Η Α. Κούκη στον Antenna Star: «Η Ένωση Αγρινίου κρατάει ψηλά τον πήχη» (Ηχητικό)

Στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή του Γιάννη Μπίτα «Στις Έντεκα» που μεταδίδεται κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 11:00 έως τις 12:00, φιλοξενήθηκε η Διευθύντρια του Εργοστασίου Ελιάς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγρινίου, Ακριβή Κούκη, μιλώντας σχετικά με την νέα ελαιοκομική περίοδο.

  • Αρχικά ανέφερε πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα της συγκομιδής ελιών, σε μια δύσκολη περίοδο, με 60%-70% λιγότερη συγκομιδή σε σχέση με πέρυσι. Φέτος οι παραγωγοί γνωρίζουν ακριβώς τις συνθήκες για την προσκόμιση των προϊόντων τους. Η περσινή μάλιστα συγκομιδή ήταν πολύ μεγάλη και όλα λειτούργησαν χωρίς προβλήματα, όπως κρούσματα.

Για το αν ο κορωνοϊός προκάλεσε προβλήματα τόνισε ότι πέρυσι υπήρχαν προβλήματα αναφορικά με την έλλειψη εργατών, όπως και φέτος. Λόγω όμως του ότι η παραγωγή είναι μικρή φέτος, δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Για το ενδεχόμενο ενός lockdown, επισήμανε ότι πιθανότατα ούτε αυτό θα επηρεάσει τη συγκομιδή, αφού πέρυσι όλα λειτούργησαν ομαλά.

Σχετικά με την ποιότητα των ελιών, η κυρία Κούκη τόνισε ότι το λεγόμενο «πέταλο» προκάλεσε κάποια προβλήματα στους παραγωγούς, ωστόσο θα φανεί σε λίγο καιρό η ποιότητα. Οι παραγωγοί προσκομίζουν την παραγωγή τους στο Εργοστάσιο, όπου γίνεται διαλογή, και η Ένωση προσπαθεί να καλύψει το μέγιστο της σοδιάς τους.

Για το αν οι καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν την επεξεργασία της ελιάς, ανέφερε ότι τα κτήματα χωρίς άρδευση είναι αυτά που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο οι βροχές που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν. «Η άρδευση των κτημάτων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης», είπε.

Για τον τρόπο πληρωμής ανέφερε ότι για την πράσινη ελιά και την καλαμών, ο παραγωγός πληρώνεται ήδη την επόμενη μέρα. Ο τιμοκατάλογος θα γνωστοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

«Η Ένωση Αγρινίου κρατάει υψηλά τον πήχη στο θέμα της παραγωγής και της ποιότητας», ανέφερε. «Σε δύσκολες εποχές, όπως η φετινή, η ποιότητα στην παραλαβή διατηρείται υψηλή και με την έκδοση του τιμοκατάλογου διατηρείται ισότητα μεταξύ των παραγωγών», συνέχισε.

Ακόμη, είπε ότι η Ένωση Αγρινίου καλύπτει πλήρως τους παραγωγούς, όπως με το ΟΣΔΕ και με τις ζωοτροφές. Εκτίμησε ότι υπάρχουν αποθέματα ελιών περίπου 5.000 τόνων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά το θέμα είναι το πόσες ελιές είναι εμπορεύσιμες.

Η παράδοση παραλαβή των ελιών γίνεται στο Εργοστάσιο στη Σπολάιτα, στα υποκαταστήματα και τους αντιπροσώπους σε Αμφιλοχία, Λεπενού, Νεοχώρι, Αγγελόκαστρο, Παραβόλα, Παλαιομάνινα, Καστράκι.

Η επικοινωνία των ενδιαφερομένων μπορεί να γίνεται στο τηλέφωνο του Εργοστασίου 26410-91024.

Ακολουθεί η συνέντευξη: