Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης.
- Τα άστατα καιρικά φαινόμενα που πέρασαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τις συνεχείς αλλαγές στις θερμοκρασίες, τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις και τις τοπικές χαλαζοπτώσεις, έχουν φέρει στους οπωρώνες μεγάλη ανομοιομορφία στο βλαστικό τους στάδιο.
Τα δέντρα ολοκληρώνουν την ανθοφορία τους και συνεχίζουν προς το στάδιο της καρπόδεσης χωρίς ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές, να φαίνεται ικανοποιητική μέχρι σήμερα.
Τετράνυχοι
Έχουν παρατηρηθεί έντονες προσβολές στον Ηλειακό κάμπο. Σε οπωρώνες που γίνονται πολλές επεμβάσεις με εντομοκτόνα συχνά παρατηρούνται προσβολές από Κόκκινο Tετράνυχο. Αυτή την εποχή στη βλάστηση βρίσκονται όλα τα στάδια του εντόμου.
Παρακολούθηση των δένδρων και ψεκασμός στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται τουλάχιστον 2 – 3 κινητές μορφές ανά φύλλο.
⇒ Αμπαμεκτίν, Ασεκουινασίλ, Μπιφεναζέϊτ, Κλοφεντεζίν, Ετοξαζόλ, Άλατα Καλίου, Φενπιρόξιμέϊτ, Εθιδιαζόξ, Μιλμπεμεκτίν, Παραφινικά λάδια, Πιρινταμπέν, Σπιροντικλοφέν, Τεμπουφενπιραντ
Ψευδόκοκκος
Οι διαχειμάζουσες προνύμφες του εντόμου έχουν βγει από τα καταφύγια τους και κινούνται προς τα προφυλαγμένα μέρη των νεοσχηματισθέντων οργάνων, όπως είναι ο κάλυκας των νεαρών καρπών, τα σημεία επαφής μεταξύ καρπών ή φύλλων και καρπών.
Κόκκινη Ψώρα και Μαύρη Ψώρα
Εκεί εγκαθίστανται και δημιουργούν αποικίες, από όπου επεκτείνονται οι προσβολές επάνω στα δένδρα, οι οποίες γίνονται αντιληπτές Αύγουστο με Σεπτέμβριο όταν είναι ήδη αργά για καταπολέμηση του εντόμου.
Επεμβάσεις σε οπωρώνες που διαπιστώθηκαν τα προηγούμενα έτη σημαντικές προσβολές, κυρίως στις ομφαλοφόρες ποικιλίες.
Οι επεμβάσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και το βλαστικό στάδιο, πάντα όμως πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν πάνω στον καρπό.
Συνήθως αρκούν μία επέμβαση αυτή την εποχή και ακόμα μια δεύτερη περίπου στο τέλος Αυγούστου-Σεπτέμβριο για να κρατηθούν τα δένδρα καθαρά από προσβολές.
Πρώιμες παραλιακές περιοχές: 13 – 23 Μαΐου.
Μεσοπρώιμες περιοχές: 20 – 28 Μαΐου.
⇒ Ακεταμιπρίντ, Άλατα καλίου, Παραφινικά λάδια, Σπιροτετραμάτ, Σουφλοξαφλόρ.
Η έξοδος των νεαρών νυμφών και των δύο ειδών έχουν ξεκινήσει. Οι έρπουσες και τα νεαρά στάδια είναι ευαίσθητα στα εντομοκτόνα. Συνήθως έντονες προσβολές παρατηρούνται σε δέντρα με πυκνή βλάστηση ή παραμελημένα.
- Τα δέντρα πρέπει να κλαδεύονται κατάλληλα ώστε να αερίζονται και να λιάζονται εσωτερικά.
- Ψεκασμός την ίδια περίοδο ώστε να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση και στα δύο είδη.
Ενδεικτικές Ημερομηνίες Εφαρμογών:
- Στις πολύ πρώιμες περιοχές/καλλιέργειες περίπου κατά το διάστημα 10 – 20 Μαΐου.
- Στις υπόλοιπες περιοχές λίγο αργότερα (ενδεικτ. 20 – 30 Μαΐου).
⇒ Ακεταμιπρίντ, Αζαντιρακτιν, Δελταμεθρίν, Άλατα καλίου, Παραφινικά λάδια, Πιριπροξιφέν, Σπιροτετραμάτ, Σουφλοξαφλόρ
Καστανόμαυρη ψώρα
Προσβολές έχουν εμφανιστεί έντονα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Το έντομο διαχειμάζει ως ενήλικο θηλυκό και ωοτοκεί την άνοιξη (μέχρι Μάιο). Οι νεαρές προνύμφες εκκολάπτονται στους κλαδίσκους. Όταν η προσβολή είναι έντονη παρατηρείται μετακίνηση τους και προσβολή των καρπών όπου διακρίνονται ως μαύροι κύκλοι. Έχει προτίμηση στα νεαρά και τα μεγάλα σε ηλικία εσπεριδοειδή και κυρίως στα χαμηλότερα και ενδιάμεσα μέρη της κόμης των δέντρων, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη σκίαση. Η μετακίνηση και η διασπορά του γίνεται με μολυσμένο φυτικό υλικό και με τις αγροτικές εργασίες, ρούχα και αγροτικά εργαλεία.
- Ελαφριά κλάδευση των προσβεβλημένων κλάδων από το κοκκοειδές αλλά και για τον καλό αερισμό και φωτισμό της κόμης τους ο οποίος θα συμβάλλει στη μείωση της πυκνότητας προσβολής.
- παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου με συχνές εβδομαδιαίες παρατηρήσεις ώστε να προσδιορίζεται η εποχή εμφάνισης των ερπουσών προνυμφών. Όταν εμφανίζονται οι νεαρές προνύμφες, που συνήθως εμφανίζονται μέσα-τέλη Μαΐου, να γίνεται ψεκασμός των δέντρων με εγκεκριμένο σκεύασμα για την καλλιέργεια και τον εχθρό εντομοκτόνο και να επαναλαμβάνεται εντός 20 ημερών.
- καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν το πλείστο του πληθυσμού βρίσκετε στην αρχή του πρώτου προνυμφικού σταδίου (έρπουσες προνύμφες), πριν δημιουργηθεί το προστατευτικό ασπίδιο.
Αφίδες
Στις περισσότερες περιοχές δεν έχουν παρατηρηθεί ανησυχητικές προσβολές, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Ηλείας όπου παρατηρείται έξαρση των εντόμων.
Επιμελής έλεγχος των οπωρώνων ανά τακτά διαστήματα (8-10 ημέρες), για τον έλεγχο της έκτασης της προσβολής, και αν ξεπερνάει τα ανεκτά όρια (5-10% αποικίες σε βλαστούς μανταρινιών και πορτοκαλιών αντίστοιχα) να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί. Στα δενδροκομεία που διαπιστώνονται τα έντομα να γίνει καταπολέμηση με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά.
⇒ Ακεταμιπρίντ, Αζαντιρακτιν, Δελταμεθρίν, Άλατα Καλίου, Φλονικαμίντ, Λάμδα σιαλοθρίν, Παραφινικά λάδια, Πυρεθρίνες, Σπιροτετραμάτ, Σουφλοξαφλόρ, Ταου-φλουβαλινέϊτ
Συμβουλευτείτε το Γεωπόνο σας.
Αποφύγετε άσκοπες χημικές επεμβάσεις που αναπτύσσουν την ανθεκτικότητα του εχθρού, καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα και απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών. Εφαρμόζετε αποκλειστικά, με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα. Τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας