Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σταυρών προτίμησης διαφέρει από εκλογική περιφέρεια σε εκλογική περιφέρεια – Στην Αιτωλοακαρνανία, οι πολίτες μπορούν να βάλουν έως δύο σταυρούς προτίμησης
- Τις λεπτομέρειες για το πόσους σταυρούς προτίμησης μπορούν να βάλουν σε κάθε ψηφοδέλτιο για τις εκλογές 2023 οι πολίτες αναφέρει αναλυτικά η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας» και η οποία δίνει οδηγίες για ό,τι αφορά τη διαδικασία.
Οι σταυροί προτίμησης διαφέρουν ανά εκλογική περιφέρεια και ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται και ένας ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από έναν έως τέσσερις σταυρούς.
Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.
Ειδικότερα:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς.
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Πιο αναλυτικά:
Αξίζει να σημειωθεί πως συνιστάται στους δικαστικούς αντιπροσώπους, η ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο κάθε εκλογικού τμήματος, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που τίθενται από τους εκλογείς.
Πού βάζουμε τον σταυρό – Πότε θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο
Υπάρχουν ορισμένοι διαχρονικοί κανόνες σχετικά με τον τρόπο που σταυρώνουμε το ψηφοδέλτιό μας, προκειμένου να μην θεωρηθεί άκυρο από την εφορευτικοί επιτροπή. Οι περιορισμοί είναι γνωστοί, ωστόσο για κάθε ενδεχόμενο, σας τους αναφέρουμε για αποφυγή τυχόν απροόπτου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχετικό εκλογικό νόμο για να κριθεί άκυρο ένα ψηφοδέλτιο πρέπει να ισχύουν τα εξής:
α) Να έχει σημειωθεί σταυρός με χρώμα διαφορετικό από μπλε και μαύρο
β) Οι διαστάσεις και η μορφή του ψηφοδελτίου να μην είναι καθορισμένες (τσαλακωμένο, σκισμένο κ.λπ)
γ) Να έχει σημειωθεί οτιδήποτε πέρα απ’ τον σταυρό στην επιφάνειά του ή αν στον φάκελο βρεθεί εκτός από αυτό το ψηφοδέλτιο και κάποια άλλα ψηφοδέλτια, κανονικά, λευκά ή άλλα.
Εκλογές: Ο σταυρός μπαίνει αριστερά ή δεξιά;
Στις σημερινές ευρωκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Ο αριθμός των σταυρών ωστόσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.
Ψηφίζουμε αποκλειστικά με το σύμβολο του σταυρού (+), ο οποίος μπορεί να μπει είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.
Παρά ταύτα, αν μπει σταυρός και στις δυο πλευρές, τότε το ψηφοδέλτιο κηρύσσεται ως άκυρο.
Σχετικά Άρθρα
SL1 – Παναιτωλικός: Λομόνακο και το 2025!
Ν. Φαρμάκης για το 2025: «Περισσότερο φως»
Η Χρ. Σταρακά για το 2024 και τους Αγρότες