Αγρίνιο: Ο Γ. Παπαναστασίου για το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο (Videos – Photos)

Συνέντευξη τύπου για τη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου του Δήμου Αγρίνιου παραχωρεί αυτή την ώρα ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπαναστασίου.

  • Στη λειτουργία  του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου  του Δήμου Αγρινίου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Πρόκειται για  ένα  φιλόδοξο  πρόγραμμα προϋπολογισμού   291.400 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»  το οποίο  αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και υπηρεσιών και να διαχύσει τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας στην κοινωνία.

«Επιλέξαμε συμβολικά να παρουσιάσουμε τη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 Αποδεικνύουμε ξεκάθαρα τη στόχευση μας  για έναν ψηφιακό και πράσινο Δήμο. 

Το Αγρίνιο κάνει βήματα προς το μέλλον με  εξυπνότερη διαχείριση πόρων και περιβάλλοντος. 

Είναι ανάγκη πλέον το αστικό αλλά και το ευρύτερο  περιβάλλον να υπηρετείται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.  Ακριβώς γι αυτό επενδύουμε σε έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον που είναι το σπίτι μας. 

Διαχρονική φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε για  μια περιβαλλοντικά υγιή,  βασισμένη στις αρχές και τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης, αναβάθμιση του περιβάλλοντος που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων δημιουργία Συστήματος Παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δηλαδή μιας πλατφόρμας  παροχής ανοικτών δεδομένων ποιότητας του αέρα  με χρήση σύγχρονων, αισθητήρων. Τα δεδομένα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις όποιες μελλοντικές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων στις περιπτώσεις που προβλέπονται επίπεδα ρύπανσης που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον γενικό πληθυσμό ή ευαίσθητες ομάδες.

Περιλαμβάνει ακόμη Σύστημα Παρακολούθησης του περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων σχεδόν πραγματικού χρόνου σε συνδυασμό και με τεχνικές μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης και Σύστημα  Παρακολούθησης Υδάτινων Πόρων  με την λειτουργία τηλεμετρικού συστήματος ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου.

Προβλέπεται η χρήση Πλατφόρμας επικοινωνίας και συμμετοχικού χωρικού σχεδιασμού  με την οποία οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούν να αξιοποιούν  στοιχεία που αφορούν το σχεδιασμό των έργων της πόλης ζητώντας από τους πολίτες να συμμετέχουν και να διαμορφώσουν συλλογικά τα χαρακτηριστικά των έργων και των παρεμβάσεων.

Το έργο προβλέπει παρακολούθησης  Σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης με τη χρήση ποσοτικών δεικτών  και  Πύλη ανοικτών περιβαλλοντικών δεδομένων, μελετών και στοιχείων.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον κ. Γ. Μαυρέλη CEO  της εταιρείας  GET, τον κ. Α. Καζαντζίδη  Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Παν. Πατρών  και τα στελέχη του Τμήματος Ποιότητας και Οργάνωσης ΔΑ.  Αθ. Αντωνόπουλο  και Στ. Κωνσταντοπούλου.