Αγρίνιο: Εντυπωσίασε τους θεατές «Το Νήμα» του Β. Παπαθανασίου (Videos – Photos)

Μία από τις πλέον κομβικές και σημαντικές εκδηλώσεις που έχει εντάξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Πολιτιστικό της πρόγραμμα για το Καλοκαίρι του 2022, πραγματοποιείται απόψε, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στον Αύλειο Χώρο των Παπαστράτειων Εκπαιδευτηρίων Αγρινίου.

  • Πρόκειται για την εξαίρετη, πρωτότυπη και εμπνευσμένη μουσική παράσταση «ΤΟ ΝΗΜΑ» του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Βαγγέλη Παπαθανασίου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Τον Αύλειο Χώρο των Παπαστράτειων Εκπαιδευτηρίων Αγρινίου κατέκλυσε πλήθος κόσμου από το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, αρκετά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της παράστασης, για να εξασφαλίσει μια θέση και να ζήσει από κοντά τη μαγεία της μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η οποία πλαισιώνεται από διακεκριμένους σολίστ παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.).

Η παράσταση ονομάστηκε «The Thread»«ΤΟ ΝΗΜΑ» από τον μίτο της Αριάδνης, το νήμα που ενώνει, που οδηγεί, που μπορεί να κάνει κάποιον να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο. Το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχτούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.

Η παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που αντιπροσωπεύει την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Ο Βρετανός χορογράφος Ράσελ Μάλιφαντ αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος, κάνοντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά, με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει ένα έργο, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια στην παράσταση την αρχική «χορογραφία».

Ο «χορογράφος του φωτός» Μάικλ Χαλς, δημιούργησε ένα φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής, ενώ η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντιζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνεόμενη από αρχαία μινωικά αγγεία.

Οι ιστοσελίδες του Agrinio365 Media Group (AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr) σας μεταφέρουν βίντεο από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικόλαου Κοροβέση και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Αγρινίου κ. Μαρίας Παπαγεωργίου, καθώς και βίντεο και εικόνες από την φαντασμαγορική εκδήλωση.

Πριν την έναρξη της παράστασης, μεταδόθηκε ηχογραφημένο φωνητικό ντοκουμέντο του αείμνηστου Βαγγέλη Παπαθανασίου για την παράσταση και ακολούθησε ενός λεπτου σιγή στη μνήμη του: 

Δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη:

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικόλαου Κοροβέση:

Δήλωση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Αγρινίου κ. Μαρίας Παπαγεωργίου:

Απόσπασμα από την παράσταση: