Η Ασφάλεια Αγρινίου εξάρθρωσε δύο εγκληματικές οργανώσεις για απάτες

Πανελλαδική επιτυχία σημείωσε η Ασφάλεια Αγρινίου, η οποία μετά από πολύμηνες έρευνες εξάρθρωσε δύο εγκληματικές οργανώσεις, που είχαν τελέσει 195 τηλεφωνικές απάτες σε βάρος πολιτών στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

  • Η επιχείρηση της Ασφάλειας έγινε σήμερα σε Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Αργολίδα, Κορινθία και Τρίπολη σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Οι δράστες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ρομά, δρούσαν τηλεφωνικά από τον Αύγουστο του 2021 και κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά 1 εκατ. ευρώ από τα θύματά τους.

Στην πρώτη οργάνωση οι δράστες παρουσιαζόταν ως υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων, και ζητούσαν τηλεφωνικά από τα θύματά τους τον αριθμό της τραπεζικής τους κάρτας, το iban και το όνομα χρήστη. Κατόπιν, προχωρούσαν στην αλλαγή του κωδικού πρόσβασης του e- banking και ζητούσαν τον εξαψήφιο κωδικό OPT που έρχονταν στα κινητά των θυμάτων από την Τράπεζα.

Αφού έκαναν μεταφορά χρημάτων σε δικούς τους λογαριασμούς, οι δράστες προχωρούσαν στη συνέχεια στην αλλαγή του κωδικού ζητώντας και πάλι τον εξαψήφιο κωδικό OPT που ελάμβαναν τα θύματα στα κινητά τους.

Στην δεύτερη οργάνωση, οι δράστες παρουσιαζόταν ως λογιστές ή φοροτεχνικοί και έταζαν επιδόματα covid-19 ή επιστροφή χρημάτων που δικαιούταν από τη Δ.Ο.Υ., απόσπώντας με τον ίδιο τρόπο τους εξαψήφιους κωδικούς OPT.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιστοσελίδων του Agrinio365 Media Group (Antenna-Star.gr και AgrinioTimes.gr), η Ασφάλεια Αγρινίου προχώρησε σε 7 συλλήψεις, ενώ αναζητούνται ακόμη 6 δράστες.


Η  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η   Τ Η Σ  Α Σ Τ Υ Ν Ο Μ Ι Α Σ :

Εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις που αφαίρεσαν 1.000.000 ευρώ περίπου εξαπατώντας πολίτες

Συνελήφθησαν (7) μέλη των δυο οργανώσεων, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη (6) μελών τους 

Εξιχνιάστηκαν συνολικά (195) περιπτώσεις απατών πανελλαδικά 

Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα πλήρη στοιχεία (44) ατόμων (money mules) συνεργών των εγκληματικών οργανώσεων

 

Εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δυο εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονταν στην συστηματική τέλεση απατών. 

Για την υπόθεση αυτή, πραγματοποιήθηκε σήμερα 2-3-2022 το πρωί, σε Αττική, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Αγρινίου, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής (ΥΖΕΔΙ και ΟΠΚΕ), καθώς και Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αιτωλίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν επτά ημεδαποί άνδρες, μέλη των δυο εγκληματικών οργανώσεων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθηση διάπραξης απατών και της πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη (6) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται για να συλληφθούν.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (44) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για τις δυο εγκληματικές οργανώσεις, καθώς δημιουργούσαν και διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, προέκυψε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του έτους 2021 μέχρι και σήμερα 2-3-2022, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπός την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν έξι  ημεδαποί άνδρες – μέλη της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (96) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 517.713 ευρώ. 

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της, προσποιούμενοι τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων. 

Στη συνέχεια οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον  εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους (money mules). 

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά τις επικοινωνίες, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους ακόμη και με προγράμματα αλλαγής φωνής, μετατρέποντας τις σε γυναικείες φωνές.

Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή απέστελλαν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των ποσών. 

Σε ότι αφορά την δεύτερη  εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ένας ημεδαπός άνδρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν  τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της  εγκληματικής οργάνωσης. 

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά (99) περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν πανελλαδικά, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται περίπου στις  (440.000) ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της δεύτερης  εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, (εποχιακό δώρο επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19), ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN,  καθώς και τον  εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, κατά τις επικοινωνίες τους οι δράστες, όπως και τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους, ενώ  ενάλλασσαν τακτικά τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις. 

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και οχήματα των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής: 

  1.   εννέα (9) οχήματα, 
  2.  το χρηματικό ποσό των 7500€ περίπου, 
  3.  εντός των οικιών και σε μέρη έξωθεν των οικιών επιμελώς κρυμμένα (καβάντζες)  πλήθος κινητών τηλεφώνων, Η/Υ συσκευών (tablet), καρτών SIM και πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι δράστες έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις. 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.