Ένα μικρό, άγνωστο και σε εμένα ερευνητικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας, έχει αναπτύξει μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορονοιού, με υψηλή ακρίβεια. Από ότι θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, εδώ και 9 μήνες επιχειρεί να το βγάλει στην παραγωγή, αλλά συναντάει τοίχο. Καλέσαμε τον ιδρυτή του κ. Δημήτρη Ποντίκα σε συνέντευξη και οι αλήθειες που μας είπε, θα σας σοκάρουν!
Θα αρχίσω τη συνέντευξη μας ζητώντας συγγνώμη, επειδή τόσο εγώ, όσο όπως πιστεύω και το 99% των συνδημοτών μας, δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή σας. Πολύ δε περισσότερο τα θαυμαστά που κάνετε για τα οποία μας πληροφόρησε ο συνεργάτης σας κ. Σακαρίκας. Δεν γνωρίζαμε ότι δίπλα μας, στο Μενίδι της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχει και λειτουργεί, ένα εργαστήριο Βιοτεχνολογίας που πρωτοπορεί, όντας γνωστό στο εξωτερικό και σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τις δραστηριότητές σας.
– Άγνωστο σε εσάς σε τοπικό επίπεδο αλλά γνωστό σε εξειδικευμένες επαγγελματικές ομάδες πανελλαδικά. Είμαστε ένα εργαστήριο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής βιοτεχνολογικών προϊόντων που ιδρύθηκε το 2009 στο Μενίδι και από τότε, δουλεύοντας ασταμάτητα, αναπτύξαμε και έχουμε στη φαρέτρα μας ένα σύνολο προϊόντων, (άνω των 500), που καλύπτουν τομείς υγείας, κτηνιατρικής, ανάλυσης τροφίμων και υγιεινής. Τα ανεπτυγμένα προϊόντα μας, βρίσκονται αισίως σε 68 χώρες μέχρι σήμερα και τοποθετούν την περιοχή μας και την χώρα μας στο βιοτεχνολογικό παγκόσμιο χάρτη, με ουσιαστικό αποτύπωμα.
Πείτε μας λίγα λόγια για τους τύπους των τεστ που αξιοποιούνται στη διάγνωση του κορονοιού.
-Τα τεστ για τον κορωνοιό που κυκλοφορούν μαζικά παγκοσμίως, χωρίζονται σε τεστ ανίχνευσης αντιγόνου και αντισωμάτων. Στη συνέχεια αυτές οι δυο κατηγορίες υποδιαιρούνται σε γρήγορα τεστ, τα λεγόμενα rapid tests σε κασέτες και στα μοριακά τεστ με rt-pcr. Κάθε τύπος από αυτά τα τεστ έχει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνοπτικά είναι: ο χρόνος εκτέλεσης, η ευχρηστία τους και η ειδικότητα τους. Τα πιο αξιόπιστα, (θεωρητικά πάντα), είναι τα μοριακά τεστ, διότι η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από την σωστή λήψη του δείγματος, τη σωστή συντήρηση του, τη σωστή επεξεργασία του και την αποφυγή επιμολύνσεως. Μεταξύ των τεστ αντιγόνου και αντισωμάτων, πιο αξιόπιστα είναι εκείνα του αντιγόνου, διότι τα τεστ αντισωμάτων μετρούν γενική ολική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω των ανοσολογικών ομάδων IgG και IgM, απέναντι σε οτιδήποτε ξένο έχει εισχωρήσει στον οργανισμό. Μπορούν δηλαδή να μας δώσουν θετική ένδειξη από οποιοδήποτε ιό, λοίμωξη, φλεγμονή, βακτήριο ή παθολογική κατάσταση του εξεταζόμενου οργανισμού.
Αφού με τη μόλυνση από τον ιό παράγονται αντισώματα γιατί δεν φτιάχνουμε αντίστοιχο φάρμακο που να καταστρέφει αυτόν τον ιό;
– Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού απέναντι σε έναν ιό, στην περίπτωση μας, στο
στέλεχος SARS-CoV-2 της οικογένειας των κορωνοϊών που εμφανίστηκε πρώτη φορά κάπου στον
Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με αναφορές από τον Π.Ο.Υ., ίσως και τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Ιταλία, αν λάβουμε υπόψιν αναφορές κλινικών ιατρών από Ιταλία που αναφέρουν περιστατικά με ίδια συμπτωματολογία στα νοσοκομεία τους, είναι επίκτητη. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με ένα νέο στέλεχος για να αποκτήσουμε ανοσολογική μνήμη. Τώρα, για πόσο καιρό θα παραμείνουν τα συγκεκριμένα ειδικά αντισώματα στο ανοσολογικό οπλοστάσιο, είναι θέμα προς διερεύνηση χωρίς σαφή απάντηση, σύμφωνα με τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα. Στην ουσία του ερωτήματος
σας, δεν ξέρουμε ποια ειδικά αντισώματα παράγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για τον COVID-19. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εκπαιδεύεται, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με ένα ξένο
σώμα, έναν εισβολέα, ώστε να τροποποιήσει τους στρατιώτες του έναντι του εκάστοτε εισβολέα. Αν είχαμε γνώση των εξειδικευμένων αντισωμάτων που αποτελούν την ειδική άμυνα εναντίον του στελέχους του κορονοιού, τότε, θα είχαμε αναπτύξει ως παγκόσμια ιατρική και ερευνητική κοινότητα, αποτελεσματικό φάρμακο εναντίον του, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου 2020.
Ποιες ειναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το φάρμακο;
Το τελευταίο δίμηνο, έχουν εγκριθεί στις Η.Π.Α. δύο ελπιδοφόρα φάρμακα βασισμένα σε
μονοκλωνικά αντισώματα, ένα της REGENERON και ένα της Lilly, προϊόντα γενετικής μηχανικής,
που είναι ειδικά έναντι του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού. Γεγονός, που ως ερευνητικό
εργαστήριο βιοτεχνολογίας, το χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση.
Εσείς έχετε προβεί σε έρευνα για το φάρμακο έναντι του ιού;
Εμείς, από την πλευρά μας, ως εργαστήριο, από τον Απρίλιο του 2020 και έχει γίνει σχετική
δημοσίευση σε ελληνικά και διεθνή μέσα, έχουμε προχωρήσει στην πειραματική ανάπτυξη
φαρμάκου, του STADIMIVIR, με ελπιδοφόρα προκαταρκτικά δεδομένα σε εργαστηριακό επίπεδο
με εξάλειψη του SARS-CoV-2 εντός 2 ημερών, χωρίς εμφάνιση κυτταροτοξικότητας για 10 ημέρες
πειραματικής διεργασίας. Όμως, εκ των πραγμάτων, δε μπορούμε και νομικά να συνεχίσουμε σε
επίπεδο ελέγχου στα στάδια ΙΙ και ΙΙΙ χωρίς συμπράξεις ή συνέργιες.
Εσείς πότε αναπτύξατε το μοριακό τεστ και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;
-Από την πρώτη στιγμή που ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες γονιδίωμα του ιού, το σύνολο των ερευνητικών εργαστηρίων στον πλανήτη γη, προσπάθησε να μελετήσει και να αποκωδικοποιήσει τις αλληλουχίες του. Κάθε ερευνητικό εργαστήριο και βιοτεχνολογική εταιρεία το προσέγγισε με τον τρόπο του. Εμείς προσεγγίσαμε το θέμα από μια διαφορετική οπτική. Επιδιώξαμε από το ξεκίνημά μας, να δημιουργήσουμε ένα τεστ με απλότητα χρήσης και οικονομική προσιτότητα. Γιατί ξέραμε πως θα απαιτηθεί μεγάλος αριθμός τεστ και για μακρύ χρονικό διάστημα και πως έπρεπε να το εφαρμόσει και μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με χρήση απλούστερων συσκευών.
Τι συγκεκριμένο κάνατε δηλαδή;
-Εφαρμόσαμε τη δεύτερη γενιά μοριακής τεχνολογίας, τη λεγομένη rt-lamp, η οποία αναπτύχτηκε ως μέθοδος μοριακής ανάλυσης, μόλις το 2015. Διαφέρει από την τεχνολογία rt-pcr, στο ότι, δεν απαιτείται ακριβός εξοπλισμός για την διενέργεια του τεστ, δεν είναι χρονοβόρα η διαδικασία παραγωγής αποτελέσματος και η τεχνολογία rt-lamp υπερέχει σε ένα βασικό σημείο.
Δηλαδή που εντοπίζεται η υπεροχή της;
-Με την πρώτη γενιά της rt-pcr, κατά την εφαρμογή του πρωτόκολλου κάθε εταιρείας που έχει αναπτύξει το δικό της διαγνωστικό κιτ, χρησιμοποιούνται 2 εκκινητές, (primers), για τον πολλαπλασιασμό και την αντιγραφή του ιού. Από την άλλη πλευρά, με την μέθοδο rt-lamp, χρησιμοποιούνται 6 εκκινητές, (primers), που ουσιαστικά οδηγούν σε καλύτερη και πιο ακριβή ταυτοποίηση του αντιγόνου χωρίς καμιά υπόνοια λάθους.
Πόσο γρήγορα αποδίδει το δικό σας, δηλαδή το Ελληνικό μοριακό τεστ;
-Με το τεστ που αναπτύξαμε με κωδική ονομασία STADIMI-CHECK SARS-Cov-2 Ag, και έχουν γίνει συγκριτικές μελέτες με μοριακό τεστ rt- pcr, Καναδικού οίκου, μπορούμε να έχουμε οπτικό χρωματικό αποτέλεσμα παρουσίας ή όχι του αντιγόνου εντός 8 λεπτών με πλήρη ειδίκευση.
Τι είδους εξοπλισμός χρειάζεται για αυτό; Είναι ακριβός;
-Το θετικό από την μέθοδο αυτή είναι ότι ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι μόνο μια σειρά από πιπέττες μεταβλητού όγκου και ένας ξηρός επωαστήρας σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών.
Ασφαλώς θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες της πατρίδας μας, χωρίς να διώχνουμε πολύτιμο συνάλλαγμα και να εξάγουμε, φέρνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα, που τώρα το έχουμε απόλυτη ανάγκη. Έτσι δεν είναι;
-Στόχος μας, αυτές τις δύσκολες μέρες, είναι να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, καλύπτοντας όσο μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της μπορούμε. Φυσικά και θα μπορούσε να εξαχθεί σε χώρες του εξωτερικού. Από την πληροφόρηση που λαμβάνουμε καθημερινά, (από το σύνολο του δικτύου μας στις 68 χώρες), έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα, πως όλες οι χώρες ζητούν ακρίβεια αποτελέσματος, γρήγορη διάγνωση και μαζικότητα των τεστ, κάτι που με τη μέθοδό μας είναι εφικτό.
Αφού το Ελληνικό μοριακό τεστ, που όπως μας βεβαιώνετε είναι ακριβές, ταχείας απόκρισης, απλό και οικονομικά προσιτό, γιατί δεν μπήκε ακόμη σε παραγωγική διαδικασία; Έχουν περάσει τόσοι μήνες από τη δημιουργία του!
-Επειδή εμείς, ως ερευνητικό εργαστήριο, αυτοχρηματοδοτούμαστε. Από την αρχή της λειτουργίας μας, δεν έχουμε επιδοτηθεί, ούτε με ένα ευρώ! Ύστερα, πρέπει να γνωρίζετε πως μεγάλο μέρος των εσόδων μας, επιστρέφει κατευθυνόμενο στην έρευνα, που πρέπει να κάνουμε για να διατηρηθούμε στην αιχμή. Έτσι αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά σε τυπικές αλλά και ουσιαστικές διαδικασίες όπως είναι οι διάφορες πιστοποιήσεις. Πολύ δε περισσότερο, χωρίς οικονομική στήριξη, μας είναι αδύνατο μα μπούμε σε τόσο μεγάλη μαζική παραγωγή.
Αυτόν τον καιρό είμαστε σε πόλεμο. Πολεμούμε απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό που έχει σακατέψει και την κοινωνία και την οικονομία μας. Η ανθρώπινη ζωή έχει τόσο για εμάς τους Έλληνες και για κάθε λαό τη μεγαλύτερη αξία. Είναι δυνατόν να διαθέτουμε τόσο αξιόπιστα εργαλεία για την ανίχνευση του αόρατου εχθρού μας κι εμείς να αδρανούμε; Έχετε κάνει ανάλογες προτάσεις ψηλά στη διοικητική πυραμίδα;
-Από τον Απρίλιο του 2020 είχαμε κάνει την πρότασή μας, να εφαρμοστεί ιχνηλάτηση ολόκληρου του γενικού πληθυσμού της χώρας, στα πρότυπα της δεκαετούς απογραφής πληθυσμού. Έτσι ώστε, να εντοπιστούν οι εστίες μόλυνσης και να απομονωθούν οι θετικοί, για 15 ημερολογιακές ήμερες.
Και ο υπόλοιπος υγιής πληθυσμός;
-Όλοι όσοι θα έβγαιναν αρνητικοί στον ιό, και θα αποτελούσαν μέρος του δικού τους μοναδικού αρνητικού ιστογράμματος ιχνηλάτησης επαφών, θα μπορούσαν ελεύθερα να συνεχίσουν την οικονομική και παραγωγική διαδικασία. Έτσι δε θα είχαμε τις αρνητικές οικονομικές αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις του γενικευμένου αποκλεισμού (Lockdown).
Και για τους θετικούς που θα ήταν επακριβώς εντοπισμένοι;
-Στις εστίες μόλυνσης, (δηλαδή στα σπίτια των οικογενειών που βρέθηκαν θετικά δείγματα και σε όσους ανήκουν στο θετικό ιστόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών), θα επαναλαμβάνονταν, (μόνον σε αυτούς, άρα οικονομία κλίμακας στη σπατάλη τεστ), η εξέταση σε 15 μέρες, έτσι ώστε, εντός 30 ημερολογιακών ημερών, το σύνολο του πληθυσμού θα είχε επαναδραστηριοποιηθεί με πλήρη εξάλειψη του ιού στη χώρα. Αυτό προϋποθέτει ότι στο διάστημα των 30 ημερών όπως και μετέπειτα, δε θα επιτρεπόταν έξοδος από τη χώρα σε κανέναν θετικό και θα επιβάλλονταν μοριακές εξετάσεις σε όλους τους εισερχομένους.
Τι θα κερδίζαμε και με ποιο οικονομικό κόστος;
Θα κερδίζαμε μια οικονομία που να δουλεύει ασταμάτητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, το συνολικό κόστος μιας συνολικής απογραφής πληθυσμού με όλες τις μεταβλητές υπολογισμένες, δηλαδή κόστος διαγνωστικών τεστ, κινητοποίηση συνόλου του κρατικού μηχανισμού, υγειονομικού προσωπικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εθελοντικών οργανισμών όπως π.χ. ΕΕΣ, θα ήταν κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό μικρό, αν λάβουμε υπόψη μας τη ζημιά που υφιστάμεθα από τις ατέρμονες και διαδοχικά επιβαλλόμενες καραντίνες που υπολογίζονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ που χάνονται από την πραγματική οικονομία για κάθε μήνα ολικής καραντίνας.
Γνωρίζετε αν εφαρμόστηκε η πρότασή σας σε κάποια άλλη χώρα;
-Με χαρά, διαπιστώσαμε να εφαρμόζεται η πρόταση μας αυτή στην Σλοβακία, χωρίς φυσικ;a να είμαστε εμείς οι εμπνευστές του Σλοβακικού πληθυσμιακόυ screening. Ξεκίνησε η προσπάθεια τους τον Οκτώβριο κάνοντας ορθή διαχείριση των εστιών μολύνσεως.
Αν με κάποιο τρόπο, μαγικό ας πούμε, εξασφαλίζατε τα χρήματα που θα σας επέτρεπαν να παράγετε το τεστ μαζικά. Πόσο χρόνο θα χρειαζόσασταν για αυτό;
-Σε ένα ιδανικό σενάριο, θα μπορούσε να αρχίσει μαζική παράγωγη του, μέσα σε 20- 30 ημέρες.
Αν άρχιζε παραγωγή, στον τόπο μας , ή κάπου αλλού στην Ελλάδα, τότε πόσοι άνεργοι επιστήμονες της Υγείας, της Χημείας, και της Βιοτεχνολογίας θα εξασφάλιζαν αξιοπρεπή δουλειά με αξιοπρεπείς αμοιβές;
– Λογαριάζουμε, σε ένα ιδεατό σενάριο πλήρης κάλυψης εθνικών αναγκών και παράλληλης εξαγωγής του τεστ, ότι θα έβρισκαν απασχόληση 100 έως 300 άτομα, ανάλογα με την έκταση των εγκαταστάσεων και την υποστήριξη από την πατρίδα μας.
Από ότι συμπεραίνουμε, έχετε αποταθεί επανειλημμένα στον Ελληνικό χώρο. Όπως γίνεται συνήθως κάποιοι θα σας έδωσαν υποσχέσεις που όμως παρέμειναν υποσχέσεις και τίποτα άλλο. Υπάρχει τελικά ενδιαφέρον από κάπου;
-Tο σοβαρό ενδιαφέρον σε κάθε στάδιο, ήταν και εξακολουθεί να είναι ΜΟΝΟ από το εξωτερικό!
Όσο συζητούμε και ακούω με προσοχή αυτά που μου λέτε, τόσο φουντώνει μέσα μου ιερή αγανάκτηση. Ο συνεργάτης σας κ. Σακαρίκας, σε προηγούμενη συνέντευξη, μας θύμισε πως: « η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της!». Εμείς ως μέσο δημοκρατικής πληροφόρησης, έχουμε την έγκρισή σας να κάνουμε στην κορυφή του τόπου μας το ερώτημα: «Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη: ‘ΩΣ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ;’ »;
-Εμείς που μοχθούμε πάνω από τον εργαστηριακό πάγκο, που για να πετύχουμε αποτελεσματικό τεστ και δεχόμαστε ολόκληρες σειρές αποτυχιών για μια επιτυχία, πιστεύουμε ακράδαντα στην αξιόπιστη δημοκρατική ενημέρωση των ανθρώπων. Έτσι θα μας ήταν αδύνατο να μην σας επιτρέψουμε κάτι, που είναι στη διακριτική σας ευχέρεια.
Σας ευχαριστώ.
Σχετικά Άρθρα
Σπύρος Σκιαδαρέσης: «Έχουμε μπροστά μας μια νέα, κρίσιμη Αυτοδιοικητική περίοδο»
Αιτ/νία: Αυτά είναι τα σημεία για δωρεάν διαγνωστικούς έλεγχους την Πέμπτη
Αγρίνιο: Απόψε στην Πλατεία Δημοκρατίας η μεγάλη συγκέντρωση του Κώστα Πιστιόλα