Α.Ε.Ι.: Καθορισμός ελάχιστης βάσης εισαγωγής και η διάρκεια σπουδών για παλαιούς και νέους φοιτητές

Προς ψήφιση βαίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις και την ενίσχυση της ασφάλειας στα ΑΕΙ.

Το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, με τη συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες να αναμένεται «θερμή» τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και από την πλευρά των φορέων που θα κληθούν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και, όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, με την ψήφισή του να ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα.

Νέο… τοπίο

Στο μέτωπο των πανελλαδικών εξετάσεων, οι φετινοί υποψήφιοι για πρώτη φορά, εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας που τους οδήγησαν στο να εγκαινιάσουν εδώ και περίπου τρεις μήνες την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως κύριο μέσο διδασκαλίας, φέτος θα έχουν ακόμη μία αλλαγή, την ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία έχει στόχο να «κόψει» την είσοδο υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς, ακόμα και με «λευκή κόλλα», από τα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το νέο χρονοδιάγραμμα ορίζεται ως εξής:

  • * Μέχρι τις 15 Απριλίου θα έχει εκδοθεί ο καθορισμός εισακτέων ανά σχολή.
  • * Μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα ορίζει τον αριθμό εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, Πυροσβεστική, ΑΕΝ.
  • * Μέχρι 14 Μαΐου με Υπουργική Απόφαση θα καθορίζεται η κατάταξη των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο.
  • * Μέχρι 31 Μαΐου θα εκδίδεται ο αριθμός εισακτέων ανά ΙΕΚ, καθώς φέτος για πρώτη χρονιά οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα δύνανται να συμπληρώσουν δεύτερο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους σε ΙΕΚ βάσει του βαθμού απολυτηρίου τους.

Με την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, και αφού έχουν ορίσει τα ΑΕΙ το ποσοστό πάνω στο οποίο επιθυμούν να κινηθεί η βάση εισαγωγής τους, ο μέσος όρος που θα προκύψει από τις επιδόσεις των μαθητών θα καθορίσει και την τελική ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά τμήμα. Οι φετινοί υποψήφιοι στη συνέχεια θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.

«Αιώνιοι» φοιτητές

Αναφορικά με τη διάταξη για τους «αιώνιους» φοιτητές, για τους φετινούς υποψηφίους θα ισχύει ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης ν+1/2. Δηλαδή σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη, και σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη.

Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης υπολογίζεται ως εξής:

  • α) Για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.), και
  • β) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.).

Τέλος, για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ιδρυμάτων, προβλέπεται ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ και σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημίων, που θα υπάγεται στην Αστυνομία, διάταξη που έχει συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες ενστάσεις.


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου