Οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που άπτονται του καθημερινού εργασιακού βίου των εργαζομένων και των πολιτών που συρρέουν καθημερινά στις δικαστικές υπηρεσίες θέσαμε ως Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου στον πρώην Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή κ. Κώστα Καραγκούνη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023.
- Τα θέματα που τέθηκαν προφορικώς και εγγράφως από το Προεδρείο στον βουλευτή ήταν τα εξής:
1) Άμεση κάλυψη της κενής θέσης ΥΕ φύλακα, ο οποίος θα επωμιστεί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του κτιρίου και άμεση πρόσληψη επιμελητών για την επίδοση κλήσεων, δικογράφων, ταχυδρομείου κλπ. Ο βουλευτής πρότεινε ότι έχουμε προτείνει εδώ εμείς εδώ και πολύ καιρό. Κάλυψη της θέσης του φύλακα από την κινητικότητα καθώς οι προκήρυξη είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί τουλάχιστον δυο-τρία χρόνια.
2) Την κωλυσιεργία του υπουργείου Δικαιοσύνης στο αίτημα του Εφετείου για έγκριση πίστωσης για την προμήθεια πετρελαίου δεδομένου ότι το κτίριο είναι παλιό και μεγάλο και οι ανάγκες θέρμανσης είναι μεγάλες. Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή καθώς ενώπιον μας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το υπουργείο πήρε την διαβεβαίωση ότι υπογράφηκε η πίστωση και θα αναρτηθεί στην διαύγεια μέχρι αρχές της εβδομάδας η έγκριση της πίστωσης για το πετρέλαιο. Επισημάναμε το γεγονός ότι το λιγοστό πετρέλαιο το χρησιμοποιούμε στις πιο κρύες μέρες και είναι απαράδεκτο να ξεπαγιάζουν εργαζόμενοι, δικαστές, εισαγγελείς και πολίτες μέσα στα γραφεία και στα ακροατήρια λόγω της στάσης του υπουργείου δικαιοσύνης το οποίο κινείται με αργούς ρυθμούς. Τονίσαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία με το υπουργείο καθώς δεν απαντά εκτός στα τηλέφωνα, στα έγγραφα και στα mail.
3) Οι εξωτερικοί και απαραίτητοι συνεργάτες όπως διερμηνείς, πραγματογνώμονες, μεταφραστές καθώς και οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν υποθέσεις στα πλαίσια της νομικής βοήθειας είναι απλήρωτοι για την εργασία που παρέχουν εδώ και δύο χρόνια. Ενδεικτικά δείξαμε το έγγραφο της από 20-1-2023 γενικής συνέλευσης των πιστοποιημένων μεταφραστών από το gov.gr οι οποίοι απαντούν με αποχή διαρκείας για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.
4) Ζητήσαμε μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου και Αμφιλοχίας καθώς η σύνδεση με την ενιαία βάση του solon δεν έχει ολοκληρωθεί για όλα τα ποινικά δικαστήρια της χώρας παρά μόνο για τις υπηρεσίες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, με αποτέλεσμα οι δικαστικοί υπάλληλοι να αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα με τα απαρχαιωμένα βιβλία και ευρετήρια και χωρίς καμία σύνδεση και ενιαία γραμμή μεταξύ των υπηρεσιών.
5) Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών το οποίο πριν την δημοσιονομική προσαρμογή δινόταν σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, και καταβολή υπερωριών σε μηνιαία βάση καθώς οι υπερωρίες στις υπηρεσίες είναι πραγματικές και όχι πλασματικές, όπως στο μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα. Υπενθυμίσαμε ότι υπάρχει δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης για 20 ώρες υπερωρίες κάθε μήνα σε κάθε δικαστικό υπάλληλο από τις 29 Νοεμβρίου 2019 στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των προέδρων των πρωτοβάθμιων συλλόγων και της ΟΔΥΕ με τον υπουργό Δικαιοσύνης κάτι που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί γράμμα κενού περιεχομένου. Όπως έχουμε δικό μας κώδικα θέλουμε και δικό μας μισθολόγια ως ιδιαίτερη κατηγορία κατ’ άρθρ.92 του Συντάγματος
6) Τέθηκε ακόμη το θέμα της καθυστέρησης από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης της βαθμολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων, των κρίσεων, την αργής διεκπεραίωσης αιτήσεων συναδέλφων για θέματα αποσπάσεων, αναγνωρίσεων προϋπηρεσίας κλπ. καθώς και το θέμα κάποιων αλλαγών στον κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, κάτι που έχει τεθεί και από το Προεδρείο της ΟΔΥΕ.
Τέλος δόθηκε στον Βουλευτή η υπ’αριθμ.πρωτ.5/6-2-2023 ανακοίνωση της ΟΔΥΕ η οποία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και επισημαίνει τα τεράστια κενά στις δικαστικές υπηρεσίες και χαρακτηριστικά αναφέρει:
1) Να προκηρύξει ΑΜΕΣΑ, πριν διαλυθεί η Βουλή, διαγωνισμό για την πρόσληψη 1000 Δικαστικών Υπαλλήλων, με τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 11 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων
2.Να αναγνωρίσει έμπρακτα τις ιδιαίτερες, δύσκολες και ειδικές συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, επαναφέροντας το ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, που καταργήθηκε εν μία νυκτί το 2011.
3.Να καθιερώσει υπερωριακή απασχόληση (20) ωρών το μήνα για όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, ως ελάχιστη αμοιβή για τις χιλιάδες απλήρωτες ώρες τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Οι τρεις παραπάνω πρωτοβουλίες θα είναι ο μόνος τρόπος, ώστε με την αποχώρηση του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να μην τον θυμόμαστε ως τον αναποτελεσματικότερο Υπουργό Δικαιοσύνης, που πέρασε ποτέ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι όπως παρατηρήθηκε από τους παρευρισκόμενους στην σύσκεψη του βουλευτή με το Προεδρείο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου, το ΔΣ του Συλλόγου έθεσε εκτός από θέματα οικονομικής αναβάθμισης των δικαστικών υπαλλήλων και θέματα εργασιακής καθημερινότητας που άπτονται της λειτουργίας της δικαιοσύνης σε σχέση με τον πολίτη.
Κλείνοντας θέλουμε και περιμένουμε ως Δ.Σ. και ως εργαζόμενοι συνάντηση με όλους τους βουλευτές και πολιτευτές του Νομού μας ανεξαρτήτου κόμματος, ιδεολογίας και χρώματος ώστε να μην βρεθεί ποτέ κανείς και πει δεν γνώριζα, δεν ήξερα.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεράσιμος Μαλούσης Ιωάννης Καρανικόλας
Σχετικά Άρθρα
Γιάννης Σπανός: Ο Αμφίλοχος πενθεί
Παναιτωλικός: Μια νίκη και δύο ήττες
Δήμος Αγρινίου: Κλειστό το Δ.Α.Κ.