Μπορεί ένας αλγόριθμος να ξεχωρίσει αν ένα κρασί ποικιλίας Καμπερνέ Σοβινιόν προέρχεται από την Αυστραλία ή από τη Γαλλία;
- Μία γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο για να αναγνωρίζεται αυτοματοποιημένα η προέλευση ποικιλιών κρασιών ανέπτυξαν επιστήμονες με βάση το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.
Το επίτευγμα αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση περιπτώσεων απάτης όπου φθηνά κρασιά «βαφτίζονται» ως κρασιά καλύτερης ποιότητας.
Συνδυάζοντας δύο τεχνικές ακριβείας
Συγκεκριμένα, με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Food Chemistry», οι αυστραλοί ερευνητές περιγράφουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου, η οποία σε πρώτη φάση συνδυάζει δύο τεχνικές: τη φασματομετρία μάζας, με την οποία αναγνωρίζονται τα διαφορετικά χημικά συστατικά του κρασιού και τη φασματοσκοπία φθορισμού, μία τεχνική κατά την οποία μία ακτίνα φωτός, συνήθως υπεριώδης, διεγείρει τα ηλεκτρόνια συγκεκριμένων ενώσεων ενός διαλύματος, προκαλώντας έκλυση φωτός. «Η μέθοδος αυτή μας δίνει ένα “αποτύπωμα ” των δειγμάτων το οποίο βασίζεται στην ύπαρξη ενώσεων των οποίων τα ηλεκτρόνια όταν διεγερθούν εκπέμπουν φως», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις η διδακτορική φοιτήτρια και πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης Ραχίρα Ραναγουέρα.
Δίνοντας κρασί… στον αλγόριθμο
Τα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από τον συνδυασμό των δύο τεχνικών τέθηκαν υπό την επεξεργασία αλγορίθμου, ο οποίος συγκρίνει το χημικό αποτύπωμα του δείγματος με το χημικό αποτύπωμα κρασιών γνωστής προέλευσης.
Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά: ο αλγόριθμος διέκρινε με επιτυχία που άγγιξε το 100% την προέλευση των δειγμάτων, τα οποία αποτελούνταν από την ποικιλία κρασιού Καμπερνέ Σοβινιόν είτε αυστραλιανής είτε γαλλικής προέλευσης. «Συνδυάζοντας τις τεχνικές ανάλυσης με έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, καταφέραμε να αναπτύξουμε μία αποτελεσματική μέθοδο για την ταυτοποίηση των κρασιών» σημείωσε η ερευνήτρια.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η μέθοδος αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ελεγκτικών μηχανισμών για την ταυτοποίηση της ορθότητας των ετικετών των κρασιών και για να εντοπίζονται περιπτώσεις νοθείας, μία πρακτική η οποία τόσο στην Αυστραλία όσο και σε άλλες χώρες συναντάται με μεγάλη συχνότητα.
Πάνος Τσιμπούκης
in.gr
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Ο Παύλος στη χωροφυλακή για την εξαφάνιση της Θάλειας
«Η Γη της Ελιάς»: Η Αρετή κάνει μια επίσκεψη-«έκπληξη» στην Ιουλία
«Ταμπού»: Κι άλλος φόνος στα Ιωάννινα