Covid-19 (διαφορετικές συνθήκες δουλειάς) την χάραξη νέας στρατηγικής στη λειτουργία και την οργάνωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων (αναδιάρθρωση δομών, αυτοσχεδιασμός υπηρεσιών, δημιουργία κέντρων αριστείας, γνώση, ενσυναίσθηση, συνεργασία, εκπαίδευση, τεχνολογία, ψηφιοποίηση), μίλησε η Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα.

Ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., κος Γιάννης Καρβέλης επιπλέον αναφέρθηκε στη στελέχωση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και την ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στις νοσοκομειακές μονάδες και τις μονάδες Μ.Ε.Θ. Οι μονάδες πρέπει να λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση και την διαχείριση της πανδημίας καθώς όπως είπε «κερδίσαμε σε γνώση και εμπειρία αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον επικίνδυνο αυτό ιό».

Σύντομο απολογισμό της δράσης της Περιφέρειας σχετικά με την Covid-19 και την αντιμετώπιση της πανδημίας με ενημέρωση και πληροφόρηση σε μια «πράσινη»- όπως χαρακτηριστικά είπε – Αχαΐα έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κος Χαράλαμπος Μπονάνος τονίζοντας την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Στην καταστολή παθοφυσιολογικών μηχανισμών που σχετίζονται με την διαιώνιση της νόσου και στα τελευταία δεδομένα της εργαστηριακής διερεύνησης περιστατικών Covid-19 με ανθεκτικά μεταλλαγμένα στελέχη καθώς και στην αντιμετώπιση αλλά και διαχείριση της επόμενης μέρας (δημιουργία νέων εμβολίων, περισσότερα μοριακά test, ανίχνευση μεταλλάξεων), μίλησε η υπεύθυνη του εργαστηρίου Covid-19, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας του Ιατρικού Τμήματος, Παν/ου Πατρών, κα Αθανασία Μουζάκη.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμολογίας του Π.Π.Γ.Ν.Π., κος Αργύρης Τζουβελέκης έκανε λόγο για την εξέλιξη της φαρμακευτικής τεχνολογίας που αφορά σε νέες θεραπευτικές δυνατότητες (σύγχρονες συσκευές οξυγόνου υψηλής ροής, σκάφανδρα θετικών πιέσεων) και φαρμακευτικής αντιμετώπισης (αντιικά φάρμακα, αντιβιοτική αγωγή, κορτικοστεροειδή, αντιπηκτικά, βιολογικές θεραπείες).

Τη συζήτηση συντόνισαν ο Πρόεδρος της Ι.Ε.Δ.Ε.Π., Νεφρολόγος κος Περικλής Δουζδαμπάνης και ο Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Π.Π.Γ.Ν.Π., κος Μάρκος Μαραγκός.

Με διάχυτη στην ατμόσφαιρα την κοινή διαπίστωση ότι η μετάλλαξη δ (Β.1.617.1/2)  του νέου κορωνοϊού αποτελεί «απειλή» για την κοινότητα καθώς δείχνει να ανακόπτει την πτωτική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών ως πιο επιθετική που προσβάλλει τις νεότερες ηλικίες αλλά και τη μείωση του κινδύνου της διασποράς που επιτυγχάνεται μόνο με τον εμβολιασμό, έκλεισε η ψηφιακή ημερίδα.