Η Ανθή Παπαθανασίου στον Antenna Star 103.5 για το βιβλίο της «Ντοβαίοι Καπεταναίοι του Ζυγού» (Ηχητικό)

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της «Ντοβαίοι καπεταναίοι του Ζυγού» – Ο Γενικός Αρχίατρος Αθηνών Ιωάννης Ν. Ντόβας «εις φιλοτιμίαν ηρωικών προγόνων», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο των Εορτών της Εξόδου στο Μεσολόγγι, η κ. Ανθή Παπαθανασίου, μίλησε στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η ζωή» με τη Νάντια Μπούτα.

  • Η κ. Παπαθανασίου είπε ότι «το βιβλίο είναι το προϊόν της διαχείρησης μιας μεγάλης ποσότητας μνήμης από την οικογένεια των απογόνων Ντοβαίων, οι οποίοι εδώ και 70 χρόνια, από γενιά σε γενιά, διακονούν την καταγωγική τους ταυτότητα που εμπερικλείει τεράστια πρόσωπα της Ιστορίας μας, τα οποία ενώ προσέφεραν ταμάλα στην Επανάσταση, με μεγάλη προσφορά στο Θυσιαστήριο αίματος που είναι η Έξοδος του Μεσολογγίου, παραδόθηκαν στη λήθη».

Ο Ιωάννης Νικολάου Ντόβας, του οποίου ο παππούς ήταν στην έξοδο του Μεσολογγίου, μεγαλωμένος με τις ιστορίες τους, αποφάσισε να ξαναφέρει στη γραμμή της Ιστορίας τους προγόνους του. Το 1965, συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο αρχειακά έγγραφα που είχε συλλέξει από το 1950.

Σήμερα, η οικογένεια των Ντοβαίων και ο Σύλλογος Απογόνων Ντοβαίων Αγωνιστών του Ζυγού 1821, ανέθεσε στην κ. Παπαθανασίου να αποδόσει στο νυν την ιστορία αυτών των εγγράφων, κάτι που ολοκληρώθηκε με αίσθημα μεγάλου ηθικού χρέος και πολλή δουλειά.

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση, ο κ. Πέτρος Ντόβας, απόγονος της Ιστορικής Οικογένειας, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του βιβλίου «Ντοβαίοι καπεταναίοι του Ζυγού» – Ο Γενικός Αρχίατρος Αθηνών Ιωάννης Ν. Ντόβας «εις φιλοτιμίαν ηρωικών προγόνων», καθώς όπως είπε «αποκαθιστά την ιστορική μνήμη» και συνεχάρη την κ. Παπαθανασίου, η οποία «μετέφερει με πολύ όμορφο και οργανωμένο τρόπο, το κλίμα και τη συναισθηματική κατάσταση αυτών των ανθρώπων, αναδεικνύοντας αξίες όπως η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία», συμπληρώνοντας ότι «το υλικό του βιβλίου είναι πολύ σημαντικό και περιγραφικό».

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ντοβαίοι καπεταναίοι του Ζυγού» – Ο Γενικός Αρχίατρος Αθηνών Ιωάννης Ν. Ντόβας «εις φιλοτιμίαν ηρωικών προγόνων» της Ανθης Παπαθανασίου θα γίνει στο πλαίσιο των Εορτών της Εξόδου, σε μια Εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Απογόνων Ντοβαίων Αγωνιστών του Ζυγού 1821, την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Διοίκησης Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι.

Την εκδήλωση χαιρετίζει και ανοίγει ο Ιωάννης Μακρής, Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Ι.Π. Μεσολογγίου, αποδίδοντας την εικόνα των Κλεφτοκαπετανέων του Ζυγού.

Το βιβλίο παρουσιάζουν:

– Κωνσταντίνος Καρκανιάς, Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας

– Γεώργιος Λιάσκος, του Τμήματος Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας ΓΑ.Λ.

– Πέτρος Κων. Ντόβας, ΑΠΟΓΟΝΟΣ της Ιστορικής Οικογένειας των Ντοβίων

Συντονίζει η Ιωάννα Γερ. Σερμιντζέλη

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Ανθής Παπαθανασίου στον Antenna Star 103.5: