Αιτωλοακαρνανία – Συνδιάσκεψης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Όλα όσα ειπώθηκαν την πρώτη μέρα

Ξεκίνησε σήμερα στις 6:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε η συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. Στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος 110 σύνεδροι και προσκεκλημένοι, οι οποίοι μετά από εισήγηση πρόταση του γραμματέα της προσωρινής Νομαρχιακής Επιτροπής ανασυγκρότησης, Κώστα Ταφλανίδη, όρισαν το προεδρείο της συνέλευσης, που στελέχωσαν ο Αντώνης Μίκροβας, η Μαρία Τριανταφύλλου, ο Πάνος Κατσούλης, η Φωτεινή Αλεξοπούλου και ο εκπρόσωπος της νεολαίας Βασίλης Καραθανάσης.

Οι «εργασίες» τις συνδιάσκεψης ξεκίνησαν με τον Κώστα Ταφλανίδη, ο οποίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής, η οποία, όπως είπε, διοργάνωσε μία σειρά από εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς τις οποίες και ανέφερε Στη συνέχεια προχώρησε σε μια κριτική-αυτοκριτική της κινητικότητας των τοπικών οργανώσεων, καθώς και στα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων..

Απαντώντας στο ερώτημα «τι κάνουμε τώρα;» είπε:

«Κεντρικός στόχος πρέπει αν είναι να μετατρέψουμε το κύμα αγανάκτησης στην κεντρική πολιτική και κοινωνική σε αίτημα για δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση. Να δημιουργήσουμε μέσα στην κοινωνία το δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο ανατροπής της Κυβέρνησης να δώσουμε στον κόσμο τη δική μας πρόταση για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στην Κυβέρνηση».

Αμέσως μετά το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι επαγγελματιών και φορέων του νομού, οι οποίοι παρουσίασαν τα προβλήματα των κλάδων και των τομέων που εκπροσώπησαν.

Από το χώρο της εστίασης τοποθετήθηκε ο Κώστας Ναστούλης, από το Επιμελητήριο ο Ζαχαρίας Νικολογιάννης, από τον τομέα της υγείας ο Διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας, Χρήστος Σκαμνέλος, από τον χώρο της εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Γιώργος Κατσίφας, ο πρόεδρος της Λαϊκής Αγοράς του Μεσολογγίου Μάριος Κατσάμπαλος, ενώ επιστολή απέστειλε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας με τις θέσεις του τμήματος για της προοπτικές ανάπτυξης της Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργο Βαρεμένο και Θάνο Μωραΐτη.

«Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα», είπε μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Βαρεμένος. «Οι πολιτικοί δεν είναι συντεχνία που να έχει ως σκοπό την αναπαραγωγή του συντεχνιασμού της. Πολύ περισσότερο η πολιτική δεν είναι καρτέλ. Τα κόμματα υπηρετούν ανάγκες της κοινωνίας κι όταν εκλείψει αυτή η ανάγκη τα κόμματα ολοκληρώνουν τον ιστορικό τους ρόλο».

Καταλήγοντας είπε: «Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης και αναγέννησης μια πρόταση προγραμματική που θα ριζωθεί στην κοινωνία και δεν θα μπορεί κανείς να την αγνοήσει ή να την απορρίψει για κομματικούς εγωισμούς. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει κατά τη γνώμη μου αυτό τον ιστορικό ρόλο. Ειπώθηκε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σημαντική πολιτειακή δύναμη, η αντιπολίτευση είναι εν δυνάμει Κυβέρνηση και έτσι πρέπει να πολιτεύεται. Κριτική έντονη, διαισθητική, τεκμηριωμένη και προγραμματική. Αυτός είναι ο στόχος μας: να οικοδομήσουμε τις κοινωνικές και πάνω σ’ αυτές όσες μπορούμε πολιτικές συμμαχίες για να δώσουμε μια διέξοδο στο προδιαγραφόμενο νέο αδιέξοδο. Και να βγάλουμε τη χώρα σε ένα ιστορικό ξέφωτο».

Ο Θάνος Μωραΐτης στη συνέχεια αναφέρθηκε εν τάχει στα ζητήματα που έχουν προκύψει από την υγειονομική κρίση και στο δόγμα «βλέποντας και κάνοντας» με το οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να την διαχειριστεί και στάθηκε στα ζητήματα που έβαλαν οι εκπρόσωποι των φορέων.

«Είδαμε με αφορμή τα τελευταία γεγονότα» είπε ο κ. Μωραΐτης, μεταξύ άλλων «την προσπάθεια του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και ενός ολόκληρου μιντιακού συστήματος να περάσουν στον κόσμο την άποψη, “έλα μωρέ όλοι ίδιοι είναι”, εμείς πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας απέναντι “όλοι ίδιοι είναι”,  εμείς καλούμαστε να δώσουμε την μεγαλύτερη πολιτική μάχη, που έχουμε δώσει ποτέ. Να την δώσουμε όμως με αξιοπιστία, με ξεκάθαρο σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί ακριβώς εκεί, θα κριθούμε».   

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ρένα Δούρου, η οποία αναφέρθηκε σε μια διπλή πρόκληση: να αναταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ  και ταυτόχρονα να αναταχθεί και ο τόπος.

«Κάνανε πολλές προσπάθειες», είπε μεταξύ άλλων, «να είμαστε μια κυβερνητική παρένθεση έξι μηνών. Τώρα επιχειρούν δια στόματος Βορίδη και άλλων να γίνουμε μία παρένθεση της αντιπολίτευσης».

Και συνέχισε: «Ο τόπος περνάει πάρα πολύ δύσκολες ώρες. Τις σκιαγραφήσατε είτε με τις επαγγελματικές σας ιδιότητες είτε με τις θεσμικές. Ισχυρίζομαι ότι η αριστερά στα κρίσιμα δεν κάνει ποτέ πίσω. Έτσι θα κάνει και τώρα Δεν υποστηρίζω ότι έχουμε μαγικό ραβδάκι λύσεων ή ότι διαθέτουμε το αλάθητο, όμως με μία αίσθηση ευθύνης απέναντι σε όλους τους πολίτες που υποφέρουν από την ασυδοσία της χειρότερης Κυβέρνησης από το 1974, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία να ανοίξει χωρίς ηγεμονισμούς και με την διεύρυνσή του ένα δημόσιο διάλογο, για να έχουμε μία διαφορετική διακυβέρνηση από αυτή που βιώνουμε από την αποφράδα μέρα της 7ης Ιουλίου του 2019. Αυτό μόνο αλλαγή μπορεί να φέρει προς το καλό και προς την ελπίδα. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αυτές οι συναντήσεις που γίνονται με αφορμή της εκλογής της Νομαρχιακής Επιτροπής να συνεχιστούν, γιατί η διαβούλευση για τις προγραμματικές θέσεις είναι ήδη ανοιχτή. Είναι μια δυναμική διαδικασία και ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι για να ανέλθεις στην κυβέρνηση, να μείνεις και να αλλάξεις τα πράγματα, δεν ανέρχεσαι στο όνομα του λαού. Ανέρχεσαι με τη βοήθεια του λαού, από το λαό για τον λαό, με προτάσεις σαν κι αυτές που σκιαγραφήθηκαν και σήμερα».

Με την τοποθέτηση της κ. Δούρου έκλεισε η πρώτη μέρα της συνδιάσκεψης.


Αίθουσα σύνταξης
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr