Σάμος: Με το πρώτο φως φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής

Σε σκηνές και σε αυτοκίνητα για δεύτερη νύχτα, οι κάτοικοι της Σάμου είναι αναγκασμένοι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους από τον φόβο των μετασεισμών. Φάνηκε από το πρώτο φως της μέρας το μέγεθος της καταστροφής, οι ζημιές στα κτήρια, σε υποδομές, σε δρόμους, λιμάνια, σε αυτοκίνητα που τα καταπλάκωσαν τα μπάζα.

Μηχανικοί των Δήμων και κλιμάκια που έφτασαν στο νησί ξεκίνησαν τις αυτοψίες για να διαπιστωθεί πόσα από τα σπίτια που επλήγησαν μπορούν να κατοικηθούν ξανά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έως το τέλος της μέρας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 215 κτίρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.
Σε πολλά σημεία του νησιού οι καταστροφές είναι μεγάλες. Στο Βαθύ καταστράφηκαν πολλά παλιά πετρόχτιστα κτήρια. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούσαν μετά τον σεισμό να αντλήσουν τα νερά από τα κύματα που όρμηξαν στη στεριά, μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Ολη η περιοχή γέμισε με πέτρες, συντρίμμια, φερτά υλικά, τόνους λάσπης.

Αντίστοιχη εικόνα έξω από το Πυθαγόρειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε χθες τη Σάμο και υποσχέθηκε ταχείες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες. «Χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς», είπε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 30 Απριλίου του 2021.

Επίσης, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της Σάμου και του Αγ. Κήρυκα Ικαρίας που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου. Επίσης, το ΚΠΑ2 Σάμου θα αναστείλει τη λειτουργία του για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες αρχές.


Πηγή:tovima.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr