Αγρίνιο – Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων: «Η κατάσταση με τον ιό φτάνει στο απροχώρητο»

Κάλεσμα Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων  για την υγεία και τα προβλήματα στον κλάδο μας

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αυτές τις κρίσιμες ώρες που δοκιμαζόμαστε από σοβαρότατα προβλήματα που αφορούν  πρώτα και κύρια τη δημόσια υγεία (και μέσα σε αυτή τη δική μας και των οικογενειών μας), αλλά και την επιβίωσή μας ως επαγγελματίες, θεωρούμε απαραίτητο, αναγκαίο μέτρο τη λήψη πρωτοβουλιών δράσης και την ανάδειξη ουσιαστικών αιτημάτων ΑΜΕΣΑ.

«Η κατάσταση με τον κορωνοϊό φτάνει στο απροχώρητο», 

 • με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται και τα τεστ κορονοiού να είναι δυσεύρετα, 
 • με τα Νοσοκομεία και συνολικά το σύστημα Υγείας να έχει φτάσει στα όριά του στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι μόνο,
 • με τις ΜΕΘ να βαράνε “κόκκινο” και τα προγραμματισμένα χειρουργεία να αναβάλλονται επ’ αόριστο, 

 

Στον Νομό μας ήδη καταγράφονται καθημερινά διψήφια νούμερα με το ΓΝΑ να πιέζεται σοβαρά,

 • με αρκετά κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό
 • με γεμάτες ήδη τις κλίνες περίθαλψης περιστατικών covid
 • με μείωση στο 70% των επισκεπτών στα εξωτερικά ιατρεία

 

Κι όλα αυτά οφείλονται στο ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έμεινε «γυμνό» και αθωράκιστο από την Κυβέρνηση, στην λογική του «κόστους – οφέλους». Το νέο lockdown που επέβαλε αποτελεί την τελευταία πράξη της εγκληματικής πολιτικής της, λόγω της έλλειψης έγκαιρων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

 • Δε θωράκισε το σμπαραλιασμένο από τις χρόνιες αντιλαϊκές πολιτικές σύστημα υγείας
 • Δεν ενίσχυσε τα ΜΜΜ, όπου συνωστίζονται οι “πληβείοι” της μαζικής μεταφοράς
 • Άφησε στο απυρόβλητο του μονοπωλιακούς ομίλους. Προτίμησε να κυνηγά με την μεζούρα τους εστιάτορες, να ταράζει στα πρόστιμα τους μικρούς επαγγελματίες
 • Κανένα μέτρο δεν πήρε για την λειτουργία των σχολείων σε αυτές τις συνθήκες

 

Είναι αναγκαίο να διατρανώσουμε τα αιτήματα ενίσχυσης του συστήματος υγείας τώρα!

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, κάθε τίμιος συνδικαλιστής πρέπει να προβληματιστεί, κάθε σκεπτόμενος συνάδελφος που καταλαβαίνει που οδηγούμαστε, να σκεφτεί τι πρέπει να κάνουμε. 

Είναι ώρα να οργανώσουμε την πάλη και την αντίδρασή μας. Είναι ώρα να ενεργοποιηθεί, κάθε συνάδελφος, κάθε «υγιείς δύναμη» προς αυτή την κατεύθυνση στην Ομοσπονδία και τον εμπορικό σύλλογο.

Είναι εκτός τόπου και χρόνου η στάση της παράταξης “Ενωμένο Εμπόριο” να διαφωνεί κάθετα και για τρίτη φορά, να βγάλει κοινό ψήφισμα με αιτήματα για την στήριξη της υγείας του λαού της πόλης μας. Οι δικαιολογίες του τύπου “είναι θέματα που αφορούν τους ειδικούς” είναι επικίνδυνη και “ύποπτη”. Απαράδεκτη είναι και η στάση τους απέναντι στην απόφαση της Ομοσπονδίας μας για αγώνα τώρα με προμετωπίδα τα αυτονόητα αιτήματα για την υγεία. 

Πρώτα είμαστε κομμάτι του συνόλου της κοινωνίας και αγωνιζόμαστε για το κοινό μας συμφέρον και έπειτα είμαστε αυτοαπασχολούμενοι έμποροι που διεκδικούμε συγκεκριμένα αιτήματα για τον κλάδο μας.

 

Απαιτούμε:

 • Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήρη εξοπλισμό κάθε νοσοκομείου και δομής ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Κάλυψη των αναγκών όχι μόνο για τις περιπτώσεις COVID 19 αλλά για κάθε ασθένεια/θεραπεία. 
 •  Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται. 
 •  Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. 
 •  Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αρκετά πληρώσαμε στην προηγούμενη κρίση. Δε θα πληρώσουμε και πάλι για τα κέρδη βιομηχάνων, εφοπλιστών, ξενοδόχων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών ! Αγώνας μαζικός για την επιβίωση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες κάθε επαγγελματία και αργαζόμενου! 

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τον αγώνα μας γιατί είναι ο μoνoς δρόμος που μας έχει απομεί- νει! Απορρίπτουμε τις προκλητικές δικαιολογίες της κυβέρνησης που εγκαλεί όποιον κινη- τοποιείται. Δεν το κάνει για την προστασία της υγείας του λαού, αλλά για να περάσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. 

Απαιτούμε:

– Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού
– Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
– Τη διαγράφη τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρηση τους.
– Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
– Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
– Την αναστολή κατασχέσεων και την υπαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
-Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
– Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρηση τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. 

Δίνουμε απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό
Δυναμώνουμε των αγώνα μας για προστασία της υγείας, 

για αξιοπρεπές εισόδημα! 

Στην απεργία των εργαζομένων στις 26/11,
ενώνουμε τη φωνή μας με των υπόλοιπο λαό!

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων