Οι εκδόσεις Γράφημα παρουσιάζουν τη Συλλογή Διηγημάτων του Κωνσταντίνου Λίχνου. Η παρούσα έκδοση, αποτελεί συγκέντρωση όλων των διηγημάτων του συγγραφέα (συνολικά δεκαπέντε), που γράφτηκαν μεταξύ 2017 και 2022, κυκλοφόρησε στις 2 Σεπτέμβρη και συμμετέχει στο Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο.
- Απόσπασμα από τον πρόλογο
Ο ήρωας (και όχι οι ήρωες ανά διήγημα) εμφανίζεται σε κάθε έργο με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως διεκδικήσει ισότιμη παρουσία στις ευκαιρίες επιβίωσης. Αυτό το ζήτημα, της ηθικής διάστασης των επιλογών, αποτελεί μία ακόμη όψη στην πεζογραφική δημιουργία του Κωνσταντίνου Λίχνου. Η ηθική είναι ζήτημα των υλικών συνθηκών, προέκτασης της καθημερινής αγωνίας για επιβίωση. Αυτή, η αγωνία, διαπερνά τις επιλογές του πρωταγωνιστή, δίχως, ωστόσο, να μετατρέπουν την καθημερινότητα σε αδιέξοδο. Όπως προαναφέραμε, το δρων υποκείμενο αναζητά λύσεις, έστω και υπό την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών αυτο-περιορισμού. ∆εν εφησυχάζει. Προσαρμόζεται στις συνθέσεις των υλικών αντιξοοτήτων, προκειμένου να απαντήσει στις προσωπικές αναζητήσεις επιλογών και προοπτικών. Το κεντρικό πρόσωπο στις ιστορίες είναι, τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο. Απαντάται σε κάθε διάσταση του χρόνου και του χώρου, όχι στο πλαίσιο ομοιομορφίας, αλλά σε αυτό της εξειδικευμένης αναλογίας μεταξύ της προοπτικής για δράση και αυτής της παθητικής αναμονής ενός μέλλοντος δίχως προδιαγραφές. Αντίθετα, αποφασίζει να εισέλθει στη διαδοχική εξέλιξη της ιστορίας ως πρωταγωνιστής και να επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα του Τσερνισέφκσι «Τί να κάνουμε;». Απαντά ο Κωνσταντίνος Λίχνος, απαντά και εξαναγκάζει τον αναγνώστη να τον ακολουθήσει στον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, με όχημα την ελπίδα για την απελευθέρωση του ατόμου από τα δεσμά της υλικής δέσμευσης των όρων ζωής.
- Βιογραφικό
Ο Κων/νος Λίχνος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτ/νίας. Είναι Πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Είναι συνεργάτης των εκδόσεων Γράφημα και μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.
Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους πανελλαδικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ δοκίμια και διηγήματά του, δημοσιεύτηκαν σε έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν εκδοθεί σε συλλογικά έργα από τους εκδοτικούς οίκους: Κέφαλος, Σύγχρονη εποχή, Διάνοια, Άπαρσις και Γράφημα.
Τον Σεπτέμβρη του 2021 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του WWW.Dialogos.gr, από τις εκδόσεις Κέφαλος, τον Αύγουστο του 2022 κυκλοφόρησε η Συλλογή Διηγημάτων του «Αδιέξοδοι καιροί» από τις εκδόσεις Γράφημα, και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Παραμύθι «Ανοσήρωες εναντίον Μικροβλαβερούληδων» (εκδόσεις Άπαρσις).
Το Διήγημά του “Οι πορτοκαλιές” εκδόθηκε το 2018 από τον Εκδοτικό οίκο Σύγχρονη εποχή και το διήγημά του “Επιδημική κρίση” εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Άπαρσις το 2019 στο συλλογικό έργο “Διηγήματα του εγκλεισμού”. Από τον εκδοτικό οίκο Κέφαλος έχουν εκδοθεί διηγήματα και δοκίμιά του σε συλλογικούς τόμους.
Το Διήγημά του “Ο άνθρωπος με τη φωτογραφική μηχανή” εκδόθηκε απο τις εκδόσεις Κυριακή Δράκου στην αντιπολεμική ανθολογία με τίτλο: “Της Ειρήνης το βλέμμα“. Tο Διήγημά του “Το καπηλειό“, εκδόθηκε στο Συλλογικό τόμο Ιστορικών Διηγημάτων του Φιλολογικού Ομίλου Θεσ/κης “Κάποτε στην Ελλάδα“, από τις εκδόσεις Γράφημα.
Τον Απρίλιο του 2022, μαζί με άλλα δυο μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσ/κης (τον Αντώνη Χαριστό και τον Γιώργο Ορφανίδη), συνέγραψε το θεωρητικό μελέτημα: Μανιφέστο – Δυο σχολές του Ρεαλισμού, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γράφημα.
Το 2020, κέρδισε το 1ο βραβείο για το δοκίμιο του “Περί λογοτεχνικής κριτικής και δοκιμιογραφίας” στον 20ο πανελλαδικό λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ, ενώ για το ίδιο έργο, απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού Κέφαλος. Το 2ο βραβείο κέρδισε και στον 20ο Πανελλαδικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ για το παραμύθι του “Ο μικρός Κάστορας”.
Το 2019 πέτυχε συνολικά 10 πανελλαδικές διακρίσεις στις κατηγορίες του Δοκιμίου και του Διηγήματος. Το Δοκίμιο του “Ο ρεαλισμός του εξωπραγματικού” κέρδισε το Α’ βραβείο Δοκιμίου στον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ, Α’ βραβείο Δοκιμίου στον 19ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου (Ε.Τ.Ε.Π.Κ.) καθώς και έπαινο στον ΛΕ´ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και έπαινο στον 38ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Το διήγημα του “Νόστος” απέσπασε Έπαινο στην κατηγορία του Διηγή-ματος στον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ καθώς και στον 9ο πανελλαδικό διαγωνισμό που προκηρύχτηκε απο την Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού. Το 1ο βραβείο κέρδισε και στην μεγάλη κατηγορία του μυθιστορήματος ενήλικων στον 2ο πανελλαδικό διαγωνισμό Πεζογραφίας Κέφαλος για το μυθιστόρημά του WWW.Dialogos.gr, το οποίο κυκλοφόρησε τον σεπτέμβριο του 2021.
Το 2018, απέσπασε για το διήγημα του “Οι πορτοκαλιές” Γ’ βραβείο διηγήματος στον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διεξήγαγε η Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού 2018 καθώς και το Γ’ βραβείο διηγήματος στο Διαγωνισμό πρωτότυπου Λογοτεχνικού Έργου που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια απο την ίδρυσή του.
Για το σύνολο των διακρίσεων, το έργο και την ενεργή του παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα, το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς του απένειμε το ειδικό «Βραβείο Πεζογραφίας ”Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”.
Σχετικά Άρθρα
ΣΚΑΪ: Το «The People’s Choice» γίνεται… «Η Ελλάδα Ψηφίζει» και ξεκινά άμεσα!
«Ηλέκτρα»: Η Αγνή λέει στον Μπόγρη πως είναι έγκυος – Περιλήψεις (13-17/01)
«Η Μαρία που έγινε Κάλλας»: Όσα θα δούμε 13 και 14 Ιανουαρίου στην Ε.Ρ.Τ.