AstraZeneca: Σε εξέλιξη η αξιολόγηση των πορισμάτων από τον E.M.A.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προς το παρόν ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τη δήλωση αξιωματούχου του ότι το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca ευθύνεται πράγματι για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.

  • Ο ΕΜΑ «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσημη ανακοίνωση προγραμματίζεται για την Τετάρτη ή την Πέμπτη, είπε.

«Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε πλέον να το πούμε, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο» είχε δηλώσει νωρίτερα στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμού του ΕΜΑ.

«Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν με αναφορά στις παρενέργειες. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο» υποστήριξε.

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι σαφής ο μηχανισμός με τον οποίο το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλεί θρομβώσεις. «Υπάρχει συσχέτιση, μένει όμως ακόμα να εξηγήσουμε πώς συμβαίνει αυτό» δήλωσε.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου τις τελευταίες ημέρες λόγω ανησυχίας για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.

Αν και η συχνότητα θρόμβων μεταξύ των εμβολιασμένων δεν δείχνει να διαφέρει σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, η ανησυχία εντάθηκε από το γεγονός ότι ορισμένα περιστατικά θρόμβωσης συνδυάζονται με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) -ένας άκρως ασυνήθιστος συνδυασμός, δεδομένου ότι τα αιμοπετάλια είναι οι παράγοντες που προκαλούν θρόμβωση.

Η σπάνια διαταραχή, η οποία οφείλεται σε εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει παρατηρηθεί και με τη χρήση της ηπαρίνης, ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως στα νοσοκομεία ως αντιπηκτικό.

Στην Ελλάδα, ένα ύποπτο κρούσμα έχει καταγραφεί μετά τη χορήγηση 346.000 δόσεων, ανέφερε την Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και ο Καναδάς περιλαμβάνονται στις χώρες που πάγωσαν προληπτικά τη χρήση του εμβολίου σε μη ηλικιωμένους, καθώς πολλά από τα ύποπτα κρούσματα καταγράφηκαν σε μεσήλικες γυναίκες.

Όπως είχε ανακοινώσει πάντως ο ΕΜΑ την περασμένη εβδομάδα, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία για το εάν η ηλικία ή το φύλο είναι πιθανοί παράγοντες κινδύνου.

Ο ΕΜΑ επέμεινε επίσης στην τελευταία ανακοίνωσή του, ότι, ακόμα κι αν υφίσταται αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της Astra και τις θρομβώσεις, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

in.gr