Στο Αγρίνιο 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου το Επετειακό Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού

Η Αρχαιολογική – Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων διοργανώνει το Επετειακό Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού το οποίο και θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021, με θέμα:

  • «Η Τριχωνία και Αιτωλία άπασα στα πλαίσια της Δυτικής Ρούμελης στον Αγώνα της παλιγγενεσίας του Έθνους μας»

Η Εταιρεία μας μπροστά στην πανεθνική πρόταση – πρόσκληση για τον επετειακό εορτασμό της Επανάστασης του 1821 αποφάσισε να διοργανώσει ένα Ιστορικό Συνέδριο για τους εξής κυρίως λόγους:

• Για να αναδειχθεί ο ρόλος που διαδραμάτισε ο δικός μας τόπος και οι άνθρωποί μας σε εκείνα τα δύσμοιρα προεπαναστατικά, αλλά και δοξασμένα επαναστατικά χρόνια, που πλήρωσαν ακριβά τη νευραλγική γεωγραφική τους θέση.

• Για να φανεί ποιο είναι το μερτικό μας από κείνη τη δόξα, μα και ποιο κόστος σε ζωές – και όχι μόνο – καταβάλαμε εμείς εδώ, στο δικό μας τόπο, την Τριχωνία  και την ευρύτερη Αιτωλία. Τοιουτοτρόπως, θα αναδειχθούν κυρίως άγνωστα και θαμμένα, από την αχλύ της ιστορικής λήθης, ονόματα αγωνιστών, ανθρώπων του τόπου μας, οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγμάτωση κορυφαίων συμβάντων πανελληνίως και θυσιάστηκαν στον Αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας, μια αποκατάσταση για την ανεκτίμητη προσφορά τους .

Έτσι, για μην ξεθωριάζει η ιστορία μας και να μένει η Ελλάδα στο εδώθε φωτεινό της μέρος.

• Κι ακόμα, για να αμβλύνουμε τα μίση ένθεν και ένθεν του Αιγαίου, αφού εμείς οι δύο γείτονες λαοί έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στην ιστορία να ζήσουμε εδώ στις πατρίδες μας ειρηνικά και προκομμένα, κάνοντας μάλιστα την υπέρβαση στις όποιες σκοπιμότητες των συγκρουόμενων συμφερόντων στην περιοχή μας. Όλα τούτα, λοιπόν, έχουν να κάνουν με την ιστορική ταυτοποίηση του τόπου μας για λογαριασμό ιδιαίτερα των νέων γενεών που έρχονται.

• Τέλος, για την επιτυχία του συνεδρίου η εταιρεία μας έχει βάλει φιλόδοξα τον πήχυ ψηλά, βασισμένη: στη μέγιστη επιστημονική του στελέχωση, στην άρτια οργανωτική του συγκρότηση, στην πρωτότυπα προσεγμένη θεματολογία και κυρίως, στην παλλαϊκή ζώσα συμμετοχική συνέργεια των θεσμικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής μας.

Όλα τούτα προσδίδουν στο συνέδριό μας τη μοναδικότητα στο χώρο της Δυτικής Ρούμελης, όπου εκτιμούμε πως υπάρχουν «αθέατες» εισέτι ιστορικές πλευρές, που αναμένουν τούτη την ευκαιρία για να έρθουν στο φως.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΙ, 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
«Αφιερωμένη στον απλό Αγωνιστή του 1821» Αίθουσα Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας

Εναρκτήρια Συνεδρίαση

08:30-09:00 π.μ. Προσέλευση Συνέδρων

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Φουντούλης Βασίλειος
π. Δήμαρχος Θεστιέων, εκπαιδευτικός,

Πρόεδρος της Αρχαιολογικής-Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων

Βετσόπουλος Απόστολος

Διδάκτωρ Ιστορίας UCL, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου,
Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής
Σαγώνας Γιώργος

Μαθηματικός, συγγραφέας, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Δαμάσκος Δημήτρης

Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Παπαγεωργίου Μαρία
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αγρινίου
Κωνσταντόπουλος Νίκος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου

09:00-10:00 π.μ. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Συνδιοργανωτών, Χορηγών και Φορέων

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο.

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα Συνεδρίου Ιστορίας