Ανατροπή: Όταν η Μέδουσα σκοτώνει τον Περσέα  

Στην εικόνα βλέπουμε το άγαλμα της Μέδουσας που κρατάει το κεφάλι του Περσέα, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο Μανχάταν, απέναντι από το NY County Criminal Court την άνοιξη.

  • Το γλυπτό “Medusa With The Head of Perseus” δημιουργήθηκε από τον Αργεντινό-Ιταλό καλλιτέχνη Luciano Garbati. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης. Και δεν θα μπορούσε να είναι «τέχνη», αν δεν ήταν ανατρεπτικό!

Το άγαλμα αυτό αντιστρέφει την ιστορία παρακινούμενο από το κίνημα Me Too. Πέρα, όμως, από τη σχέση ανδρός – γυναικός και τα όσα καταγγέλλει το κίνημα, που ξεκίνησε για να βάλει φραγμό στη σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση και επεκτάθηκε σε μια σειρά από εξίσου ουσιώδη ζητήματα, ο δημιουργός του αριστουργήματος της εικόνας, μας παρακινεί να δούμε την (μυθ)ιστορία διαφορετικά.

Επίσης δεν θα ήταν «τέχνη», αν δεν μπορούσε να διδάξει.

Και το μεγαλείο του καλλιτέχνη εδώ έγκειται στο ότι ήρθε ίσως η ώρα να κάνουμε τις δικές μας ανατροπές. Ακόμη κι αν χρειαστεί να φέρουμε τον κόσμο ανάποδα.

Ανατροπές που, προφανέστατα, σε θέλουν πολεμιστή. Έτοιμο να ματώσεις, αν χρειαστεί. Έτοιμο να φέρεις τα πάνω – κάτω στη ζωή σου πρώτα και μετά σε όλα τα άλλα: στη σχέση του με τους άλλους, στην κοινωνία, στην πολιτική. Και στην ίδια την τέχνη.

Μάθαμε την ιστορία …όπως την μάθαμε. Και η ιστορία δεν αλλάζει. Είναι, ίσως, το μόνο που δεν αλλάζει…!

Όλα τα άλλα, μπορούν. Πολλά, πρέπει. Για κάποια, επιβάλλεται. 

 

«Agrinio 365» Media Group | Φώτης Μπερίκος