Αγία Τριάδα Κλείσοβας: Η επιτύμβια στήλη των πεσόντων γενναίων αγωνιστών της 25ης Μαρτίου 1826

Πάνω στο ιστορικό νησάκι της Κλείσοβας δεσπόζει η επιτύμβια στήλη των πεσόντων γενναίων αγωνιστών της 25ης Μαρτίου 1826 και το σχεδόν εγκαταλειμμένο εκκλησάκι της Αγιά Τριάδος.

  • Το πότε οικοδομήθηκε το εκκλησάκι αυτό είναι άγνωστο. Εκείνο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι ανακαινίστηκε το 1846.

Στις συνεχείς ιστοριοδιφικές αναζητήσεις του διαχειριστή της σελίδας αυτής, προέκυψε μια νέα πληροφορία περί της υπάρξεως της εκκλησίας τουλάχιστον από τα μέσα του 17ου αιώνα.
Συγκεκριμένα στον όγδοο (από τους δέκα συνολικά) τόμους του Σεγιαχατναμέ (=οδοιπορικού) στο «Ταξίδι στην Ελλάδα το 1667» που πραγματοποίησε ο τούρκος Ελβιά Τσελεμπί (1610 – 1682) αναφέρει πως «όταν πέρασε τον ποταμό Γιλαντσαλί (Φίδαρης ή Φιδοπόταμος) – που ξεκινάει από τα βουνά του Κάρλελι για να τερματίσει στην θάλασσα – αντίκρισε το νησάκι του Λόρβα (Κλείσοβα) καταμεσής του οποίου υπήρχε μια κατεστραμμένη εκκλησία (Αγία Τριάδα) που η οροφή της ήταν ψηλή όσο και η αψίδα του Χορσόη στη Βαγδάτη…»

Πρόκειται για μια πρωτότυπη και άγνωστη – σε μας τουλάχιστον – πληροφορία που ευχή μας είναι να αποτελέσει αφορμή για έρευνα για την πραγματοποίηση της οποίας, αν ενδιαφερθεί ο οποιοσδήποτε, η «Διέξοδος» με χαρά θα γίνει αρωγός του.

Το Μεσολόγγι που έφυγε μέσα από τα Αρχεία της “Διεξόδου”
Αλτάνιος Κλεισοβίτης