Μιλώντας σε πρωινή εκπομπτή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως η επιταγή ακρίβειας θα πληρωθεί στις 20 Δεκέμβρη, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μικρής απόκλισης.
Για το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αναμένεται να τρέξει «Το ανώτατο όριο υπάρχει γιατί το πρόγραμμα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, το κατώτατο, δηλαδή τα 10.000 εισόδημα το χρόνο, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, υπάρχει γιατί κάπως πρέπει να ξεπληρώσεις το δάνειο. Εάν δεν έχεις καθόλου εισόδημα, πού θα βρεις τα λεφτά για τη δόση. Η δόση είναι πάρα πολύ χαμηλή επειδή τα τρία τέταρτα του δανείου είναι άτοκα λόγω του ότι τα επιδοτεί η δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Δηλαδή συμφέρουν τα δάνεια αυτά διότι θα δίνεις μία δόση που θα είναι χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρωνες κανονικά και θα σου μείνει και το σπίτι» εξήγησε ο υπουργός.
Υπενθύμισε ότι υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για το ακίνητο, που είναι στα 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και μία ιδία συμμετοχή, η οποία έχει οριστεί στο 10%. «Όλα αυτά τα έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Τραπεζών και βεβαίως για τη λήψη του δανείου θα πρέπει να συνεννοηθεί ο καθένας με την τράπεζά του και θα ισχύσουν, όπως αντιλαμβάνεστε, τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως κρατικό, όπου το κράτος παρεμβαίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει όμως ένα βασικό πλεονέκτημα, ότι σταθερά το επιτόκιο σε αυτά τα δάνεια θα είναι στο ένα τέταρτο των επιτοκίων της αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια. Είναι θέμα συνεννόησης με τις τράπεζες και η λογική είναι ότι έχουμε στην άκρη κάποια λεφτά. Τα δίνουμε. Σας είπα, τα τρία τέταρτα είναι άτοκα και από κει και πέρα αν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, υπάρχει μια συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να επανέλθουμε και με μια δεύτερη δόση».
Όσον αφορά στο χρόνο αποπληρωμής, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις τράπεζες. «Μπορεί να είναι 10 χρόνια, μπορεί να είναι 20 χρόνια, μπορεί να είναι 30 χρόνια. Είναι η κλασική λογική των στεγαστικών δανείων».
Σε ερώτηση γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια, ο υπουργός απάντησε ότι στόχος ήταν κατά προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν οι νέοι για το ξεκίνημα της ζωής τους και λόγω του δημογραφικού προβλήματος. «Βλέπω και στις διάφορες ιστοσελίδες που κάνουν σχόλια και λένε γιατί αποκλείετε τους 40, αυτούς που είναι 41, αυτούς που είναι 45. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα όριο και γιατί το ποσό αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητο. Καταλαβαίνω κι εγώ ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαιρεσίας όταν θέσεις ένα ηλικιακό όριο. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ζευγάρια, αλλά δεν αποκλείουμε και κάποιος να μπει στο πρόγραμμα χωρίς να είναι παντρεμένος. Γιατί εντάξει, και οι μη παντρεμένοι έχουν ψυχή».
dikaiologitika.gr
Σχετικά Άρθρα
Αιτωλικό: «Έφυγε» σε ηλικία 50 ετών η Σοφία Ντάλλα, πενθεί το Χρυσοβέργι
Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: Προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία
Κακοκαιρία στο Αγρίνιο: Έπεσαν δέντρα στη Γαβαλού