Σινιάλο αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκπέμπουν από το οικονομικό επιτελείο και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη στο υπουργείο ξαναγράφουν τον φετινό στόχο για το ΑΕΠ ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις από το 3,6% πάνω από το 4%.
- Οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο σαφώς βρίσκονται στο μικροσκόπιο με τις πληροφορίες όμως να μεταφέρουν θετικά νέα για την πορεία του τουρισμού παρά την «απειλή» της μετάλλαξης Δέλτα.
Πηγές τονίζουν ότι το σενάριο του υπουργείου παραμένει το 45% των εσόδων του 2019 όμως αν επιβεβαιωθούν οι παρούσες ενδείξεις της αγοράς ότι με έναν καλό εισπρακτικά Αύγουστο θα φτάσει το 60% τότε οι προβλέψεις για την ανάπτυξη θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Επομένως, αν τελικά ο τζίρος πάει καλύτερα και το ποσοστό 45% ανέλθει για παράδειγμα κατά δέκα μονάδες, κοντά στο 55%, αυτομάτως επιδρά θετικά στην οικονομία. Δηλαδή, ο τουρισμός το 2019 ήταν περί στο 10% του ΑΕΠ, έτσι αν ο τουρισμός πάει καλύτερα κατά δεκα μονάδες
αυτόματα συμβάλει μία μονάδα στο ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού τον Ιούλιο επισκέφθηκαν τη χώρα συνολικά 2.368.000 τουρίστες οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν στα 2,3 εκατ. που ήρθαν από τις 14 Μαΐου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό, μαζί με τις 378.000 που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, λίγο πάνω από 5 εκατ.
Προκειμένου να φτάσουμε τα 15-16 εκατ. τουρίστες θα πρέπει τους επόμενους τρεις μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) να κινηθούμε περίπου στα επίπεδα του 2019. Επισημαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2019 οι διεθνείς αφίξεις ήταν 6,76 εκατ. επισκέπτες, τον Σεπτέμβριο 5,2 εκατ. ενώ τον Οκτώβριο του ιδίου έτους είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας 2,7 εκατ. Τουρίστες.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου μέχρι στιγμής τα δεδομένα των κρατήσεων για τους τρεις αυτούς μήνες είναι πολύ ικανοποιητικά και κυμαίνονται στα επίπεδα του 80-90% του 2019. Ειδικά οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος δείχνουν να είναι πολύ καλοί μήνες καθώς τότες έχουν ολοκληρωθεί τα εμβολιαστικά προγράμματα σε μία σειρά χώρων, όπως π.χ. της Ολλανδίας και αναμένεται αύξηση του αριθμούς των ταξιδιωτών.
Στάση αναμονής
Παρά ταύτα, το υπουργείο Οικονομικών δεν σπεύδει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το 2021 καθώς αναμένει τα τελικά στοιχεία από την πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του έτους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο και την υψηλή μεταβλητότητα στις εξωτερικές εξελίξεις.
Μηνύματα αισιοδοξίας εστειλε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή σκιαγράφησε τις προβλέψεις της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει φέτος ταχέως και ισχυρά» και επιχειρηματολόγησε υπογραμμίζοντας ότι «η ανάκαμψη φαίνεται ότι θα ενισχυθεί από την ικανοποιητική πορεία του τουρισμού και την ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε συνάρτηση με τα εγχώρια και διεθνή υγειονομικά δεδομένα, από τη σταδιακή αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών, μετά τη συσσώρευση αποταμιεύσεων, στη διάρκεια της πανδημίας, και από την αύξηση των επενδύσεων, μέσω της χρηματοδότησης τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».
Από την κυβέρνηση εξαλλου έχουν «ποντάρει» για την οικονομική ανάκαμψη στους πόρους ύψους 77 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ με το 2022 να αποτελεί έτος ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, η Ελλάδα το 2022 θα επιτύχει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξεως του 6%, με μέσο ευρωπαϊκό όρο στο 4,5%. Παράλληλα, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% -έναντι αύξησης 5%, κατά μέσο όρο, στην Ευρωζώνη- και οι εξαγωγές να ενισχυθούν κατά 8% -έναντι μηδενικής
αύξησης, κατά μέσο όρο, στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος η αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου μπορεί να φέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026 η οποία μπορεί να φτάσει και το 9,9% σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα (20 ετών). Οι προβλέψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνουν πως φέτος αναμένεται εισροή πόρων περί τα 7,8 δισ. ευρώ και στη συνέχεια ετήσιες εισροές 5,31 δισ. ευρώ για την πενταετία από το 2022 έως και το 2026. Υπολογίζεται επίσης πως η ομαλή απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου από το β΄ εξάμηνο θα προσθέσει 1,3% στο πραγματικό ΑΕΠ το 2021,ενώ για φέτος εκτιμάται αύξηση επενδύσεων κατά 7%, το 2022 αυξάνεται κατά 30,3% και 12,3% το 2023 και 10,8% το 2024.
ot.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – Κλεονίκη Δελημήτρου: Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 63 ετών
Πάρκο Αγρινίου: Αποκαλυπτικά βίντεο τη στιγμή της κλοπής δίκυκλου
Υποστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ. ο Αγρινιώτης Λ. Κατσαντώνης και ο Ναυπάκτιος Κ. Κακούσης