Λίμνη Κρεμαστών: Μια μελέτη βγαίνει από τα συρτάρια και φέρνει ζωή στον τόπο (Έρευνα, Photos)

Ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών της Δυτικής Ελλάδας και της Στερεάς Ελλάδας για την ανάδειξη της Λίμνης Κρεμαστών συμφωνήθηκε όπως έγινε γνωστό χθες το μεσημέρι μετά από επίσημη ενημέρωση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • Η Λίμνη Κρεμαστών, η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, ενώνει δύο νομούς, την Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία αλλά και δύο Περιφέρειες, τη Δυτική Ελλάδα και στη Στερεά Ελλάδα. H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σχεδιάζουν πλέον από κοινού την ανάδειξη αυτή την ιδιαίτερης ομορφιάς και δυναμικής περιοχή, για την αξιοποίηση αυτού του περιβαλλοντικού και ενεργειακού θησαυρού που αξίζει και μπορεί να γίνει ένας από τους πιο επισκέψιμους οικότοπους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με έρευνα μας ο οδικός χάρτης αυτής της συνεργασίας είναι μια μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί ήδη από τη Δ.Ε.Η., στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας προς τις τοπικές κοινωνίες με τον τίτλο: «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης και Ανάδειξης Περιοχής Λιμνών και Τεχνητών Φραγμάτων (ανάντη Φράγματος Κρεμαστών έως εκβολές Αχελώου)».

Η μελέτη αυτή αφορούσε και τους δυο νομούς (Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία), και τις δύο Περιφέρειες, αλλά δυστυχώς μέχρι πρόσφατα παρέμεινε στα συρτάρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.).

Δεν παρέμεινε όμως και στα συρτάρια της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας, η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου είχε αρχίσει να την αξιοποιεί υλοποιώντας, έργα ύψους 2.164.087,90 € που αφορούσαν στην περιοχή παρέμβασης.

Τα έργα αυτά αφορούσαν έργα βελτίωσης παραλίμνιων δρόμων, μελέτες για την ωρίμανση της κατασκευής πίστας κανόε – καγιάκ κοντά στη Λίμνη Κρεμαστών, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών σε έναν παρόμοιο οικισμό με αυτόν των Κρεμαστών, που βρίσκεται στην Ανατολική Φραγκίστα.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουνίου του 2020 είχαν οργανωθεί από την Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και πολιτικών φορέων, διήμερες εκδηλώσεις για την αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών, όπως μπορείτε αν δείτε ΕΔΩ, οι οποίες δρομολόγησαν αυτήν την συνεργασία που υλοποιείται σήμερα.

Σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό, τον οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ δύο από τις δράσεις που προβλέπονται αφορούν στη δημιουργία υποδομών και εξοπλισμού υπαίθριας αναψυχής καθώς και στη δημιουργία Κέντρων Πληροφόρησης Επισκεπτών, μια δράση που «φωνάζει» από μόνη της, για το μέρος στο οποίο πρέπει να αναπτυχθεί, αφού στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ένας ολόκληρος οικισμός εγκαταλελειμμένος. Αποτελεί πραγματική ευκαιρία η παραπάνω συνεργασία για να αποκτήσει ζωή ένα μέρος που για κάποιες δεκαετίες έδινε ζωή και χάριζε ομορφιά σε έναν πανέμορφο αλλά έρημο σήμερα, τόπο.

Σαρανταπέντε χιλιόμετρα βόρεια του Αγρινίου ζει τη δική του σιωπή ένας εγκαταλελειμμένος συνοικισμός, ένα χωριό, «φάντασμα» που οικοδομήθηκε το 1966 για να στεγάσει τους εργάτες και το προσωπικό της Δ.Ε.Η. που θα απασχολούνταν στο υδροηλεκτρικό φράγμα Κρεμαστών. Η εγκατάλειψη αυτής της υποδομής στη φθορά του χρόνου είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί όλη η περιοχή, αφού ερήμωσαν επιχειρήσεις και μαγαζιά, σταμάτησαν να συντηρούνται οι δρόμοι, ενώ η τοπική συγκοινωνία μειώθηκε δραματικά.

  • Με τη ολοκλήρωση των εργασιών του φράγματος το 1966 στο οικισμό μένουν 100 περίπου άτομα, από τα οποία τα 40 περίπου ήταν βοηθητικό προσωπικό (φύλακες τραπεζοκόμοι κ.α) και οι υπόλοιποι τεχνικοί εργοδηγοί μηχανικοί κλπ.

Για τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια ο αριθμός αυτός είχε παραμείνει σταθερός, μετέπειτα όμως άρχισε να μειώνεται και η πλήρης εγκατάλειψή ξεκίνησε με την απόφαση της ενοποίησης των δυο σταθμών των Κρεμαστών και του Καστρακίου. Στον οικισμό πια δεν έχει λόγο να μένει κάνεις αφού κι αυτοί που έρχονται για τις διάφορες εργασίες  στο σταθμό του φράγματος έμεναν στο Αγρίνιο.

  • Ο οικισμός κατοικούνταν πλήρως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90 και παρείχε πολλά: Λέσχη εργαζόμενων, γιατρό κλπ. Λόγοι οικονομίας όμως σταδιακά οδήγησαν στο να γίνουν πολλές περικοπές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και ο κινηματογράφος.

Η συγκεκριμένη συνεργασία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο οικισμός αυτός να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε μια υπάρχουσα και μεγάλης δυναμικής υποδομή να «ζωντανέψει» ξανά και μαζί της να «ζωντανέψει και ο τόπος.

Δείτε επίσης ένα φωτογραφικό progect της Έμυς Βαζούρα στην σελίδα της Art8 ΕΔΩ

Βίντεο: Αντρέας Καραθανάσης


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr