Ανησυχητική πτώση της στάθμης των υδάτων

⇒ Κατέβηκε κατά 2,5 μέτρα η στάθμη, βροχή δεν είδαμε ακόμη, χιόνια δεν είχαμε τον χειμώνα …και την ίδια στιγμή το λιγοστό νερό κυλάει και χάνεται στη θάλασσα.

⇒ Ανοιχτές οι «πόρτες» στην τάφρο Τριχωνίδας – Λυσιμαχίας. Επιτακτική η ανάγκη μελέτης και υλοποίησης προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτων στην Αιτωλοακαρνανία.

  • Σε ανησυχητικά επίπεδα έχει μειωθεί η στάθμη των επιφανειακών υδάτων, κάτι που είναι εμφανές άλλωστε από όλους και που με αναφορές τους στο antenna-star.gr επισημαίνουν οι κάτοικοι παραλίμνιων περιοχών και που μας επιβεβαίωσε, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Κωνσταντίνος Βήτας.

Η μεγάλη πτώση της στάθμης οφείλεται στην ανομβρία που παρατηρείται όλο αυτό το διάστημα, σε συνδυασμό με την απουσία χιονοπτώσεων το χειμώνα, αλλά και τις ελλείπεις υποδομές και τη συνεπακόλουθη κακή διαχείριση των υδάτων, που σαν αποτέλεσμα έχει να χάνονται πολύτιμοι υδάτινοι πόροι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της τάφρου που συνδέει την Τριχωνίδα με τη Λυσυμαχία, όπου οι «πόρτες» για πάρα πολλά χρόνια δεν λειτουργούν.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περιόδους όπως η τωρινή να βλέπουμε την Τριχωνίδα να «υποχωρεί» και την περίοδο των μεγάλων βροχών να πλημμυρίζουν εκτάσεις στη Λυσιμαχία (το γνωστό πρόβλημα στη Συκιά κ.α.).

Σύμφωνα με τον κ. Βήτα, ο ΓΟΕΒ Αχελώου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχουν δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες και έχει μάλιστα προχωρήσει η σχετική διαδικασία για την εκπόνηση μελέτης απ’ το πανεπιστήμιο για την ολοκληρωμένη παρέμβαση – διαχείριση των υδάτων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, σήμερα είναι υπαρκτό. Και η ανησυχία μεγάλη, τόσο για το ενδεχόμενο παράτασης της ανομβρίας όσο και για τη βεβαιότητα, με τα σημερινά δεδομένα, εκδήλωσης νέων πλημμυρικών φαινομένων τους μήνες που έπονται.

Σημειώνουμε, ότι η πτώση της στάθμης στην Τριχωνίδα έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα, αλλά και στην οικονομία της λίμνης, η δε ανομβρία έχει ήδη επηρεάσει αγροτικές καλλιέργειες, που ως γνωστόν, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκονται σε μη αρδευόμενες εκτάσεις.