Ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Είναι το πολύπλοκο δίκτυο ενός οργανισμού που είναι υπεύθυνο για να αμύνεται σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως ιούς, βακτήρια και επικίνδυνες χημικές ουσίες.

  • Σε κάθε εποχική αλλαγή  ο ανθρώπινος οργανισμός βιώνει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, μεταβολισμού ακόμα και στις διατροφικές προτιμήσεις. Ένα φυσικό επακόλουθο της εποχικής αλλαγής είναι βέβαια και οι συχνές ιώσεις και τα κρυολογήματα λόγω της <<πεσμένης άμυνας>> του οργανισμού.

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού

  • το υπερβολικό βάρος,
  • το κάπνισμα,
  • η έλλειψη ύπνου,
  • η καθιστική ζωή,η αποφυγή του ήλιουη τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα (πλύσιμο χεριών κλπ.), όσο και στην μαγειρική και
  • η  διατροφή
  • Η ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για την καλή υγεία, αλλά και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιοξειδωτικές Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις ιώσεις

  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια-σαρδέλες, κολιός,  σκουμπρί, σολομός και πέστροφα) και ξηροί καρποί- φιστίκια, σουσάμι, σησαμέλαιο και  λιναρόσπορο)-Βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, την όραση, ακόμα και τη διάθεση.
  • Η βιταμίνη C( ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο , ωμό λάχανο, φράουλες, λεμόνι,πορτοκάλια και χυμό ντομάτας).-Είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.
  • Η βιταμίνη Α( αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά, συκώτι) και η πρόδρομη μορφή της το β-καροτένιο ( καρότα , γλυκοπατάτα, ντομάτα, μαρούλι,  σπανάκι και  μπρόκολο )συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού.
  • Η βιταμίνη Ε( ελαιόλαδο, ξηροί καρποί σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά ) συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Η Βιταμίνη D( λιπαρά ψάρια)

Τα ιχνοστοιχεία: σελήνιο (ψάρια,  μαλάκια,  σιτηρά,  κρέας,  αυγά, φιστίκια,  ρύζι και  ηλιόσποροι )και ψευδάργυρος (οστρακοειδή,  μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, συκώτι,  σαρδέλες, κολοκυθόσποροι,  σιτηρά,  όσπρια και  καρύδια).

Άλλες συνηθισμένες τροφές με ξεχωριστές ιδιότητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι :

Το μέλι- έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου.

Το σκόρδο (περιέχει αλισίνη)-βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων.

Προβιοτικά (γάλα,  γιαούρτι και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση-κεφίρ)-θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς τον εφοδιάζουν με ευεργετικά βακτηρίδια που αντιμετωπίζουν και καταπολεμούν τους ιούς.

Πέρα από μια σωστή διατροφή στη προσπάθεια μας να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια μπορούμε να χρησιμοποιούμε παράλληλα και βότανα για να επιτύχουμε γρηγορότερα τη θεραπεία.

Πράσινο τσάι: Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος, χάρη στην   αντιοξειδωτική δράση των  πολυφαινολών.

Τσάι του βουνού: Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζει τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο είναι γνωστό και ως «βότανο της μακροζωίας». Συστήνεται ιδιαίτερα για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού.

Εχινάκεια: Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Astragalus: Έχει αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών και έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γλυκόριζα:  χρησιμοποιείται κυρίως για να αντιμετωπίσει συμπτώματα ασθένειας που έχει ήδη εκδηλωθεί.

Pau d’arco: Πρόκειται για το φλοιό ενός φυτού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η δράση του είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική.

Schisandra: Πρόκειται για καρπό πολύ ευεργετικό για τη λειτουργία των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σιβηριανό Ginseng:  θεωρείται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σπιρουλίνα: Το «θαυματουργό φύκι» θεωρείται μια πλήρης τροφή που περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από εκατό πολύτιμες για τον οργανισμό θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόπολη:  μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την απομάκρυνση των μικροβίων.

Επιπλέον το σιταρόχορτο, η αλόη ,τα φύλλα ελιάς και το γανόδερμα αποτελούν τους πιο ισχυρούς συμμάχους μας για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

ΒΑΣΙΚΑ ΤΙPS  ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

1. Τρώτε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά(φρούτα-λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτείνη),περιορίστε την ζάχαρη ώστε να μειώνονται οι φλεγμονές, καθώς και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, και  πίνετε αρκετό νερό για να είναι ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.

2. Υιοθετήστε την άσκηση στην καθημερινότητάς σας για αντιμετώπιση του στρες- παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού

3Η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Συμπληρώματα Διατροφής -Είναι εφόδια που ενισχύουν τη δράση των άλλων τροφών κατά την εποχή της γρίπης.

Οι βιταμίνες Α, C καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, στηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Συνεπώς, για να μπορεί το σώμα μας να αντιμετωπίσει  τους «εισβολείς»(μικρόβια-ιοί) και να θεραπευτεί, οφείλουμε να το προετοιμάσουμε εγκαίρως με σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και με προσπάθεια για πνευματική ευεξία. Φυσικά,για να τα καταφέρουμε  δεν υπάρχει  καλύτερη στιγμή από το να ξεκινήσουμε, από τώρα!

pharmacy2go.gr