Μένουν ελάχιστα πλέον περίπτερα στο Αγρίνιο – Καταργείται μετά τις γιορτές και το περίπτερο στην πλατεία Δημοκρατίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Συνείδηση».
- Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Σύμφωνα με νόμο του 1996, όταν για ένα περίπτερο λήξει άδειά του, με τον θάνατο του τελευταίου εκμισθωτή, περνά στην δικαιοδοσία του δήμου που αποφασίζει αν θα το καταργήσει ή αν υπάρχει λόγος να το μεταφέρει κάπου αλλού.
Ίσως η πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση στο Αγρίνιο είναι του περιπτέρου που βρίσκεται πάνω στην Πλατεία Δημοκρατίας και το οποίο μετά τις γιορτές πρόκειται να καταργηθεί. Μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου στο σημείο πρόκειται να τοποθετηθούν σύγχρονοι υπογειοποιημένοι κάδοι και να ενεργοποιηθεί το μικρό σιντριβάνι στο σημείο, σε κάθε περίπτωση πάντως θα ενταχθεί ο ευρύτερος χώρος στην γενικότερη ανάπλαση της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άδεια του περιπτέρου έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στον εκμισθωτή είχε προταθεί η μεταφορά στα Τρία Φανάρια ή την Πλατεία Σουλίου, όμως αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Υπήρξε μια αίτηση για θεραπεία που δεν τελεσφόρησε, ενώ η άδειά του- πριν τον θάνατο της παλιάς ιδιοκτήτριας- λήγει μερικά χρόνια αργότερα, όμως από τη στιγμή που ο δήμος είχε την δικαιοδοσία αποφάσισε άμεσα την κατάργηση.
Το κουβούκλιο θα μεταφερθεί στη θέση που υπάρχει στην Σουλίου όπου θα μείνει-βάσει νόμου-για μερικές μέρες, με το σκεπτικό να ενεργοποιηθεί αν υπάρξει κάποια δεύτερη σκέψη από τον επαγγελματία. Κάτι που δεν διαφαίνεται στη προκειμένη περίπτωση καθώς όλα δείχνουν ότι σε μια δυο μέρες θα φύγει και από το συγκεκριμένο σημείο οριστικά.
Δεν ήταν η μόνη αλλαγή που υπήρξε στα περίπτερα όπως τα είχαν συνηθίσει μέχρι πρόσφατα οι Αγρινιώτες. Για παράδειγμα, το περίπτερο της οδού Ιωνίας στον Άγιο Κωνσταντίνο καταργήθηκε (επίσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) και θα οι άνθρωποι που το λειτουργούσαν θα κάνουν το ίδιο στα Τρία Φανάρια. Παράλληλα καταργήθηκε και το ένα από τα δύο περίπτερα στα Καραπανέικα (είναι στην δικαιοδοσία του δήμου, το άλλο έχει ενεργό συμβόλαιο) και μεταφέρθηκε στην Αγία Τριάδα.
Το περίπτερο στο «Σιντριβάνι»
Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του περιπτέρου στο «Σιντριβάνι», στην πλατεία Παναγοπούλου, του οποίου το συμβόλαιο έληγε τον προσεχή Οκτώβριο. Ο δήμος είχε δώσει όλο το χρονικό περιθώριο καθώς και προτάσεις για άλλο χώρο, όμως ο επαγγελματίας που το λειτουργούσε προτίμησε να φύγει από μόνος του,γιατί δραστηριοποιείται και σε άλλη περιοχή, ενώ ήθελε να κάνει και κάτι καινούργιο.
«Είναι και για το περίπτερο στο «Σιντριβάνι» ειλημμένη απόφαση να καταργηθεί, σκεφτόμαστε το κέντρο της πόλης με διαφορετικές παρεμβάσεις και ύφος», εξηγεί ο αρμόδιος για τις άδειες των καταστημάτων, αντιδήμαρχος Πάνος Μαρνέζος. «Τα περίπτερα στην σύγχρονη εποχή για να έχουν κατανάλωση και να αφήνουν κάτι σε όποιον ασχολείται, πρέπει να επεκτείνονται διαρκώς. Το αποτέλεσμα είναι να φορτώνονται με προϊόντα και να είναι περισσότερο υπαίθρια μαγαζιά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον δημόσιο χώρο, παρότι, για παράδειγμα, είναι επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται να έχουν POS, ακριβώς γιατί πρόκειται για μια ειδική συνθήκη. Κάποτε δινόταν άδειες σε αναπήρους πολέμου, σε άγαμες θυγατέρες παλιότερων κατόχων κλπ. Στο Αγρίνιο έχει δοθεί μια άδεια σε άνθρωπο που τραυματίστηκε στον στρατό. Όμως το αστικό περιβάλλον αλλάζει και μαζί του και οι ανάγκες και οι προτεραιότητές μας», συμπληρώνει.
Η παράδοξη ιστορία τους
Όσο και να φαίνεται παράδοξο, τα περίπτερα ήταν επιχειρήσεις που διαχειρίζονταν το… υπουργείο Άμυνας, μέχρι να περάσει η διαχείρισή τους στους δήμους! Αρχικά, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα περίπτερα πωλούσαν καπνοβιομηχανικά προϊόντα, ενώ στη συνέχεια έγιναν σημείο συνάντησης γιατί εκεί μπορούσε κανείς να βρει και εφημερίδες. Μετά άρχισε η πώληση ζαχαρωδών, αναψυκτικών και γλυκισμάτων σε συνδυασμό με την ύπαρξη τηλεφώνου, η οποία επίσης αύξησε την κίνηση στα περίπτερα. Σήμερα στα περίπτερα, με τα ψυγεία και τους καταψύκτες, πωλούνται προϊόντα που φτάνουν τους 2.500 κωδικούς!
Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το 1922 τα περίπτερα της χώρας παραχωρήθηκαν στην “Πανελλήνιον Ένωσιν Τραυματιών Πολέμου 1912-1921” από το υπουργείο Περιθάλψεως, στο πλαίσιο κάλυψης της ανάγκης αποκατάστασης των τραυματιών και αναπήρων του πολέμου. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου δίνονταν στα παιδιά ή στη σύζυγό του. Με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες στους δικαιούχους όπως σε ανθρώπους που τραυματίστηκαν από νάρκες, σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τραυματίες του Δημοκρατικού Στρατού.
Το 2014 το υπουργείο Άμυνας (που είχε την ευθύνη της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας) αποφάσισε την απελευθέρωση των αδειών και έδωσε τη δυνατότητα απόκτησης περιπτέρου κατά 70% στους δήμους και κατά 30% σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους με βάση εισοδηματικά κριτήρια…
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα «Συνείδηση»
Σχετικά Άρθρα
SL1 – Βιτόρια: «Δεν μας απασχολεί τι έκανε στα προηγούμενα παιχνίδια ο Παναιτωλικός»
SL1: Στο Αγρίνιο ο Παναθηναϊκός, δεκάδες οπαδοί περίμεναν την αποστολή
Super League K19: Ο Παναιτωλικός έχασε από τον Παναθηναϊκό με 2-3