Αφράτα Μυρωδάτα Πασχαλινά Κουλουράκια

Το Πάσχα πλησιάζει… κι εμείς γεμίζουμε το σπίτι μας με αρώματα του! Φτιάχνουμε εύκολα, αφράτα πασχαλινά κουλουράκια, χωρίς αμμωνία αυτή τη φορά.

  • Κουλουράκια της Λαμπρής… με τα χεράκια μας, τηρώντας τις παραδόσεις, τα έθιμα και τα ήθη! Με μεράκι και φαντασία… ο φούρνος θα γεμίσει και το σπίτι θα μυρίσει Πάσχα!

Υλικά

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 250 γρ. βούτυρο
  • ½ φλ. γάλα
  • ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 βανίλιες
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 1 κρόκο αραιωμένο σε 1 κ.σ νερό

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο c στον αέρα.
  • Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει σκόνη η μαστίχα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το βούτυρο και χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα για 7-8 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.
  • Προσθέτουμε στο μίξερ 1 κ.σ. αλεύρι και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα αυγό για να βάλουμε το επόμενο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, έπειτα το χυμό πορτοκαλιού ανακατεμένο με τη σόδα και χτυπάμε δυνατά μέχρι να απορροφηθούν.
  • Ανακατεύουμε, με ένα κουτάλι, σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και τα ρίχνουμε στο μίξερ. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα μας.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να δέσει η ζύμη μας.
  • Παίρνουμε λίγη ζύμη (περίπου 35 γρ.) και πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Προσοχή να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
  • Βάζουμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο. Αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν, καθώς θα φουσκώνουν, όταν ψήνονται.
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά.

bestnews.gr