Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Αμφιλοχίας καθώς μέσα σε διάστημα 2 ημερών, τουλάχιστον 4 ζώα βρέθηκαν δηλητηριασμένα από φόλες.
- Πρόκειται για ένα γατάκι και δύο σκυλάκια αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα που βρέθηκαν νεκρά σε κεντρικά σημεία της πόλης και κυρίως στην περιοχή του Δημαρχείου.
Οι κάτοικοι έχουν σοκαριστεί όχι μόνο από τη βαναυσότητα της απάνθρωπης πράξης.
«Είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Στο παρελθόν μπορεί να είχαμε κάποια μεμονωμένα περιστατικά, τώρα όμως το θέμα έχει ξεφύγει και θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους της περιοχής που βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα», δήλωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας κ. Ρούλα Μέλου.
Κακοποίηση ζώων: 10 χρόνια κάθειρξη προβλέπει ο νέος νόμος
Πολύ αυστηρές οι νέες ποινές για όσους κακοποιούν, φονεύουν ή βασανίζουν ζώα – Πότε μπορεί να απαγορευθεί σε κάποιον να αποκτήσει ζώο συντροφιάς
Πολύ αυστηρές είναι οι ποινές που προβλέπει ο νέος νόμος για την κακοποίηση των ζώων με κορυφαία την ποινή κάθειρξης μέχρι και 10 έτη για τον φόνο ή βασανισμό τους. Η νέα νομοθεσία που ισχύει πλέον, τροποποίησε σωρεία παλαιών διατάξεων με στόχο την προστασία των ζώων.
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
Για την κακοποίηση ζώων ή την εγκατάλειψή τους ως έκθετα ή αδέσποτα, ο ιδιοκτήτης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1 τουλάχιστον έτους και με χρηματική ποινή που κυμαίνεται από 3.600 έως 18.000 ευρώ.
Για το φόνο ή βασανισμό των ζώων ο ένοχος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή από 25.000 ως 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύονται ρητά: α) η κακοποίηση και η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμό.
Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.
Επιπλέον και με γνώμονα το συμφέρον του ζώου, ο αρμόδιος Εισαγγελέας αφαιρεί οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική οργάνωση ή σωματείο. Ο Εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.
Ακόμη και με γνώμονα, πάντα, το συμφέρον του ζώου, ο Εισαγγελέας μπορεί να αφαιρέσει προσωρινά το ζώο, μόνον στην περίπτωση κατά την οποία ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος για κάποιο από τα παραπάνω αδικήματα δηλώνει ότι αναλαμβάνει το κόστος που συνδέεται με την αποκατάσταση της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και τη διαβίωσή του, όπως προκύπτει από παραστατικά, τα οποία του αποστέλλονται με κάθε πρόσφορο τρόπο από τον εκάστοτε φορέα φιλοξενίας του ζώου. Η καταβολή για την κάλυψη του κόστους της παρούσας πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση.
Τέλος, τα έσοδα και πρόστιμα από την εφαρμογή της ανωτέρω νομοθεσίας καταλήγουν στο ταμείο του οικείου δήμου και διατίθενται αποκλειστικά για τη δημιουργία και βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και δημοτικών κτηνιατρείων.
e-maistros
Σχετικά Άρθρα
Αιτωλοακαρνανία – Κακοκαιρία: Η ΕΛ.ΑΣ. για διακοπές κυκλοφορίας και αλυσίδες
Αιτωλικό: «Έφυγε» σε ηλικία 50 ετών η Σοφία Ντάλλα, πενθεί το Χρυσοβέργι
Κακοκαιρία στο Αγρίνιο: Έπεσαν δέντρα στη Γαβαλού