Αιτωλοακαρνανία: 8 σημεία που πρέπει α επισκεφθείς

Η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και Αίθουσα Τέχνης (χάρτης)

Η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και Αίθουσα Τέχνης εγκαινιάσθηκε το Μάιο του 1964. Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 26.000 τόμους βιβλίων, είναι Λαϊκή, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Γενικού περιεχομένου και είναι εγγεγραμμένα γύρω στα 8.200 μέλη που κάνουν χρήση δανεισμού των τόμων της.

Η Τριχωνίδα (χάρτης)

Η Λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται ανάμεσα στις επαρχίες Μεσολογγίου και Τριχωνίδας. Είναι μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με μέγιστο μηκος 21,5 επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 588 μέτρα. Η Τριχωνίδα φιλοξενεί επίσης 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα, καθώς και περισσότερα από 200 είδη πουλιών.

Το Αρδευτικό Φράγμα Αχελώου (χάρτης)

Το αρδευτικό φράγμα του Αχελώου, το οποίο λειτουργεί από το 1966 είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το μέγιστο ύψος του φράγματος φθάνει στα 160 μέτρα, το μέγιστο πλάτος είναι στα 160 μέτρα και ο όγκος του νερού είναι 8.130.000 κυβικά μέτρα. Ένα αξιοθέατο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που σας καθηλώνει από το μεγαλείο του. Το φράγμα είναι κατασκευασμένο από χώμα και χαλίκι, είναι δηλαδή γεώφραγμα.

Ο Κήπος των Ηρώων (χάρτης)
Ο Κήπος των Ηρώων είναι ένα μέρος που αποτελεί φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκημένων. Μπορείτε να δείτε στον Κήπο, τον τάφο του Μάρκο Μπότσαρη, προτομές Μεσολογγιτών, ένα τύμβο με τα οστά των αγωνιστών και αρκετά μνημεία. Στο Κήπο καταλήγει και η παρέλαση την Κυριακή των Βαϊων.

Οι Λιμνοθάλασσες Αιτωλικού-Μεσολογγίου (χάρτης)

Η μικρή Βενετία της Ελλάδας λέγεται το Αιτωλικό. Βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι, στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα.

Το Φαράγγι της Κλεισούρας (χάρτης)
Όσοι έχουν διασχίσει το Φαράγγι της Κλεισούρας έχουν μαγευτεί από το φυσική άγρια ομορφιά του. Εκτεταμένοι σε μήκος και ύψος κάθετοι ασβεστολιθικοί βράχοι βρίσκονται τους χωρίζει ο εθνικός δρόμος Αντιρρίου Αγρινίου μόλις 15 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. . Η περιοχή είναι γνωστή και για το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής που είναι κτισμένο πάνω στο βουνό.

Το Σπήλαιο Κύκλωπα (χάρτης)
Το Σπήλαιο του Κύκλωπα βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Αστακού, στους πρόποδες της Βελούτσας. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Κύκλωπα για να μπορέσουν να διαφύγουν από τα τεράστια πρόβατα του κύκλωπα. Όταν τους κατάλαβε ο Πολύφημος ότι διέφυγαν με το πλοίο τους, άρχισε να ρίχνει μεγάλα βράχια στην θάλασσα για να τους τσακίσει.

Το Κάστρο Κεχροπούλα (χάρτης)
Το Κάστρο της Κεχροπούλας βρίσκεται σε μία απόσταση 130 χιλιομέτρων, από τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου στην Αρχαία Πάλαιρος. Η Πόλη θεωρείται ότι υπήρχε από την Μυκηναϊκή περίοδο, με απόδειξη γι’ αυτό τα τείχη της, που τμήμα τους ανήκει στην 2η χιλιετηρίδα π.Χ. και εντυπωσιάζουν από το μέγεθός τους και την καλή εφαρμογή των ογκόλιθων που τα αποτελούν.