Σχέδιο μετάθεσης της αποπληρωμή των επιταγών κατά 60 ημέρες μετά την λήξη του «lockdown» επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και τον τραπεζικό τομέα.
- Η πρόταση για την διαχείριση του θέματος των επιταγών που έχει υποβληθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνα λαμβάνει μέριμνα τόσο για τους εκδότες όσο και για τους κομιστές των μεταχρονολογημένων επιταγών. Συγκεκριμένα, για τις επιταγές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προτείνεται να μετατεθεί η αποπληρωμή τους 60 ημέρες μετά την λήξη του lockdown, με ταυτόχρονη ισόποση χρηματοδότηση των κομιστών, λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του έτους.
Πρόκειται για διαφορετική προσέγγιση του θέματος σε σχέση με το αντίστοιχο μέτρο που είχε εφαρμοστεί κατά το πρώτο lockdown, όταν δηλαδή είχαν ανασταλεί οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ονομαστική ημερομηνία λήξης της επιταγής.
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιταγές που λήγουν αυτόν τον μήνα (κατ αρχάς) προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:
Μετάθεση της αποπληρωμή των επιταγών 60 ημέρες μετά την λήξη του lockdown… όποτε γίνει αυτό!
Δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους. Το ποσό της επιταγής θα καλύπτεται με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Πρακτικά η τράπεζα θα ρευστοποιεί το ποσό της επιταγής στον κομιστή δίνοντας έτσι την μια πρόσθετη ρευστότητα στον κομιστή, ενώ για τον εκδότη το ποσό θα αποτελεί ένα «άτυπο δάνειο».
Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν ενταχθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους είτε με κρατική εντολή είτε γιατί έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19.
Το όλο σχέδιο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο επεξεργασίας καθώς θα απαιτηθεί η συνεργασία όλων των πλευρών (Δημόσιο, Τράπεζες, Εμπόριο) ενώ το κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρω. Πρόκειται επί της ουσίας για μια πρόσθετη «ένεση» ρευστότητας που θα επιτρέψει στην πραγματική οικονομία να αποφύγει τα «κανόνια» και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούν στην αγορά.
Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο σφραγίστηκαν 1.544 επιταγές, αξίας 23.360.000 ευρώ, όταν τον Αύγουστο είχαν σφραγιστεί 605 επιταγές, αξίας 4.970.000 ευρώ, απόρροια της κατάστασης μετά την πρώτη καραντίνα.
aftodioikisi.gr
Σχετικά Άρθρα
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Στο Μεσολόγγι η 2η Επέτειος Ενθρονίσεως
Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσας: Αγρυπνία την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου
Αγρίνιο: Με μεγάλο ενθουσιασμό η εκδήλωση Εορτασμού της Εβδομάδας Θηλασμού 2024