«Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ περιμένει 190.000 συνταξιούχους, παλιούς και νέους, με πάνω από 30 συντάξιμα έτη.
- Ειδικότερα τον Δεκέμβριο θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών 16 μηνών (από 1/9/2019) έως 4.032 ευρώ, καθώς και οι αυξήσεις των νέων κύριων συντάξεων έως 252 ευρώ τον μήνα (αυξημένων έως 11,8%) λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, όπως αυτά νομοθετήθηκαν με το νέο Ασφαλιστικό. Θα αφορούν όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη και τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους.
Οσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.
Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου), θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην «τσέπη», ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.
Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση με δύο τρόπους:
- Με μεγαλύτερη σύνταξη και χωρίς προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι πραγματική, καθώς θα ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς και θα φανεί στην τσέπη.
- Με μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα αυξηθεί μεν, αλλά αν η αύξηση δεν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο στην τσέπη, πλην όμως ένα τμήμα της προσωπικής διαφοράς που ήταν επικίνδυνο για περικοπές θα έχει μετατραπεί σε σύνταξη.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα του αρμόδιου υπουργείου, η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Αυτή θα τη λάβουν οι συνταξιούχοι που «βγαίνουν» στη σύνταξη με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ/μήνα και 40 έτη ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, η σύνταξη την οποία θα δικαιούνται, βάσει του νόμου Βρούτση, οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα ανέλθει στα 2.134 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 61%) αντί για 1.882 ευρώ που είναι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ποσοστό αναπλήρωσης 54%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).
- Με 39 έτη ασφάλισης και τις ίδιες με τις παραπάνω αποδοχές, η αύξηση στην κύρια σύνταξη θα ανέλθει στο 11,3% βάσει του νόμου Βρούτση. Συγκεκριμένα, η σύνταξη θα ανέλθει στα 2.045 ευρώ έναντι 1.812 ευρώ που προκύπτει με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Στο 6,5% θα φτάσει η ελάχιστη αύξηση με 39 έτη ασφάλισης (με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ).
- Με τις ίδιες αποδοχές (3.500 ευρώ) και 38 έτη ασφάλισης η αύξηση θα ανέλθει στο 10,5%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύνταξη θα ανέλθει, βάσει του νόμου Βρούτση, στα 1.956 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 56%) αντί των 1.749 ευρώ βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ποσοστό αναπλήρωσης 50%). Στο 5,8% θα ανέλθει η ελάχιστη αύξηση σε όσους έχουν 38 έτη ασφάλισης (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).
- Στο 8,6% θα φτάσει η αύξηση (με αποδοχές 3.500 ευρώ) με 36 έτη ασφάλισης. Θα ανέλθει στα 1.777 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 51%) με τον νόμο Βρούτση αντί των 1.623 ευρώ που προκύπτει βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Στο 4,6% θα ανέλθει η ελάχιστη αύξηση με 36 έτη ασφάλισης (700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).]
- Με 33 έτη ασφάλισης, με τις ίδιες αποδοχές το ποσοστό της αύξησης στη σύνταξη θα ανέλθει στο 3,8%, καθώς θα ανέλθει στα 1.515 ευρώ, βάσει του ν/σ Βρούτση έναντι 1.456 ευρώ που φτάνει με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η ελάχιστη αύξηση με 33 έτη ασφάλισης θα ανέλθει στο 1,9% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές.
Οι αυξήσεις
Στο μεταξύ την ενσωμάτωση των αυξήσεων στις προσωρινές συντάξεις προανήγγειλε ο Γιάννης Βρούτσης γνωστοποιώντας ότι με την επόμενη καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα θα προστεθούν οι αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις, όπως έχουν προκύψει με βάση αλλαγές στη νομοθεσία.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για τους συνταξιούχους – πρώην μισθωτούς η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50% στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους εργασίας τους. Αντίστοιχα, για συνταξιούχους – πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50% στο 70% του μέσου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου.
Για τις συντάξεις χηρείας, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί επίσης στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Ετσι ουσιαστικά η προσωρινή θα εξομοιωθεί με την οριστική σύνταξη.
Για τις αναπηρικές συντάξεις η προσωρινή περιορίζεται στο 50%, όταν η αναπηρία είναι έως 66,99%. Ωστόσο αυξάνεται στο 70% όταν η αναπηρία είναι από 67% έως 79,99%. Πρόκειται για μια βελτίωση στις αποδοχές των συνταξιούχων που λαμβάνουν επί μακρόν προσωρινή αντί για οριστική σύνταξη. Αλλωστε αυτό το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός, τονίζοντας τον όρο «προσωρινή». Πρόσθεσε δε ότι μέσω του συστήματος «Ατλας» ο στόχος είναι να γίνει γρήγορη και άμεση η οριστική καταβολή των συντάξεων, μέσω της ψηφιακής διαδικασίας, και να πάψει αυτή η πολύχρονη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
in.gr
Σχετικά Άρθρα
Μανούσος Μανουσάκης: Όλοι ήταν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο «αντίο»
Δημήτρης Σούρας: Πλήθος κόσμου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο «αντίο»
Αγρίνιο: Εκδήλωση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο