Α. Φίλιας: «Η Γη της Φλόγας, πρωταγωνίστρια και τότε και τώρα» – 130 δράσεις και εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821
- «Ένας χρόνος γεμάτος ιστορία, μνήμες και συναισθήματα με άρωμα Ελλάδας και υπερηφάνεια. Η Δυτική Ελλάδα, η Γη της Φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται. Αφετηρία που σηματοδοτείται με εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σήμερα, και στοχεύουν στην προσέγγιση και στόχευση του ενός καλύτερου αύριο».
Το στίγμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά και Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής «Δυτική Ελλάδα 2021» Ανδρέας Φίλιας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, ο κ. Φίλιας παρουσίασε διεξοδικά το πρόγραμμα, μεγάλο μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2021»
Από τις αρχές του 2020 η Περιφέρεια ξεκίνησε τις προετοιμασίες προκειμένου η Δυτική Ελλάδα, το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, Σχέδιο Δράσης, αξιοποιώντας δυνάμεις από όλο το εύρος της Περιφέρειας (Κεντρική Διοίκηση, Δήμοι, Συλλογικότητες, Πολίτες, Επιχειρήσεις), με στόχευση την ανάδειξη της συμβολής της Δυτικής Ελλάδας στην Επανάσταση του 1821.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με διασπορά στο χώρο και το χρόνο οι οποίες θα διατρέξουν όλη την Περιφέρεια αλλά και εκτός αυτής. Ορισμένες θα παραμείνουν ως θεσμός προσελκύοντας επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Από το Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίστηκε και η Γνωμοδοτική Επιτροπή «Δυτική Ελλάδα 2021», η οποία απαρτίζεται από 27 μέλη (5 Περιφερειακούς Συμβούλους, 21 πολίτες εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης και τον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως Πρόεδρο).
Ο προγραμματισμός διαρθρώνεται σε δύο άξονες:
Άξονας 1: Έργα εμβληματικού / στρατηγικού χαρακτήρα
Στον Άξονα 1 εντάσσονται έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι κριτικής σημασίας για τον επιτυχή εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Α. Η ΠΔΕ, η μοναδική Περιφέρεια σε ολόκληρη της Ελλάδα, ενέταξε και υλοποιεί έργο προϋπολογισμού 1.967.880 ευρώ για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Δ.Ε. με χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων με έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές, όπως τα τεκταινόμενα κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Το έργο διακρίνεται σε τρία υποέργα:
- Την οργάνωση και λειτουργία ενός κινητού ψηφιακού μουσείου, το οποίο θα περιοδεύσει σε σημαντικά αστικά κέντρα της Π.Δ.Ε., πριν εγκατασταθεί μόνιμα σε σημεία της Π.Δ.Ε. με ιδιαίτερο ρόλο στην Επανάσταση και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Στο κινητό ψηφιακό μουσείο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.).
- Την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακού περιεχομένου με πολυεπίπεδο τρόπο, ήτοι: α) μέσω πύλης προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών(portal), β) μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών, χωρίς απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο με χρέωση του ενδιαφερόμενου και χωρίς απαίτηση εγκατάστασης εφαρμογής, τοπικά, μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν ανά την επικράτεια της Π.Δ.Ε. και θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας.
- Παραγωγή ενός περιγραφικού ντοκιμαντέρ με μη εμπορικό σκοπό αλλά διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (openaccess), μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Δυτικής Ελλάδας
Β. Λεύκωμα. Παραγωγή από ιδίους όρους εκδοτικού έργου υψηλής ποιότητας κι αισθητικής, εστιασμένου στη σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τα προεπαναστατικά χρόνια και τα χρόνια της Επανάστασης.
Άξονας 2: Έργα & δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς
Με ανοιχτή πρόσκληση που απεύθυνε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 320 προτάσεις. Μετά από δυο φάσεις αξιολόγησης εγκρίθηκαν προς υλοποίηση κα συνδιοργάνωση οι 120 προτάσεις . Από αυτές, 57αφορούν την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 46 την Π.Ε. Αχαΐας και 26 την Π.Ε. Ηλείας. Οι 10 από τις παραπάνω προτάσεις θα υλοποιηθούν και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, Αρκετές από τις δράσεις που με βάση τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπάρχει η δυνατότητα ήδη υλοποιούνται άλλες βρίσκονται υπο υλοποίηση από τους φορείς και αναμένεται να γνωστοποιηθεί ο χρόνος παρουσίασης με βάση πάντα την εξέλιξη της πανδημίας.
Ως προς το περιεχόμενο οι εκδηλώσεις ταξινομούνται ως εξής:
-
- Πολιτιστικές δράσεις: όπερα, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, μουσικές συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και εκθέσεις, ιστορικές περιηγήσεις, εκθέσεις ιστορικών κειμηλίων, αναπαραστάσεις, αναβιώσεις μαχών και άλλων ιστορικών γεγονότων, κλπ..
- Ψηφιακές εφαρμογές: ψηφιακά μουσεία, εφαρμογές κινητών και tablet, ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, αξιοποίηση τεχνολογιών BYOD (BringYourOwnDevice), ηλεκτρονικές πύλες πληροφόρησης, κλπ.
- Αθλητικές & περιβαλλοντικές δραστηριότητες: αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, δρόμου και μεγάλων αποστάσεων, ποδηλασία κλπ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα έργα που σχετίζονται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς και έργα ήπιων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων (πχ. ανάδειξη μονοπατιών, εξωραϊσμός σημείων ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, κλπ.)
- Επιστήμη και εκπαίδευση: εκδοτικά έργα υψηλής ποιότητας, μελέτες, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ,ανάδειξη φιλελλήνων, θερινά σχολεία, μαθητικοί διαγωνισμοί, δημιουργία μουσείου, δημιουργία μόνιμων/ περιοδικών μουσειακών εκθέσεων κλπ.
Σχετικά Άρθρα
Eurovision 2025 – Εθνικός Τελικός: Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια τους
Επιστρέφει το Μεσολογγίτικο Καρναβάλι!
Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: Κοπή Βασιλόπιτας και βραβεύσεις στις 17 Ιανουαρίου