Αγρίνιο, Πλατεία Δημοκρατίας: Κινητοποίηση των Φυσικοθεραπευτών για «Claw Back» και «Rebate»

Αγρίνιο, Πλατεία Δημοκρατίας: Κινητοποίηση των Φυσικοθεραπευτών για «Claw Back» και «Rebate»

  • Αιτωλοακαρνάνες φυσικοθεραπευτές μετέβησαν στην Αθήνα για την Πανελλαδική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των «Claw Back» και «Rebate» που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το 2013 υπήρξε δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ» τονίζει μιλώντας στη «Σ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ελένη Μαραβέλη, η οποία επεσήμανε πως σήμερα Τετάρτη και τα 168 εργαστήρια φυσικοθεραπείας που υπάρχουν στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας θα είναι κλειστά.

Μάλιστα, εκπρόσωποι του Συλλόγου συμμετείχαν στην Πανελλαδική κινητοποίηση που έχει οριστεί για σήμερα έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12:00 π.μ., ενώ άλλα μέλη έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση που είχε αποφασιστεί από τον Σύλλογο για να πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο στις 11 το πρωί.

«Πρέπει να αναφερθεί ότι το 2013 υπήρξε δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και άλλα επαίσχυντα μέτρα, με τη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού (ανώτατου ορίου) για κάθε κατηγορία παροχής του ΕΟΠΥΥ, που την κάθε υπέρβαση του θεσπισμένου ορίου, την πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές, επιστρέφοντας πίσω το ποσό της «υπέρβασης».

Με άλλα λόγια όταν αρρωσταίνουν περισσότεροι ασφαλισμένοι και παραπεμφθούν για φυσικοθεραπεία από τους γιατρούς, τότε οι φυσικοθεραπευτές «τιμωρούνται» με οριζόντια ποσοστιαία επιστροφή των ποσών που εισπράττουν κατά 20%, 30% ή και 40%, επειδή προσέφεραν περισσότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

Δηλαδή εργάζονται με μια συμφωνημένη τιμή συνεδρίας 15 ευρώ και στο τέλος επιστρέφουν μεγάλη ποσοστιαία αναλογία από αυτά που εισέπραξαν, δουλεύοντας στην ουσία 2, 3 ή και 4 μήνες το χρόνο δωρεάν και η συνεδρία καταλήγει σε πραγματική αποζημίωση στα 5 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένας καφές!

Το χειρότερο είναι ότι αυτό το claw back επιβάλλεται σε υπηρεσίες (φυσικοθεραπεία) και μάλιστα σε υπηρεσίες που παρέχουν οι φυσικοθεραπευτές μετά από παραπομπή ιατρού, χωρίς ούτε να ευθύνονται οι ίδιοι για την συνταγογράφηση τους, αλλά και ούτε να μπορούν να αρνηθούν να τις εκτελέσουν.

Από τον Απρίλιο του 2023 άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στην παροχή της φυσικοθεραπείας, ταυτοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου, με αποστολή εξαψήφιου κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό του ασφαλισμένου (OTP), ο οποίος παραδίνεται στο φυσικοθεραπευτή από τον ασφαλισμένο μαζί με το παραπεμπτικό στο οποίο αντιστοιχεί και άρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πραγματοποίησή των φυσικοθεραπειών» σημείωσε η κα. Μαραβέλη, σύμφωνα με την οποία: «η ετήσια πραγματική δαπάνη φυσικοθεραπείας ανέρχεται στα 108.000.00 ευρώ και υπολείπεται από την ετήσια επιτρεπτή του ΕΟΠΥΥ 30.000.000 ευρώ.

Γιατί η επιτρεπτή δαπάνη φυσικοθεραπείας έχει προσδιοριστεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα 77.700.000 ευρώ ετησίως, τη στιγμή που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – η υποβληθείσα δαπάνη το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι 48.867.092,23 ευρώ με επιτρεπόμενο όριο τα 39.000.000 ευρώ.

Δηλαδή ετησίως περίπου 20.000.000 ευρώ παραπάνω, από την οριζόμενη που μαζί με το rebate, που υπολογίζεται σε 10.000.000 ευρώ ετησίως, το «έλλειμμα» που θα αναγκαστούν να επιστρέψουν οι φυσικοθεραπευτές, φτάνει στα 30.000.000 ευρώ ετησίως. Το ετήσιο «κουστούμι» των 30.000.000 ευρώ που προκύπτει ως «υπέρβαση», στο τέλος του έτους θα επιστραφεί αναγκαστικά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τους φυσικοθεραπευτές.

Το τραγικό είναι ότι οι φυσικοθεραπευτές καταβάλλουν ήδη δόσεις κάθε μήνα για το clawback του 2018-2019 και σε αυτό το ποσό προστίθεται η εκάστοτε μηνιαία υπέρβαση του clawback, δηλαδή θα προστεθεί η δόση για την επιστροφή clawback του 2020, του 2021 και του 2022. Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την παρακράτηση και του 20% του φόρου, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές, στην εκκαθάριση για τη μηνιαία υποβολή, μπορεί να μην εισπράττουν τίποτε».

Τόσο τα Μέλη του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, όσο και τα Μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, για τους λόγους αυτούς, οι οποίοι όμως δεν είναι οι μόνοι, αλλά εκ των βασικότερων, προχώρησαν στην σημερινή κινητοποίηση απαιτώντας, όπως τονίζει η κα. Μαραβέλη, την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κάθε έτος, αλλά και την άμεση κατάργηση του Νόμου για το «claw back» και το «rebate», καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών.

sinidisi.gr