Αγρίνιο: Έρευνα αγοράς για τον οβελία

Η τιμή του οβελία θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή του Αγρινίου

  • Η εκτίμηση των κρεοπωλών είναι οι τιμές θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα.

Ξεκίνησε δειλά – δειλά η έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές για την προμήθεια κρεάτων και αμνοεριφίων για το Πάσχα. Στους παρούσα χρονική στιγμή, πέραν των περισσοτέρων που περιορίζονται στην έρευνα αγοράς, υπάρχουν και αυτοί που ήδη έχουν αποφασίσει τι θέλουν για το γιορτινό τους τραπέζι και προβαίνουν στην παραγγελία τους, αλλά και αυτοί είναι λιγοστοί μέχρι τώρα.

Έρευνα αγοράς για τον οβελία

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών  θα ξεκινήσει τις προμήθειές του για το Πασχαλινό τραπέζι από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και έπειτα, αν και οι κρεοπώλες συνιστούν οι παραγγελίες για αμνοερίφια, ολόκληρα ή τεμαχισμένα, αλλά και γενικότερα για τα κρέατα που θέλει ο εκάστοτε καταναλωτής για το Πάσχα, να γίνουν από νωρίτερα, διότι τα τελευταία χρόνια τα κρεοπωλεία προγραμματίζουν τις προμήθειές τους βάσει των παραγγελιών τους.

Σημαντικό για την τοπική αγορά και τους καταναλωτές είναι πως η εκτίμηση των κρεοπωλών είναι ότι φέτος οι τιμές των αμνοεριφίων θα κυμανθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, παρά το ότι ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται λόγος για αύξηση και μάλιστα μεγάλη!

Ωστόσο, οι κρεοπώλες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των παραγγελιών τους προς τους παραγωγούς την ερχόμενη εβδομάδα και τότε θα έχουν πλήρη εικόνα και ως προς τη φετινή τιμή του οβελία. Η οικονομική δυσπραγία πάντως σε ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει σε 25% περίπου το ποσοστό των αμνοεριφίων που πωλούνται τεμαχισμένα και όχι ολόκληρα.

Η τιμή του οβελία

Μιλώντας επί του θέματος στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων, Βασίλης Παπαθανάσης, τονίζει:

«Ο κόσμος ήδη ξεκίνησε δειλά – δειλά να κάνει παραγγελίες για τον οβελία, αλλά κυρίως ξεκίνησε να κάνει έρευνα αγοράς. Κατά κανόνα οι προμήθειες, τόσο σε αρνί, όσο και κρεάτων γενικότερα για το πασχαλινό τραπέζι ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα και κυρίως από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Αυτή την στιγμή παραγγέλνουν μόνο όσοι ήδη έχουν αποφασίσει να αγοράσουν ολόκληρο αρνί για το Πάσχα. Επίσης, αυτή την στιγμή τόσο οι παραγγελίες, όσο και οι πολίτες που κάνουν  έρευνα αγοράς, είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα την τιμή που θα έχει ο οβελίας του Πάσχα στην περιοχή μας, ωστόσο οι εκτιμήσεις μας είναι πως θα κυμανθεί στο επίπεδο των τιμών που ήταν και πέρυσι, δηλαδή από 12,50 μέχρι και 13 ευρώ το κιλό το ολόκληρο αρνί και το τεμαχισμένο αρνί θα κοστίζει από 13,50 μέχρι και 14 ευρώ το κιλό.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μας και αυτές ήταν οι περσινές τιμές. Η περιοχή του Αγρινίου και οι γύρω περιοχές και νομοί απ’ όπου προμηθευόμαστε αμνοερίφια διαθέτουν μεγάλη παραγωγή και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Βασίλης Παπαθανάσης
Ο Βασίλης Παπαθανάσης

Έχουμε επίσης την τύχη να μπορούμε να προμηθευόμαστε αμνοερίφια κατευθείαν από τον παραγωγό και δεν υπάρχει κίνδυνος η τιμή τους να εκτοξευτεί πολύ, όπως εκτιμάται πως θα συμβεί φέτος σε άλλες πόλεις και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφήσουν τις παραγγελίες τους και γενικότερα τα ψώνια τους από τα κρεοπωλεία για την τελευταία στιγμή, διότι δεν θα κερδίσουν κάτι, αντιθέτως μπορεί να μην βρουν αυτό που επιθυμούν.

Όσο νωρίτερα γίνεται η εκάστοτε παραγγελία, τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια επιλογής για εμάς για να «βγάλουμε» το αρνί ή το κατσίκι που επιθυμεί ο πελάτης μας, καθώς είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια προμηθευόμαστε με βάση τις παραγγελίες που έχουμε και δεν περιμένουμε την τελευταία στιγμή να κινηθεί η αγορά.

Συνεπώς, καλό είναι οι παραγγελίες να γίνουν νωρίτερα, καθώς φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο διαπιστώνονται και ελλείψεις στα ντόπια κρέατα. Στην περιοχή μας, τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, δεν πρόκειται όμως να υπάρξει ουδέποτε τέτοιο ζήτημα.

Οι καταναλωτές γενικότερα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί πιθανότατα θα έρθουν στην ελληνική αγορά πολλά ξένα κρέατα. Ωστόσο οι έλεγχοι αυστηροποιήθηκαν πολύ για να αποτραπούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Στα κρεοπωλεία μας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, πόσο μάλλον τώρα με την αυξημένη κίνηση, υπάρχουν έλεγχοι, συνεπώς, ο καταναλωτής θα μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια.

Επαναλαμβάνω όμως πως στην περιοχή μας δεν τίθεται θέμα παράνομων ελληνοποιήσεων, καθώς όλα τα κρεοπωλεία προμηθεύονται κρέατα από ντόπιους παραγωγούς, τα οποία είναι και ελεγμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι πως το εισόδημα των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα μειωμένο και μπορεί να περιοριστούν στην αγορά μικρότερων ποσοτήτων σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό όμως που μας δίνει μια αισιοδοξία είναι το market pass που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα κρεοπωλεία μας, επίσης ενθαρρυντικό στοιχείο θεωρούμε την έλευση των ετεροδημοτών. Όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι και τώρα, θα έρθουν πολλοί ετεροδημότες και αισιοδοξούμε πως θα έχουμε δουλειά.

Η ποιότητα των κρεάτων

Η ποιότητα των κρεάτων στην περιοχή μας είναι από τις καλύτερες και οι καταναλωτές το γνωρίζουν χρόνια αυτό. Τα τελευταία χρόνια περίπου το 25% των πελατών των κρεοπωλείων προμηθεύεται τεμαχισμένο αρνί και αυτό εκτιμούμε πως θα γίνει και φέτος, γιατί μέχρι στιγμής επικρατεί ακριβώς το ίδιο κλίμα σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, οι καταναλωτές πρέπει να προβληματιστούν ιδιαίτερα, όταν διαπιστώσουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των αμνοεριφίων σε σχέση με αυτές που πουλά το σύνολο των κρεοπωλείων».

Κωνσταντίνος Χονδρός, sinidisi.gr