Σαν σήμερα, 23 Νοεμβρίου, στο Αγρίνιο και αλλού

Γιορτάζουν

Αμφιλόχιος, Αμφιλοχία.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας

Η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας (International Day to End Impunity) αφορά την παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και – σε πολλές περιπτώσεις – την ατιμωρησία των δραστών.
Διοργανώνεται με πρωτοβουλία της μ.κ.ο. «Διεθνής της Ελευθερίας της Έκφρασης» («International Freedom of Expression», IFEX) κάθε χρόνο στις 23 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση της Σφαγής του Αμπατουάν, που συνέβη στις 23 Νοεμβρίου 2009, όταν ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος στην πόλη Αμπατουάν της νήσου Μιντανάο των Φιλιππίνων με 58 πτώματα, τα 32 από τα οποία ανήκαν σε εργαζόμενους τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αντιπολιτεύονταν τον ισχυρό άνδρα της περιοχής Αντάλ Αμπατουάν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επίθεση κατά εκπροσώπων του Τύπου, όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων. Από τότε, η υπόθεση «σέρνεται» στα δικαστήρια των Φιλιππίνων.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

23 Νοεμβρίου 1962
Τμήμα εννιακοσίων (900) μέτρων περίπου προστατευτικού αναχώματος κοντά στο χωριό Καλύβια και στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου καταστράφηκε από υπερχείλιση του Αχελώου λόγω των τελευταίων καταιγίδων και του χιονιού που έλιωσε στα ορεινά συγκροτήματα της Ακαρνανίας. Στο σημείο της κατάρρευσης βρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι της Μηχανικής Υπηρεσίας του νομού, οι οποίοι προσπαθούσαν να ανακατασκευάσουν ένα πρόχειρο ανάχωμα. Επίσης, καταστράφηκε εντελώς ένα τμήμα της παραποτάμιας εθνικής οδού Αγρινίου – Ιωαννίνων που διέρχεται από το χωριό Ματσούκι, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία για δέκα ώρες πε-ρίπου και αφού πρώτα κατασκευάσθηκε παρακαμπτήριος δρόμος. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 24.11.1962, Σελ. 8)

…και αλλού

1904
Τελετή λήξης των 3ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στον Άγιο Λουδοβίκο (St Louis) των ΗΠΑ. Οι πρώτοι αγώνες επί αμερικανικού εδάφους στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία. Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο, στην άρση βαρών με τον Περικλή Κακούση.

 

 

1964
Ο αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ ΝτιΜπέικι πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (μπάι-πας).

 

 

 

1976
Αεροπλάνο YS-11 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται κοντά στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες, από τους οποίους τέσσερις είναι μέλη του πληρώματος.

 

 

1988
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Τράπεζας Κρήτης, Γιώργος Κοσκωτάς, συλλαμβάνεται από το FBI στις ΗΠΑ για χρέη προς το αμερικάνικο δημόσιο. («Σκάνδαλο Κοσκωτά»)

 

 

1989
ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός σχηματίζουν οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

 

 

 

1992
Η IBM παρουσιάζει το πρώτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone) με την κωδική ονομασία «Angler», στην έκθεση COMDEX του Λας Βέγκας.

 

 


Γεννήσεις

1859
Γουίλιαμ Μπόνεϊ, γνωστός ως Μπίλι δε Κιντ, παράνομος της Άγριας Δύσης, που σκοτώθηκε σε ενέδρα από τον σερίφη Πατ Γκάρετ. Η ιστορία και το τέλος του απαθανατίστηκε κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Σαμ Πέκινπα στην ταινία «Pat Garrett & Billy the Kid», με μουσική του Μπομπ Ντίλαν. (Θαν. 14/7/1881)

1946
Γιώργος Κούδας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη γόνος του Ιωάννη Κούδα από την Τυρολόη Ανατολικής Θράκης και της Ελευθερίας Μακρή (Κούδα) από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Το 2003 ψηφίστηκε ως ο πέμπτος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την Ε.Π.Ο. για το εορτασμό των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ.

1962
Νικολάς Μαδούρο, (Nicolás Maduro Moros, 23 Νοεμβρίου 1962) είναι πολιτικός από τη Βενεζουέλα και ο 63ος Πρόεδρος της χώρας από το 2013. Από το 2006 έως το 2013 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και από το 2012 έως το 2013 ως αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας επί κυβερνήσεως Ούγκο Τσάβες.

Ξεκινώντας ως οδηγός λεωφορείων, ο Μαδούρο έγινε αρχηγός συνδικάτου προτού εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας το 2000. Διορίστηκε σε διάφορες θέσεις μέσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπό τον Ούγκο Τσάβες και τελικά το 2006 έγινε υπουργός Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χαρακτηρίστηκε ως ο «ικανότερος διοικητής και πολιτικός μέσα στον στενό κύκλο του Τσάβες».


Θάνατοι

1826
Γιόχαν Μπόντε, γερμανός αστρονόμος, που προσδιόρισε τον εμπειρικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει τον προσδιορισμό της απόστασης των πλανητών από τον Ήλιο, γνωστό ως νόμο Titus-Bode. Δημοσίευσε άτλαντα με 17.2490 αστέρες και νεφελώματα. (Γεν. 19/1/1747)

 

 

1958
Νικόλαος Γεωργαντάς, έλληνας δισκοβόλος. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίσκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου το 1904. (Γεν. 27/2/1880)

 

 

1976
Αντρέ Μαλρό, γάλλος συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και πολιτικός. («Η κατάσταση του ανθρώπου», «Αντιαπομνημονεύματα», «Ελπίδα») (Γεν. 3/11/1901)

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr