Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα προκαλούνται από εσφαλμένη λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος, μιας και αυτό επιτίθεται σε κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, τα οποία σταδιακά, παύει να αναγνωρίζει ως δικά του, αλλά σαν ξένα.
- Διάγνωση Πραγματικών Αιτιών & Θεραπείες Αυτοάνοσων Νοσημάτων
– Αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας
– Χωρίς λήψη χημικών και φαρμακευτικών ουσιών
– Άρση των υποκείμενων Νοσημάτων
– Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, χωρίς παρενέργειες
– Χωρίς «ειδικές δίαιτες» και στερήσεις
Αυτοάνοσα Νοσήματα Αίτια
Ως αιτία πρόκλησης, θεωρείται οποιοσδήποτε παράγοντας μπορεί να αλλοιώσει τη βιοχημική ή γενετική πληροφορία σε επίπεδο κυττάρου, έτσι ώστε αυτό να αναγνωρίζεται ως ξένο από τον ίδιο τον οργανισμό.
Πιο συγκεκριμένα, τα μορφολογικά, βιοχημικά και δομικά αλλοιωμένα κύτταρα, παρουσιάζουν πλέον αλλαγές στην ταυτότητά τους, λόγω των τροποποιήσεων που έχουν συμβεί στην εξωτερική πλευρά της κυτταρικής τους μεμβράνης, ανιχνεύονται από το Ανοσοποιητικό ως ξένα και ξεκινούν οι διαδικασίες απομόνωσης και καταστροφής τους.
Αυτοάνοσα Νοσήματα – Επιδημιολογία
Ασθένειες όπως: Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, Νόσος Graves, Κοιλιοκάκη ή Στεατόρροια, Ελκώδης κολίτιδα, Νόσος του Crohn, Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (S.L.E.), Ψωρίαση, Έκζεμα και η Γυροειδής Αλωπεκία ανήκουν στη κατηγορία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων.
Oι στατιστικές είναι αποστομωτικές. Σύμφωνα με την AARDA (American Autoimmune Related Diseases Association – Αμερικανική Ένωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων), άνω των πενήντα εκατομμυρίων Αμερικανοί, πάσχουν από κάποιο Αυτοάνοσο Νόσημα. Δηλαδή ένας στους πέντε με έξι Αμερικανούς πολίτες, νοσούν Χρονίως.
Υπάρχουν τουλάχιστον 80 τύποι Αυτοάνοσων διαταραχών, που μπορούν να προσβάλλουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι με την πάροδο του χρόνου, έχει παρατηρηθεί δραματική άνοδος στον αριθμό των συγκεκριμένων Νόσων.
Η απόκλιση από το φυσικό τρόπο ζωής και διατροφής, καθώς και η επιβάρυνση από το «τοξικό φορτίο», είναι οι κύριοι οδοί, που προάγουν τα Αυτοάνοσα Νοσήματα.
Αυτοάνοσα Νοσήματα – Αίτια & Παράγοντες Προδιάθεσης
Όλα ξεκινούν από τα κύτταρα μας, τις μικρότερες μονάδες ζωής που αλληλοσυνδεόμενα, δημιουργούν τους ιστούς και τα όργανα του σώματος μας. Η κατάσταση της υγείας μας, διαμορφώνεται από τη συνολική βιοχημική και ορμονική τους ισορροπία και ομοιόσταση.
Όταν για παράδειγμα, προσλαμβάνουμε τρόφιμα ανεπαρκή σε πολύτιμα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά ή συσσωρεύουμε τοξικές ουσίες στο σώμα μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον για την αλλοίωση των κυττάρων μας.
Η συσσωρευμένη αυτή αλλοίωση, θα οδηγήσει σταδιακά τον οργανισμό μας να στραφεί εναντίον των δικών του κυττάρων.
Διατροφή
Η Φλεγμονώδης διατροφή όπως και η κατανάλωση τροφών που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δημιουργεί Χρόνιες Φλεγμονές και απορρύθμιση του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος.
Τροφές φτωχές σε Θρεπτικά Συστατικά
Η συστηματοποίηση με σκοπό την αύξηση της παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων, έχει οδηγήσει στη μείωση της ποιότητας και της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.
Στα ράφια των σουπερμάρκετ πλέον, κυριαρχούν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, που ενώ καλύπτουν άμεσα τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού (λόγω της περίσσειας σακχάρων που περιέχουν), το μεγαλύτερο μέρος τους αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.
Μη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το έντερο
Το 80% του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος εξαρτάται από το γαστρεντερικό σύστημα. Μία διαταραχή στη χλωρίδα του εντέρου οδηγεί σταδιακά στη μη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων.
