Η αρχαία σαρκοφάγος του Ιερέα Psamtik και η συλλογή των αντιγράφων του βασιλιά Τουταγχαμών προβάλλονται στο αιγυπτιακό περίπτερο της Dubai Expo 2020.
- Η αρχαία σαρκοφάγος του ιερέα Psamtik έφτασε στο Ντουμπάι και εκτίθεται στους επισκέπτες του αιγυπτιακού περίπτερου στην Expo Dubai 2020.
Η σαρκοφάγος του ιερέα Psamtik, που ήταν «ο γιός του Pediosir» είναι ένα από τα χρωματιστά ξύλινα φέρετρα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Σακκάρα από την αρχαιολογική αποστολή του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Είναι διακοσμημένη με ένα μεγάλο κολιέ που τελειώνει στο κεφάλι ενός γερακιού, με τη θεά του ουρανού “Nut” να εμφανίζεται και να ανοίγει τα δυο της φτερά. Τα φτερά ονομάζονται “Maat” που συμβολίζουν την θεά της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Το κεντρικό τμήμα του φέρετρου είναι διακοσμημένο με θρησκευτικά μυστήρια. Γύρω από τις πλευρές του υπάρχουν δύο σειρές θεών «Was» που κρατούν ένα σκήπτρο της θεάς. Στο κάτω μέρος του φέρετρου, δύο φιγούρες του θεού της μετά θάνατον ζωής “Anubis” στέκονται μπροστά σε έναν νεκρό.
Επίσης, μια ομάδα σύγχρονων αντιγράφων του βασιλιά Τουταγχαμών έφτασε στην Dubai Expo 2021 για να προβληθεί στο περίπτερο της Αιγύπτου.
Η συλλογή των αντιγράφων του βασιλιά Τουταγχαμών περιλαμβάνει τη χρυσή μάσκα του, τη δική του σαρκοφάγο, το φύλακα «Ka» του βασιλιά, τον εορταστικό Θρόνο του καθώς και τον χρυσό βασιλικό θρόνο του.
Η έννοια των σαρκοφάγων στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό έχει μεγάλη σημασία από θρησκευτική και συμβολική άποψη, καθώς είναι η πιο σημαντική φάση στη διαδικασία ταφής και ο τόπος όπου το σώμα του νεκρού προετοιμάζεται για τη διαδικασία της κρίσης δηλαδή της μεταθανάτιας ζωής .
Η μεταφορά αυτών των τεχνουργημάτων έρχεται να διασφαλίσει την προθυμία όλων των αιγυπτιακών κρατικών υπηρεσιών να μεγιστοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους για την επιτυχία της αιγυπτιακής συμμετοχής στο Expo Dubai 2020 και να δήλώσουν ένα δυναμικό παρόν. Με αυτόν τον τρόπο η Αίγυπτος προβάλει τα αξιοθεάτα και τους αρχαιολογικούς της χώρους κατατάσσοντας την ως μια από τις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού.
ethnos.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πατριωτών Καλυβιωτών
Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου: Δίνει την ευκαιρία σε άνδρες και γυναίκες να ασχοληθούν με τον χώρο
Αγρίνιο – «Photopolis»: Προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους