Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και σε συμπαραγωγή με την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής “Ο ‘Επαχτος”, το θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλογίου παρουσιάζει την παράσταση
«ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Γιάννης Βλαχογιάννης» του Μάνου Καρατζογιάννη,
στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στον ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ των ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ, στις 9.00 μ.μ.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Αγρίνιο και συνεχίζει στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στις 8.30 μ.μ.
Έτσι, ήταν όλη η κοινωνία τότε.
Μετά την Επανάσταση…
Κέρδισε τα μεγάλα κι έπρεπε τώρα να παλέψει για τα μικρά…
Ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας, από τη Ναύπακτο, Γιάννης Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.
Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο οποίος καταπιάνεται ξανά με την ιστορική μνήμη μετά τις παραστάσεις του «Για την Ελένη» και «Μάρτυρες των Αθηνών» καθώς και την ταινία του «Μελίνα Στοπ Καρέ – αναζητώντας την σύγχρονη ελληνικότητα», ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά» μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Μέσα από τις διηγήσεις του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», εμπλουτισμένες με στίχους από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές μιας άλλης εποχής όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κυρίως όμως αποδίδεται η αξία της παιδείας, ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Της παιδείας, που τόσο λείπει πια από τον τόπο μας στις μέρες μας.
Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και παράλληλα κατανοώντας την ανάγκη του κοινού και των καλλιτεχνών για επικοινωνία επέλεξε να υπάρχει ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΕΊΣΟΔΟΣ στις παραστάσεις του.
- Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις μας με ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ, θα πρέπει να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα του θεάτρου 26410 – 21158 & 46452 από τις 9.00 π.μ – 13.00 μ.μ. για κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 και η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της παράστασης (είσοδος στο χώρο, τοποθέτηση στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν).
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – Πανευρυτανικός Σύλλογος: Κοπή Βασιλόπιτας στην αίθουσα συνεδριάσεων
Αγρίνιο – Κινηματογραφική Λέσχη: Με «Ξερά Χόρτα» 14/1 στον Δημ. Κινηματογράφο «Άνεσις»
Αμφιλοχία: Ο Δήμος τιμά τον Πολιούχο του, Άγιο Αθανάσιο