Αιμορροΐδες: Ποιες διατροφικές επιλογές βοηθούν ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα;

Οι αιμορροΐδες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στα τοιχώματα  του ορθού και του πρωκτού και αποτελούν ένα φυσιολογικό τμήμα της ανατομίας της περιοχής. Όταν εκδηλώνεται η αιμορροϊδοπάθεια, όσοι πάσχουν αντιμετωπίζουν πόνο, αιμορραγία, κνησμό και άλλα προβλήματα στη διάρκεια των κενώσεων.

  • Η διάγνωση του προβλήματος που επιμένει γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό ο οποίος, αφού πάρει το ιστορικό και εξετάσει τον ασθενή, θα του προτείνει τις απαραίτητες εξετάσεις και το πλάνο θεραπείας.

Ο ρόλος της διατροφής

Η κατάσταση αυτή επηρεάζεται και από τις τροφές που καταναλώνουμε, τόσο στην επιδείνωση του προβλήματος, όσο και στην υποχώρηση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν και να τις εντάξετε άμεσα στο διατροφικό σας πλάνο. Αυτές είναι:

Δημητριακά ολικής άλεσης

Mια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, η οποία περιέχει όλο το θρεπτικό μέρος του καρπού του σιταριού. Είναι μια καλή επιλογή για να λάβετε και πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα επεξεργασμένα δημητριακά. Έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν τις καθημερινές ανάγκες σε ίνες, οι οποίες κυμαίνονται από 21 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Γιαούρτι και κεφίρ

Υγιεινές επιλογές από κάθε άποψη. Περιέχουν προβιοτικά, δηλαδή “καλά” βακτήρια, που συμβάλλουν στην πεπτική υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των αιμορροΐδων, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Για να δείτε καλύτερα αποτελέσματα,  φροντίστε το γιαούρτι ή το κεφίρ να περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες, όπως λακτοβάκιλος (Lactobacillusbifidus) και να τα τρώτε σε τακτική βάση.

Φρούτα και λαχανικά

Μην παραλείπετε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που παρέχουν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και υγρά, που θα διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητά σας. Τα φρούτα και λαχανικά με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα μούρα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα αβοκάντο, οι αγκινάρες, ο αρακάς, το μπρόκολο, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και οι κολοκύθες.

Πολλά υγρά

Το νερό είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση και πρέπει να πίνετε πολύ, σε καθημερινή βάση. Καλό είναι να βάλετε στη διατροφή σας τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών καθημερινά, τα οποία μπορεί να προέρχονται από χυμούς φρούτων και λαχανικών, νερό, γάλα, αφεψήματα και σούπες. Όμως, να θυμάστε πως οι χυμοί φρούτων και λαχανικών περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες από τα ατόφια φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: therapies.gr

«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr