Αγρίνιο: Το πρόβλημα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι χρόνιο, γνωστό και άλυτο

Τον γύρο της Χώρας, δυστυχώς, κάνει από χθες η είδηση του Ομίλου «Agrinio365» Media Group για ένα, αναμενόμενο για πολλούς, δυσάρεστο περιστατικό αυτό της επίθεσης ενός αδέσποτου σκύλου, στην πιο Κεντρική Πλατεία της πόλης, σε ένα αγοράκι τριών χρόνων, που είχε ως αποτέλεσμα, ευτυχώς, τον τραυματισμό στο αυτί.

  • Οι καταγγελίες από πολίτες για επιθέσεις που δέχονται από αδέσποτα σκυλιά και στο Αγρίνιο, κάθε χρόνο είναι πολλές, ευτυχώς στην συντριπτική πλειοψηφία αφορούν περιστατικά με ελαφρύ τραυματισμό. 

Το πρόβλημα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι χρόνιο, γνωστό σε όλους αλλά παραμένει άλυτο.

Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα επίθεσης από αδέσποτο ζώο, μπορεί να στραφεί ποινικά με κατάθεση μήνυσης σύμφωνα με τα άρθρα 15, και 314 ΠΚ κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου, αλλά και αστικά με αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημίωση από τον οικείο Δήμο, στα όρια του οποίου δέχθηκε την επίθεση. Ειδικότερα έχει κριθεί δικαστικά, ότι βάσει των άρθρων 105 και 106 Εισ.Ν.Α.Κ και 932 ΑΚ υπάρχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του Δήμου για περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και διασφάλιση ακίνδυνης χρήσης δημόσιων χώρων από τους δημότες, καθώς και για προστασία της ζωής και υγείας των δημοτών (3022/12ΣτΕ, 932/2008 ΜΔΠΠειρ.).

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τον Ν.3463/2006, αλλά και σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021 για την Ευζωία των ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» κλπ που ψηφίστηκε τελευταία.

Ειδικότερα στο άρθρο 10 παρ. 1 ρητώς προβλέπεται ότι : «Οι Δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση: (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους»

Επειδή στην πράξη κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανωτέρω υποχρεώσεις, οι αποφάσεις των δικαστηρίων κατά συντριπτική πλειοψηφία δικαιώνουν τους πολίτες, επιδικάζοντας τους αποζημιώσεις που κυμαίνονται, ανάλογα με την βλάβη που έχει υποστεί ο παθών, (πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός του), από 2.000 ευρώ περίπου για απλό τραυματισμό, έως μεγαλύτερα ποσά για σοβαρότερες περιπτώσεις που χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για το θύμα είναι να μπορεί να αποδείξει ότι δέχθηκε επίθεση αδέσποτου ζώου.

Κάθε φορά που έρχεται στην επικαιρότητα γίνονται συσκέψεις με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, ανταλλάσσονται απόψεις, γίνονται προτάσεις που εν τέλει χάνονται στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, ή ακόμη και εάν ψηφιστούν σε κάποιο νομοσχέδιο, «μένουν στα χαρτιά», λόγω του διαχρονικού προβλήματος της έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν έχει καταμετρηθεί ποτέ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας διαβιώνουν κατά προσέγγιση 2 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι, αριθμός μη διαχειρίσιμος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντών.

Ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αδέσποτων τρέφεται ανεπαρκώς, είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής αρρώστιες ελλείψει επαρκούς κτηνιατρικής πρόληψης, πέφτει θύμα κακοποίησης, τραυματισμού ή και θανάτωσης από ανθρώπους.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους ένας μικρός αριθμός εξ αυτών, εμφανίζουν επιθετική και μη προβλέψιμη συμπεριφορά, με θύματα ανυποψίαστους στην πλειοψηφία πολίτες.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΟΜΠΟΣ