Στο προσκήνιο έχουν έρθει τα σενάρια για τον ανασχηματισμό που φαίνεται πως ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το επόμενο διάστημα. Αυτή τη φορά, μάλιστα, οι αλλαγές προβλέπονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, σαρωτικές.
- Παρά τα πολλά ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, της πανδημίας, της οικονομίας, των ελληνοτουρκικών και των προβλημάτων καθημερινότητας, οι άτυπες εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καλά κρατούν. Είναι φανερό, άλλωστε πως οι παρασκηνιακές γκρίνιες έχουν αρχίσει και βγαίνουν στην λειτουργία της κυβέρνησης. Η μονότονη επισήμανση πως ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού δεν φτάνει, αφού τα ζητήματα που υπάρχουν είναι εμφανή.
Όπως σε κάθε ανασχηματισμό στο «μπλοκάκι» υπάρχουν οι αμετακίνητοι, οι μετακινούμενοι κι εκείνοι που θα δεχθούν κίτρινες αλλά και κόκκινες κάρτες.
Αμετακίνητοι φαίνεται πως είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ένα υπουργείο που «καίει» και δεν αναμένεται να σταματήσει να είναι στο κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, είναι το υπουργείο Παιδείας. Η πανδημία και το ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης της στους μαθητές, είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια, εκτός κι εντός κυβέρνησης, για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν μπορεί να κρυφτεί. Δεν είναι μόνο οι καταλήψεις των μαθητών και οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών αλλά και η επιθετική στάση του υπουργείου που κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Ακόμα και το θέμα των τεράστιων μασκών, παρόλο που δεν ήταν πλήρως θέμα του υπουργείου Παιδείας, σε επίπεδο κοινωνίας χρεώθηκε στη Νίκη Κεραμέως. Έχει αρχίσει, άλλωστε, και είναι ορατό με γυμνό μάτι ότι η υπουργός και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη κινούνται με διαφορετική λογική και σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Παρά την επαναλαμβανόμενη στήριξη του υπουργού Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μετακίνησης της Νίκης Κεραμέως. Έχει ακουστεί – και αυτή τη φορά – το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη για την αντικατάσταση της. Επιπλέον, οι δημόσιες παρεμβάσεις της πρώην υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία έχει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση, έχουν εκληφθεί σαν συμβουλές στο υπουργείο Παιδείας. Χαρακτηριστική περίπτωση το θέμα των καταλήψεων, της τηλεκπαίδευσης και των απουσιών σε μαθητές που κάνουν κατάληψη. Πρώτα εμφανίστηκε η Άννα Διαμαντοπούλου και μετά υλοποίησε η υπουργός Παιδείας. Πάντως, η Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι είναι κοντά στις κυβερνητικές προτιμήσεις για άλλη θέση. Όπως έγραψε η Καθημερινή, το όνομα της συζητιέται για την αλλαγή σκυτάλης στον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στον Ο.Ο.Σ.Α., θέση που κατέχει ο καθηγητής Γ. Πρεβελάκης.
Υπό μετακίνηση φέρεται να είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος κοντράρεται τόσο με την Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και με τον υφυπουργό του Θ. Λιβάνιο.
Στην περίπτωση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, χρεώνεται από κυβερνητικούς κύκλους το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Σε καιρούς πανδημίας οι καθυστερημένες αντιδράσεις για την προσαρμογή και την αύξηση των δρομολογίων αλλά και των λεωφορείων δεν είναι αμελητέες. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκθέτουν τον υπουργό και στο Μαξίμου.
Έντονα ζητήματα εντοπίζονται στο υπουργείο Πολιτισμού, αφού ο χειρισμός αλλά και ο τρόπος της Λίνας Μενδώνη με τους καλλιτέχνες, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, δεν ικανοποιεί το Μαξίμου. Χαρακτηριστικές είναι,δε, οι παλινωδίες για τις συνθήκες τήρησης των μέτρων στο χώρο του θεάματος.
Το υπουργείο Εργασίας είναι έτσι κι αλλιώς ένα δύσκολο υπουργείο. Ο Γιάννης Βρούτσης έχει αναλάβει φορτίο υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής αλλά δεν αποκλείεται να μετακινηθεί, ειδικά μετά την τοποθέτηση σε θέση υφυπουργού του «έμπιστου» του πρωθυπουργού και τεχνοκράτη Πάνου Τσακλόγλου. Το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, είναι από αυτά που επανέρχεται για το υπουργείο.
Ένα άλλο υπουργείο που είναι στο στόχαστρο και θεωρείται πρώτης γραμμής – και λόγω πανδημίας – είναι το υπουργείο Υγείας. Η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια δεν είναι καινούργια υπόθεση. Έτσι, περίπτωση αλλαγής υπουργικής θέσης είναι στο τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκρίνεται για τη θέση του υπουργού.
Για τον Άδωνη Γεωργιάδη τα πράγματα δεν φαίνεται πως είναι ρόδινα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οι μειωμένες αρμοδιότητες του έχουν αυξήσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, στις οποίες επιδιώκει να έχει ένα αρχηγικό προφίλ, ειδικά σε θέματα δημόσιας τάξης, καταλήψεων και κινητοποιήσεων. Δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός κυβέρνησης αλλά η μετακίνηση του μάλλον είναι προ των πυλών.
Προβλήματα για τη συνέχιση της κυβερνητικής τους θητεία φαίνεται πως έχουν ο Χάρης Θεοχάρης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, για διαφορετικούς λόγους. Στην περίπτωση του υπουργού Τουρισμού η διαχείριση των μέτρων για την πανδημία δεν θεωρείται επιτυχημένη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευης και Ασύλου, ενδεχομένως θα «πληρώσει» τη θεία κοινωνία σε δημόσια θέα. Το Μαξίμου άλλωστε είχε δείξει την έντονη δυσαρέσκεια του για το ζήτημα. Ενδεικτικές είναι οι «μπηχτές» Χαρδαλιά, παρόλο που στη συνέχεια βρέθηκε και ο ίδιος να δέχεται κριτική. Πάντως, ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα είναι από τους αμετακίνητους της κυβέρνησης.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ουσιαστικές τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, οπότε οι αλλαγές θα φτάσουν μέχρι εκεί και θα είναι σαρωτικές, όπως υποστηρίζεται από έγκυρες εκτιμήσεις του κυβερνητικού περιβάλλοντος.
Τέλος, όλο και περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για υπουργοποίηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου.
aftodioikisi.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ο νεαρός Άκης Καραχρήστος έχασε τη ζωή του στον Κόμβο Μεγάλης Χώρας
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κλινικά νεκρή η 17χρονη, αδερφή του 21χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 37χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κόμβο της Μεγάλης Χώρας