Αμαρτίες γονέων

Την ορολογία «μεσογειακός κυκλώνας» την είχα ακούσει ξανά πριν από μερικά χρόνια, όταν ένα ανάλογο «σύστημα» είχε επηρεάσει τη χώρα μας. 

  • Οι εικόνες που κάποτε βλέπαμε στην τηλεόραση να εκτυλίσσονται στη Φλόριντα των ΗΠΑ ή σε άλλες περιοχές του πλανήτη, δυστυχώς, καταφέραμε να κάνουμε τόση ζημιά στη φύση, που είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να τις βιώσουμε …σε όλο τους το μεγαλείο.

Και η αλήθεια είναι ότι καθόλου δεν μου αρέσει η ιδέα του «να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτά».

Συγνώμη, αλλά εγώ δεν θέλω. Και δεν θεωρώ ότι έχω κάνει καμία φοβερή αμαρτία, για την οποία θα πρέπει να πληρώσω το τίμημα.

Άλλοι είναι εκείνοι που κατέστρεψαν το περιβάλλον και που ενώ ήξεραν, αδιαφόρησαν.

Οι επιστήμονες έχουν από ετών προειδοποιήσει για αυτά. Κανείς δεν τους άκουγε, όμως. Η γενιά της προόδου, του εκσυγχρονισμού, της μεταπολίτευσης γενικότερα, είναι αλήθεια ότι τίποτα δεν άφησε όρθιο.

Την οικονομία την βούλιαξε, τα ασφαλιστικά ταμεία τα ρήμαξε, τη φύση τη βίασε, τις ίδιες τις ηθικές αξίες τις εξαφάνισε, την κοινωνία την καταδίκασε.

  • Το μόνο που είχε σημασία ήταν η καλοπέραση, τα επιδοματάκια, το αυθαίρετο, το βόλεμα, η αρπαχτή. Και το αποτέλεσμα, το πληρώνουμε τώρα όλοι. Το πληρώνουμε τα παιδιά τους. Που, φυσικά, έχουμε κι εμείς το δικό μας μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Ας φροντίσουμε, τουλάχιστον, από εδώ και πέρα να δούμε τι θα κάνουμε, ώστε να μην λένε και τα δικά μας παιδιά τα ίδια για εμάς, για το τι εμείς θα παραδώσουμε.

 

Media group «Agrinio 365» | Φώτης Μπερίκος