«Ανέκρουσε πρύμναν» η Κυβέρνηση για τις σχολικές καθαρίστριες

Ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκαν πομπώδεις δηλώσεις, για το πόσο σημαντική ήταν η πρόσφατη παρέμβαση της Κυβέρνησης που αντικατέστησε τις συμβάσεις έργου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η κυβέρνηση αναγκάζεται από τα ίδια τα γεγονότα να επιστρέψει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε χθες το βράδυ, και ψηφίστηκε σήμερα το πρωί στο εθνικό κοινοβούλιο της χώρας και «Ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021, οι Δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, με τους όρους σύναψης που ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2019-2020, χωρίς την έγκριση της Επιτροπής της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, σε αριθμό έως 20% των εγκεκριμένων θέσεων με την υπ’ αρ. ΔΙΠΑΑΔΓ.ΕΓΚΡ./134/15827/19.8.2020 απόφαση έγκρισης, κατά παρέκκλιση του άρθρου 6 του ν.2527/1997 και οποιασδήποτε άλλης διάταξης. Η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Δήμων.»

Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνει ότι από το παραπάνω άρθρο προκαλείται «δαπάνη των προϋπολογισμών των οικείων Δήμων, από τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων σε αριθμό έως 20% των εγκεκριμένων θέσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ι.δ.ο.χ.) καθαριστριών, ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021, κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας. Η εν λόγω δαπάνη, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, εκτιμάται στο ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ περίπου.»


Agrinio 365 Group Media | Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Antenna-Star.gr & AgrinioTimes.gr
Με πληροφορίες από: airetos.gr