Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Αγρινίου: Συμμετοχή στην Απεργία στις 6 Απρίλη

Παλεύουμε ενάντια στην ακρίβεια και τους φόρους!

 • Συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά, με όλο το λαό  στην Απεργία στις 6 Απρίλη, 10:30 στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου!

 

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Καθημερινά βλέπουμε τα προβλήματά μας να διογκώνονται.

Η πανδημία και η κρίση προηγούμενα, δημιούργησαν ασήκωτα χρέη. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν, εξανεμίζοντας ότι εισόδημα έχει απομείνει. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Οι συνέπειες του πολέμου διογκώνουν τα προβλήματα.

Όλους μας απασχολεί το  ίδιο ερώτημα «θα τα βγάλω πέρα σε αυτές τις συνθήκες;».

Να απαιτήσουμε την άμεση κάλυψη των αιτημάτων μας. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να μπορέσουμε να δουλέψουμε στα μαγαζιά μας για να ζήσουμε τις οικογένειες μας με αξιοπρέπεια.

Οι λογαριασμοί ενέργειας έρχονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι. H τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης εκτινάχθηκαν, συμπαρασύροντας μεταφορικά και αλλά κόστη. Δεν «χάνουν» όλοι από αυτές τις αυξήσεις. Εφοπλιστές, διυλιστήρια και άλλοι «κολοσσοί» βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται.  Οι πρώτες ύλες σπάνε ρεκόρ μέρα με την μέρα.  Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος “κανονιών” στην αγορά.

Τα μετρά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό, ουσιαστικά κοροϊδία. Επιπλέον, αφήνουν έξω χιλιάδες συνάδελφους που έχουν πραγματική ανάγκη και «κόβονται» από  δημοσιονομικά κριτήρια.

Κανένα από τα μέτρα δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της ακρίβειας οι οποίες είναι εδώ και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση κανένας μας δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Μαζί με συναδέλφους από τους άλλους χώρους των επαγγελματιών να δώσουμε δυναμικό παρόν στις συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη.

Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, όλους όσους έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία και κινητοποιήσεις.

Ο από κοινού αγώνας, δίχως να σημαίνει ότι ταυτίζονται πλήρως οι διεκδικήσεις μας μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά, στην μεγάλη Απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη, 10:30 στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου!

Να μην λείψει κανείς! Όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Απαιτούμε:

 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί  να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας
 • Κατάργηση των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
 • Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, και των χρεώσεων για ΑΠΕ. Απαγόρευση των διακοπών.
 • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα μας
 • Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν πάρει ποσά έως 12.000 €, για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
 • Αποζημίωση για κάθε συνάδελφο επαγγελματία τουλάχιστον 500 ευρώ  που νοσεί ή νόσησε και δεν μπορεί να εργαστεί
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης, 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους
 • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή
 • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους  και τα λαϊκά στρώματα.
 •  Κρατική επιδότηση που να καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού   ρεύματος. Καμία διακοπή σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  •  Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α
  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

 

Καταγγελία από την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων για την απαράδεκτη στάση της “μεγαλο”παράταξης “Ενωμένο Εμπόριο με αξιοπιστία και προοπτική”

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου καταγγέλει και δημόσια την απαράδεκτη στάση της “μεγάλο”ηγεσίας του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), που είτε έχει καβαλήσει το καλάμι και θεωρεί ότι έχει μέλη μόνο μεγαλοκαταστηματάρχες και υπεραγορές, είτε έχει ξεκάθαρη στάση στήριξης τους και προώθησης κάθε κυβερνητικής εντολής για την ενίσχυση τους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Ο λόγος γίνεται για την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ (με ηλεκτρονικά μέσα και όχι δια ζώσης για ακόμη μια φορά με ευφάνταστες δικαιολογίες) με το επίμαχο θέμα την απεργιακή συγκέντρωση της 6ης του Απρίλη, όπου αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο διχασμός της κοινωνίας της πόλης μας, η απομόνωση του κλάδου μας και η αποδυνάμωση μιας προσπάθειας να εκφραστεί μέσω της απεργίας μια μαζική – ενωτική – δυναμική κινητοποίηση από αυτοαπασχολούμενους – εργαζόμενους – αγρότες – νεολαία που φωνάζουν για τον ίδιο λόγο “δεν πάει άλλο – απαιτούμε ζωή με αξιοπρέπεια τώρα”.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Την Δευτέρα 21/3/2022 στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας οι εν λόγω κύριοι  (Ενωμένο Εμπόριο αλλά και η Εμπορική Συλλογική Κίνηση) στήριξαν το ψήφισμα της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων για την απεργία στης 6/4. Καλά μέχρι εδώ. Στο Αγρίνιο όμως θεώρησαν ότι τα νέα δε θα φτάσουν και ότι κάνουν αυτοί κουμάντο για το τι ενώνει σήμερα τις εργαζόμενες και εργαζόμενους επαγγελματίες της πόλης. Στη συνεδρίαση λοιπόν του Δ.Σ. του Συλλόγου μας την Τετάρτη 23/3/2022 στο θέμα τι θα κάνει ο Σύλλογος μας την ημέρα της απεργίας ειπώθηκαν τα εξής από την “μεγαλο”παράταξη του κ. Κωστίκογλου:

“Για να μαζικοποιήσουμε την συγκέντρωση θα απευθυνθούμε στο Σύλλογο της Εστίασης και μέχρις εκεί. Δε θα παρευρεθούμε στο κάλεσμα σε όλους τους φορείς-συλλόγους της πόλης που απεύθυνε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για την Δευτέρα 28/3 για την οργάνωση-στήριξη της απεργίας και θα κάνουμε ξεχωριστή συγκέντρωση γιατί είναι με το ΠΑΜΕ και άλλης νοοτροπίας, δε πάμε με αυτούς.”

