Πλήθος διάσπαρτων παλαιοντολογικών ευρημάτων συνθέτουν μια ξεχωριστή γεωλογική ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας. Πριν από 190 εκατομμύρια χρόνια στη θάλασσα της Τηθύος, στη θέση της ακτογραμμής μεταξύ Αστακού και Μύτικα, ζούσε μεγάλη ποικιλία οργανισμών, με κυρίαρχα τα κεφαλόποδα.
- Τα κεφαλόποδα ήταν τα πλέον εξελιγμένα μαλάκια, αρπακτικά, σαρκοφάγα και με ικανότητα πλεύσης. Η σημαντικότερη κατηγορία αυτών ήταν οι αμμωνίτες, οι οποίοι αποτελούν σήμερα χαρακτηριστικά απολιθώματα.
Σε συλλογή απολιθωμάτων και ορυκτών, επιπρόσθετα, στο Αγρίνιο περιλαμβάνεται ποικιλία πέντε χιλιάδων (5.000) δειγμάτων, τα οποία προέρχονται από Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία και την υπόλοιπη Ελλάδα, με το αρχαιότερο από τα εκθέματα να προσδιορίζεται χρονικά πριν 450 εκατομμύρια χρόνια, το δε νεότερο 40.000 χρόνια.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεστε, δια των ενεργειών και προτροπής σας, να ιδρυθεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο να περιλαμβάνει τις μεμονωμένες και διάσπαρτες συλλογές απολιθωμάτων και ορυκτών, καθώς και πάσης άλλης μορφής παλαιοντολογικού υλικού της ευρύτερης περιοχής;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Απόστολος Αβδελάς
Σχετικά Άρθρα
«17 Κλωστές»: Στον Πειραιά, ο Καστελάνης κάνει έναν νέο φίλο
«Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα»: Ο Μιχαλιός Βροντάκης είναι στο Νοσοκομείο μεταξύ ζωής και θανάτου
«Famagusta»: Ο Αντρέας κι η Χριστίνα συμβουλεύουν τον Μάικλ