Το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών – G.I.S. του Δήμου Αγρινίου παρουσίασε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.
- Η ηλεκτρονική εφαρμογή G.I.S. ( Geographical Information System) υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) για το ΕΠ ΠΔΕ 2014-2020.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου το G.I.S αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» διαχείρισης, συστηματοποίησης και ενημέρωσης δεδομένων και έχει ως κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου:
«Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών του Δήμου Αγρινίου που αποτελεί πρότυπο για τους περισσότερους δήμους της Χώρας.
Το Αγρίνιο κάνει βήματα προς το μέλλον και ανοίγει τα δεδομένα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε ένα σύνολο πολεοδομικών δεδομένων και ψηφιακών υπηρεσιών.
Ο Δήμος Αγρινίου έχει πλέον τη δυνατότητα της ολοκληρωμένης και συστηματικής παρακολούθησης της περιουσίας του, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει και να προστατέψει.
Είναι ανάγκη πλέον το αστικό περιβάλλον να υπηρετείται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Στο Αγρίνιο καταφέραμε, τα τελευταία χρόνια, να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο, αφενός να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, αφετέρου να ενισχύσουμε τη συμμετοχή τους σε ζητήματα που τους αφορούν.
Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για έναν σύγχρονο Δήμο που παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε πολίτες, επισκέπτες και φορείς.
Το σύγχρονο Αγρίνιο είναι μια πόλη που διαθέτει ανοικτά τα δεδομένα σε όλους».
Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αγρινίου Δημήτρη Τζιώλη, τον προϊστάμενο του Τμήματος Ποιότητας και Οργάνωσης ΔΑ. Θανάση Αντωνόπουλο και τους εκπροσώπους της εταιρείας GET, που υλοποιεί το έργο, κ.Γ. Μαυρέλλη και κ. Θεόδωρο Βάκκα.
Ο κ. Τζιώλης ανέφερε ότι η λειτουργία του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών GIS του Δήμου Αγρινίου συντελεί στη συστηματοποιημένη οργάνωση της γεωγραφικής πληροφορίας, την αυτοματοποίηση μεγάλου όγκου πληροφοριών, τη δημιουργία μηχανισμών χωρικού προγραμματισμού και τη χρήση εργαλείων λήψης αποφάσεων με στόχο την ανάδειξη διαδικασιών σχεδιασμού και ανάπτυξης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Το GIS του Δήμου Αγρινίου παρέχει ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία ενός Ψηφιακού Δήμου, που προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες υπηρεσίες «έξυπνης πόλης».
Στόχος του έργου είναι να αυξηθεί η πρόσβαση σε υψηλής αξίας, μηχανικά αναγνώσιμα σύνολα δεδομένων (datasets) με την παροχή ενιαίων υπηρεσιών καταλογογράφησης, ευρετηρίασης, αποθήκευσης, αναζήτησης και διαθεσιμότητας των δεδομένων και των πληροφοριών του Δήμου Αγρινίου, καθώς και των διαδικτυακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τρίτων συστημάτων πληροφοριών και θα συντελεί στην:
- Δημιουργία ενός «Ψηφιακού Δήμου» και μιας «Έξυπνης Πόλης»
- Ενίσχυση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Ενίσχυση της Διαφάνειας και της αξιοπιστίας υπηρεσιών
- Παροχή ευρείας προσβασιμότητας και διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών
Παρόντες στην εκδήλωση ο πρ. του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας Π.Τσιχριτζής, ο πρ. του ΤΕΕ Λ. Μπλέτσας, οι Αντιδήμαρχοι Κ. Καλαντζής, Μ. Σκορδόπουλος, Β. Φωτάκης, Θ. Γρίβας, Σπ. Φλώρος, Σ. Κολοβός, Μ. Παπαγεωργίου, ο αντιπρ. της ΔΕΥΑΑ Κ. Κιτσοπάνος, ο Δντης Πληροφορικής και Προγραμματισμού ΔΑ Α. Σαρδέλης , η κ. Στ. Κωνσταντοπούλου του Τμήματος Ποιότητας και Οργάνωσης του ΔΑ, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.
Επισυνάπτεται το σύνολο των υπηρεσιών του GIS του Δήμου Αγρινίου.
Σχετικά Άρθρα
Ένωση Αγρινίου – Φωτοβολταϊκά: Απαλλαγή από τον Ο.Α.Ε.Ε. για το 2025
SL1 – Παναιτωλικός: Νωρίτερα με Ο.Φ.Η., σε άδεια «Αγιά-Σοφιά» με την Α.Ε.Κ.
SL1 – Παναιτωλικός: Από τη ρήτρα του Τορεχόν φέρνει αριστερό μπακ;