Μάλιστα για να “προστατεύσουν” την αντιδραστική – διαλυτική στάση τους επέλεξαν με τον πλέον γελοίο τρόπο να το αποτυπώσουν και στο χαρτί αλλάζοντας το ψήφισμα που υπερψήφισαν στην Ομοσπονδία δυο μέρες πριν.

Συγκεκριμένα επέλεξαν να “ξεχάσουν” μια “τυχαία” παράγραφο του κειμένου.

Η παράγραφος όπως ψηφίστικε:

“Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, όλους όσους έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία και κινητοποιήσεις. Ο από κοινού αγώνας, δίχως να σημαίνει ότι ταυτίζονται πλήρως οι διεκδικήσεις μας μπορεί να έχει αποτελέσματα.”

 

Γιατί όταν αγωνίζεσαι πλάι πλάι με τους μικρούς επαγγελματίες, τους εργαζόμενους της πόλης, τους βιοπαλαιστές αγρότες της υπαίθρου, τη νεολαία και συνολικότερα όποιον σηκώνει σήμερα κεφάλι, δεν δυναμώνεις τον αγώνα σου, όχι. Σύμφωνα με τους “μεγαλο”φωστήρες θα πρέπει να κάνουμε “κλαδικές” συγκεντρώσεις για να απαιτήσουμε σήμερα τα αυτονόητα. Έτσι δυναμώνουμε ή τουλάχιστον έτσι δυναμώνουμε την προπαγάνδα που λέει “με τους αγώνες δεν αλλάζει τίποτε”, γιατί αυτό θέλουν πραγματικά.

Το ρητό που λέει “διαίρει και βασίλευε” ή αλλιώς η λογική της αντισυγκέντρωσης σε όλο της το μεγαλείο, φαίνεται πως τα έχουν σπουδάσει καλά οι “μεγαλο”συνάδελφοι της διοίκησης. Σε μια περίοδο που η αγανάκτηση, η οργή, η αβεβαιότητα και η τάση για ξεσηκωμό διαποτίζει τον καθένα και την καθεμιά, το να σιωπήσεις για μια ακόμη φορά σαν συνδικαλιστικό όργανο θα έχει το αποτέλεσμα να σου κρεμάσουν κουδούνια, άρα..;; Το να διασπάσεις και να απομονώσεις είναι ένα εργαλείο που οι ηγεσίες της ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ το έχουν χρησιμοποιήσει πολλάκις και οι ντόπιοι παπαγάλοι τους αποφάσισαν και το πήραν επ’ ώμου.

Επίσης, δεν κατάφεραν να κρατηθούν (από την χαρά τους;) και τα μέλη της παράταξης “Εμπορική Συλλογική Κίνηση” , αφού ενώ είναι “λαλίστατοι” αλλού κι αλλού, σε αυτό  το θέμα επέλεξαν να πουν δυο κουβέντες όλες κι όλες, με αποκορύφωμα την “σύμπνοια” , αλλά και τον “καημό” που εξέφρασε ο συνάδελφος κ Καλαϊτζόπουλος στη αντιδραστική στάση της “μεγαλο”ηγεσίας, πως ο ίδιος έχει τσακωθεί πολλές φορές με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου (αλήθεια, με το κτήριο τσακώθηκε; δεν μας απάντησε, δυστυχώς) και ότι εν τελεί ας το δούμε σε κάποιο άλλο Δ.Σ για το που θα καλέσει ο Σύλλογος κινητοποίηση. Εντάξει, καταλάβαμε, γίνατε σαφέστατοι κι ας αργήσατε.

Αλλά αυτοί είστε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι ανάγκες μας, οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα μας δεν έρχονται σε αντίθεση με τον εργαζόμενο λαό του Αγρινίου. Εμείς, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι που δουλεύουμε πλάι πλάι κάθε μέρα με τους υπαλλήλους μας, που πληρώσαμε μαζί την κρίση, νοσήσαμε μαζί στην πανδημία, και βιώνουμε στο πετσί μας μαζί και την ακρίβεια και την ανησυχία του πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία, η απεργιακή συγκέντρωση της 6 του Απρίλη θα μας βρει να φωνάζουμε και να παλεύουμε ΜΑΖΙ. Οι συντεχνίες, οι τακτικισμοί και οι κωλοτούμπες στυλ “μεγαλο”ηγεσίας του Ε.Σ.Α. έχουν βαλθεί να μας διχάσουν και να μας “ξεμοναχιάσουν”.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να τους γυρίσουν την πλάτη.

Όσοι μοχθούμε σήμερα και στενάζουμε για να παραμείνουμε στη δουλεία μας και να μπορέσουμε να θρέψουμε τις οικογένειες μας, να διαδηλώσουμε κλείνοντας τα καταστήματα μας την Τετάρτη 6 του Απρίλη και να συμμετέχουμε στην μεγάλη Απεργιακή Συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία του Αγρινίου στις 10:30.

Να μην λείψει κανείς.

Υ.Γ: Καλούμε και τους συναδέλφους του Συλλόγου της Εστίασης  και θα δώσουμε την μάχη με όλες μας τις δυνάμεις να φτάσει το κάλεσμα και εκεί αλλά και μέσα από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών  Αιτωλοακαρνανίας.