Αγρίνιο: Νέο κύμα καύσωνα από την Παρασκευή – Στους 39 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο

Οι τελευταίοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου αποχώρησαν κατά την παραμονή της μεγάλης Εορτής του Χριστιανισμού για τους προορισμούς που έχουν επιλέξει για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ήδη οι πόλεις της χώρας έχουν αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, όμως τις προηγούμενες ημέρες ο καιρός δεν στεκόταν σύμμαχος στις εξορμήσεις.

  • Ωστόσο, αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ενώ από το Σαββατοκύριακο η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστεί από ένα νέο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Ο προγνώστης μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος είχε ενημερώσει από τις αρχές του καλοκαιριού ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα είναι πιο «θερμό» σε σύγκριση με το πρώτο, το οποίο επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

Μέσω της «Πελοποννήσου» ο κ. Θεοδοσόπουλος εξηγεί ποιες συνθήκες θα επικρατήσουν στη Δυτική Ελλάδα μέχρι το τέλος του Αυγούστου, αλλά και γιατί η χώρα μας θα επηρεαστεί από το νέο κύμα καύσωνα το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

«Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ακραίους ιστορικούς καύσωνες, αυτούς που καταγράφονται στη βορειοδυτική Αφρική και Μέση Ανατολή, όπου σημειώνονται ακραίες θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς.

Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στη μέση και θα επηρεαστεί από την Παρασκευή μέχρι τα μέσα της ερχόμενης Τετάρτης, διαμορφώνοντας μέγιστες θερμοκρασίες στους 40 και στο εσωτερικό στους 42 βαθμούς, κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας» τόνισε ο Νίκος Θεοδοσόπουλος με τη δυτική Αχαΐα να επηρεάζεται περισσότερο από την ανατολική.

Το ενδιαφέρον για τις επόμενες ημέρες εστιάζεται στις θερμοκρασίες. Μέχρι την Τετάρτη θα φτάσει ο υδράργυρος έως τους 35-36 βαθμούς, ενώ θα κοπάσει ο βόρειος άνεμος, σύμφωνα με τον Ν. Θεοδοσόπουλο.

Από την Πέμπτη, 17 Αυγούστου η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε σταδιακή άνοδο και θα φτάσει έως 38 βαθμούς και θα έχει περαιτέρω άνοδο από το σαββατοκύριακο έως τις 23 Αυγούστου, όπου στην κορύφωση ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς και στο εσωτερικό τους 42 βαθμούς.

Οι βόρειοι άνεμοι θα επιστρέψουν στη Δυτική Ελλάδα από την Πέμπτη 17 Αυγούστου, με κορύφωση στις 20 με 22 του μήνα, όπου θα φτάσει η ένταση έως τα 5 μποφόρ και θα χρειαστεί προσοχή για πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τη μελέτη των μετεωρολογικών δεδομένων από τον κ. Θεοδοσόπουλο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα θα εξασθενίσει ο βοριάς, αλλά και ο καύσωνας στις παράκτιες περιοχές, καθώς θα πέσει η θερμοκρασία κατά 2-3 βαθμούς.

Αντιθέτως, στην Ανατολική Ελλάδα οι θερμοκρασίες που θα επικρατούν το επόμενο διάστημα θα είναι κατά 3-4 βαθμούς πιο χαμηλές, λόγω της επικράτησης των βορείων ανέμων, σε αντιδιαστολή με το κύμα καύσωνα του Ιουλίου, όπου στη χώρα είχαν κυριαρχήσει οι δυτικοί άνεμοι.

Όσον αφορά το Αγρίνιο… το σκηνικό του καιρού αλλάζει από σήμερα (Τετάρτη, 16/08) με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα αγγίξει και δεν αποκλείεται από την Παρασκευή και μετά να ξεπεράσει και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

 

Απόστολος Αναστασόπουλος – pelop.gr