Αισθητή μείωση στα καύσιμα από σήμερα

Ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι μετά από 16 μήνες συνεχούς ανόδου, ίσως μειωθεί οριακά, ενώ αναμένεται μείωση στα καύσιμα.

  • Βέβαια ακόμη και να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για τον πληθωρισμό αυτή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στο ορατό μέλλον τουλάχιστον, και το μόνο ίσως ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι τιμές των καυσίμων από σήμερα παρουσιάζουν αισθητή πτώση στην αντλία.

Ειδικά στην Αττική αρκετά είναι τα πρατήρια εκείνα που πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και υπάρχει η πεποίθηση ότι μέσα στην εβδομάδα θα πτώση θα ενταθεί.

Αυτή είναι η καλή πλευρά του νομίσματος, αφού φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις τους.

Η αιτία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Αναφορικά με τον πληθωρισμό βασική αιτία για την αποκλιμάκωση είναι ότι η βάση υπολογισμού είναι υψηλότερη τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Με βάση μάλιστα τους υπολογισμούς των οικονομολόγων η τάση αυτή ενδεχομένως να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και αυτό διότι από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και μετά ο πληθωρισμός ξεκίνησε την ανοδική πορεία.

Να σημειωθεί ότι ο  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχει διαμορφωθεί στο 12,1%, έναντι 11,3% τον Μάιο και 10,2% τον Απρίλιο.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 28 ετών, αφού ανάλογο ύψος συναντά κανείς στις αρχές του 1994 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονταν στο φυσικό αέριο με 117,7%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 70,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, στα καύσιμα με 45,6%, στα λαχανικά με 11,3% και έλαια – λίπη με 24,9%, γαλακτοκομικά – αυγά 15,5%. Σημαντική αύξηση παρουσίαζαν οι τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο και πλοίο που είναι πάνω 48,5% και 20,4% αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλιο ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΣΛΤΑΤ ήταν στο 1,4%. Επίσης δύο ακόμη παράγοντες που ενδεχομένως να παίξουν ρόλο στην εκτιμώμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα μετά το υψηλό που σημείωσαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και λόγω της μείωσης της τιμής του ρεύματος, εξαιτίας των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση.

Για το τελευταίο πάντως, εκτιμάται ότι σοβαρή επίπτωση θα έχει στον πληθωρισμό του Αυγούστου, αφού από αυτόν τον μήνα θα εφαρμοστεί οριζόντια το μέτρο. Αναλυτές εκτιμούν ότι μόνο και μόνο από αυτή την παρέμβαση η θετική επίπτωση (μείωση) στον πληθωρισμό μπορεί να φτάσει και τις δύο μονάδες.

Η πορεία του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες

Πάντως την κατεύθυνση την έχει δώσει ήδη η Eurostat με την ανακοίνωσή της, όπου και εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο τέλος του περασμένου μήνα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 11,5% από 11,6% που ήταν Ιούνιο, ενώ ο μηνιαίος δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1,4%. Αντίθετα στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα συνέχισε την ανοδική του πορεία και διαμορφώθηκε στο 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο.

Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ πλέον σχεδόν οι μισές χώρες έχουν διψήφιες αυξήσεις στις τιμές. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5%, στη Γαλλία στο 6,8% και στην Ιταλία στο 8,4%. Οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι οι Εσθονία (22,7%), Λετονία (21%) και Λιθουανία (20,8%).

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 39,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός κατά 9,8%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατά 4,5% και οι υπηρεσίες κατά 3,7%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν ο πληθωρισμός στη χώρα μας αναμένεται στο 8,9% για το σύνολο του 2022 και στο 3,5% για το 2023. Όπως ανέφερε η Κομισιόν, η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού και άρα των πιέσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα θα φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένιση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αναμένεται να επιδράσει δυσμενώς στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.