Σε εξέλιξη βρίκεται αυτή την ώρα συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΥΑΑ στον πεζόδρομο της οδού Βότση στο Αγρίνιο, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου στις 15:00 μ.μ., ζητώντας την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».
- Οι ΔΕΥΑ έχοντας ηθικό καθήκον απέναντι στην ιστορία τους, επιτείνουν τον αγώνα τους κατά της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και κάνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς να συμπράξουν και να ορθώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι παρά τις επίσημες και δημόσιες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων, αυτές τις ημέρες, συζητείται το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ένα νομοσχέδιο που θέτει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού με συνοπτικές διαδικασίες, επιχειρώντας την αλλοίωση του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος.
Αναλυτικά οι εργαζόμενοι αναφέρουν:
Με αιφνίδιο τρόπο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν από το κλείσιμο της Βουλής τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για ελάχιστες μέρες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».
Αυτές τις ημέρες συζητείται το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά τις επίσημες και δημόσιες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων (ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ).
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο που θέτει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού με συνοπτικές διαδικασίες, λίγο πριν την λήξη της θητείας της.
Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ υψώνουν σήμερα δυνατά τη φωνή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και ζητούν τη συστράτευση στον αγώνα αυτόν όλης της κοινωνίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.
Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας! Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η ΡΑΕ είναι αυτή η ρυθμιστική αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο!
Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν!
ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ!
Αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος. Έχει κατοχυρωθεί ξεκάθαρα ότι το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει.
Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το νόμο 1069/1980, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες, θα αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ.
Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρώπης και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών επανέφερε την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.
Οι ΔΕΥΑ απέδειξαν ότι όχι μόνο παρέχουν φθηνό, και σε πολλές περιπτώσεις ευπαθών ομάδων δωρεάν, πόσιμο και καλό νερό, αλλά μέσω των εισπραχθέντων τελών, ανταποδίδουν με έργα στους δημότες τους εξασφαλίζοντας τους υγιεινό πόσιμο νερό!
Έχουν εκτελέσει έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και αφαλάτωσης 19 δις ευρώ απορροφώντας μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ποιο αναπτυγμένες χώρες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΔΕΥΑ.
Οι ΔΕΥΑ έχοντας ηθικό καθήκον απέναντι στην ιστορία τους επιτείνουν τον αγώνα τους κατά της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και κάνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς να συμπράξουν και να ορθώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού!
Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού να τοποθετηθούν δημόσια, να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, να το καταψηφίσουν!
Καλούμε όλους τους τοπικούς άρχοντες, τους Δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, καθώς και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού!
Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να διατρανώσουν μαζί μας την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού, να διαφυλάξουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι πηγή ζωής, το νερό, ως υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές!
Ζητούμε από όλα τα ΜΜΕ να προβάλλουν τον αγώνα μας συνδράμοντας στην απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού!
- Για το θέμα μίλησε στον «Δυτικά Fm 92,8» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή της Δήμητρας Λαοπόδη σημείωσε: «Οι αντιδράσεις που υπάρχουν για το νέο νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ και την ένταξή τους στην ΡΑΕ ξεκινά από μια διαδικασία που εννοείται ότι θα ήταν για την διαχείριση του νερού. Μέσα από μια ΣΔΙΤ για την Κέρκυρα για τους υδάτινους πόρους της ξεκίνησε και η διαχείριση του δικτύου κάτι που ανοίγει τον δρόμο για εμπλοκή ιδιωτών τελικά στο εμπόριο του νερού. Μελλοντικά μπορεί να πάμε στα αρδευτικά, τις γεωτρήσεις κ.λ.π. όπου θα υπάρχει ίσως νόμος για να παρεμβαίνουν μόνο ορισμένοι στα δίκτυα. Επίσης υπάρχει κι ένα μεγάλο πρόβλημα για το τι θα γίνει με τα απαραίτητα έργα σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικότητα κι ενδεχόμενο κέρδος σε ό, τι αφορά το νερό και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε πρακτικές που απέτυχαν όπως συνέβη με το νερό στο Παρίσι όπου η Nestle απέτυχε παταγωδώς. Η κυβέρνηση πάει να κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος στο συγκεκριμένο θέμα».
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Μεγάλη εταιρεία ζητά πωλήτρια για μόνιμη εργασία
Super League 1 – Παναθηναϊκός: Πελίστρι, Μπακασέτας και Ίνγκασον επέστρεψαν στις προπονήσεις
Euroleague Basketball – Ολυμπιακός: Κέρδισε και τη Μπασκόνια παρά τις απουσίες