Η Αιτωλοακαρνανία πρώτη στο σχεδιασμό. Τι δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. Χρ. Γιαννακάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θ. Κουτσουπιάς.
- Το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα εφαρμόζεται σε δύο περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.197.000 στρεμμάτων.
Η Περιοχή Μακεδονίας σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας καλύπτει έκταση 2.741.000 στρεμμάτων και η Περιοχή Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας έκταση 2.456.000 στρεμμάτων.
Από ετών έχουμε δημόσια εκφράσει την άποψη πως, από τη στιγμή που το πρόγραμμα είναι -όσο είναι- αποτελεσματικό, θα πρέπει να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα και δη στην Αιτωλοακαρνανία, όπου οι ζημιές από χαλάζι είναι κάθε χρόνο τεράστιες, οι δε αποζημιώσεις, …υποδεκαπλάσιες της πραγματικής απώλειας εισοδημάτων.
Άλλωστε, είναι προτιμότερο να δαπανηθούν κάποια κονδύλια για να μην υπάρχουν ζημιές, απ’ το να πρέπει κατόπιν εορτής να πληρώσει ο Οργανισμός, και κατ’ επέκτασιν το κράτος, δηλαδή ο αγρότης, ο πολίτης, ασυγκρίτως μεγαλύτερα ποσά, για την όποια επούλωση των πληγών που αφήνει κάθε καταστροφή.
Τα «κλασσικά» εναέρια μέσα μπορεί να μην ήρθαν ποτέ, όμως, ένα νέο, πρωτοποριακό πρόγραμμα είναι ήδη στα σκαριά και, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Χρήστος Γιαννακάκης, απ’ το Αγρίνιο, κατά την πρόσφατη εκδήλωση για το αγροτικό ταμείο ανάκαμψης, η Αιτωλοακαρνανία θα είναι απ’ τις περιοχές που το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί.
Πρόκειται για εφεύρεση της εταιρείας SELERYS, που χρησιμοποιείται ήδη στους φημισμένους αμπελώνες της περιοχής του Μπορντώ της Γαλλίας (και σειρά άλλων χωρών όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής), η οποία αποτελείται από σταθμό εδάφους με μετεωρολογικό ραντάρ καθώς και 6 ή 9 «μπαλόνια».
Όταν ο «σταθμός» εντοπίσει καταιγιδοφόρα σύννεφα, φουσκώνει τα ειδικά αυτά μπαλόνια με ήλιο, τα οποία και ανεβαίνουν στον ουρανό, εκτοξεύοντας «φυσίγγια» ιωδιούχου αργύρου, η διασπορά του οποίου στα σύννεφα, μετατρέπει το χαλάζι σε βροχή ή έστω συμβάλει στο να μειωθεί δραματικά το μέγεθός του, άρα και το μέγεθος της καταστροφής που δύναται να προκαλέσει.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, ο οποίος μετέχει ως εκπρόσωπος των Συνεταιρισμών στον ΕΛ.Γ.Α., έχει ήδη πραγματοποιηθεί επίσκεψη κλιμακίου σε χώρες εφαρμογής αυτού του συστήματος και μελετάται πλέον η μεταφορά του στη χώρα μας.
Τα δεδομένα που ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ έχει παραθέσει στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη σχεδιασμού, κατέταξαν την Αιτωλοακαρνανία στις περιοχές που πρώτα θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη καινοτόμος μέθοδος.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Θωμάς Κουτσουπιάς δηλώνει αισιόδοξος και σημειώνει ότι η Ένωση θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των παραγωγών.
Σχετικά Άρθρα
Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε Γκάμπριελ Πιρές!
Χ. Μπονάνος: «Υγεία, Αγάπη και Ειρήνη»
Ν. Φαρμάκης: «Ειρήνη και προκοπή»