Ψυχολογία
Η αμυντική ικανότητα του οργανισμού μειώνεται όταν επέρχεται ψυχική ανισορροπία. Καταστάσεις όπως το έντονο στρες, η κούραση και η συσσωρευμένη θλίψη, αποτρέπουν το Ανοσοποιητικό Σύστημα να διατελέσει την πρωταρχική λειτουργία του, να προστατεύσει τον οργανισμό.
Ορμονική Ανισορροπία
Το Ανοσοποιητικό σύστημα και η ορμονική ισορροπία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η φυσιολογική ή παθολογική λειτουργία των ορμονών μας, θα καθορίσουν τη σωστή ή όχι ανοσοαπόκριση και συνεπώς μία πιθανή διαταραχή στο Ανοσοποιητικό μας Σύστημα.
Αυτοάνοσα Νοσήματα – Συμπτώματα
Ένα Αυτοάνοσο Νόσημα μπορεί να επηρεάσει έναν ή περισσότερους τύπους ιστών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μη φυσιολογική ανάπτυξη των οργάνων και μεταβολές στη λειτουργία τους.
Ο μεγάλος αριθμός των Αυτοάνοσων Νοσήματων, έχει ως συνέπεια την εκδήλωση πολλαπλών και διαφορετικών συμπτωμάτων, ανάλογα με την περιοχή που πλήττεται από τα αυτοαντισώματα που παράγονται. Οι συνήθεις περιοχές είναι οι αρθρώσεις, οι ενδοκρινείς αδένες, τα αγγεία, οι μύες, το δέρμα και συνδετικός ιστός.
Παρατηρούνται συνήθως, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγίες), κακουχία, κόπωση , δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερικές διαταραχές ή υπέρταση.
Κύριο χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη περιόδων εξάρσεων και υφέσεων των συμπτωμάτων. Αυτό εξαρτάται από τη συνολική κατάσταση του Ανοσοποιητικού Συστήματος και συνεπώς από τους προαναφερθέντες παράγοντες προδιάθεσης.
Αυτοάνοσα Νοσήματα – Θεραπεία
Το κλειδί για τη θεραπεία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων βρίσκεται βαθιά μέσα στο κύτταρο και τους μηχανισμούς του.
Ειδικές Μοριακές Εξετάσεις, εφαρμόζονται πλέον στην κλινική πράξη και στην καθημερινή πρακτική. Οι εξετάσεις ανιχνεύουν τη βιοχημεία του κυττάρου, την κατάσταση του οργανισμού να παράγει ενέργεια, τη λειτουργία του μεταβολισμού, το ορμονικό προφίλ και πλήθος παραμέτρων των ζωτικών λειτουργιών που συντελούνται στο ανθρώπινο σώμα.
Με λήψη αίματος ή ούρων, τα οποία αποστέλλονται σε εξειδικευμένα μικροβιολογικά εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, μπορούμε να γνωρίζουμε τους παράγοντες και τις αιτίες που προκάλεσαν την Αυτοάνοση Νόσο.
Η επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Οργανισμού ΙΑΤΩΡ, βασισμένη σε εξειδικευμένη Ιατρική γνώση, έχει εκπονήσει εξειδικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα – αγωγές που υπολογίζονται με αλγορίθμους και κλάσματα βάσει των αναλύσεων και δεικτών.
Τα θεραπευτικά σχήματα είναι αυστηρά εξατομικευμένα.
Οι δόσεις και τα συστατικά καθορίζονται κάθε φορά, για τον / την κάθε ασθενή και η παραλαβή της αγωγής γίνεται μόνο από φαρμακεία.
Οι θεραπείες εφαρμόζονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό κατά την κρίση του Θεράποντος Ιατρού.
Μετά τους πρώτους μήνες της θεραπείας, τα συμπτώματα του Αυτοάνοσου Νοσήματος, υποχωρούν. Η γενική εικόνα και τα επίπεδα υγείας βελτιώνονται συνολικά. Οι ασθενείς που εφαρμόζουν επιπλέον τις οδηγίες που δίδονται, μετά το πέρας της θεραπείας, μειώνουν τις όποιες πιθανότητες υποτροπής στο ελάχιστο.
Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, είναι αυτή από την οποία προκύπτουν τα μεγαλύτερα οφέλη, για την υγεία και ευεξία των ασθενών. Οφέλη, που τεκμηριώνονται με ανάλογους δείκτες εξετάσεων και κλινικά αποτελέσματα.
iatr.nea.gr
Σχετικά Άρθρα
«The Voice of Greece»: Ο Αγρινιώτης Θοδωρής Νεοφώτιστος στην ομάδα του Μαζωνάκη!
«Η Γη της Ελιάς»: Οι Βρεττάκοι μαθαίνουν πως η Αμαλία έβαλε να τους κάψουν το σπίτι
«Το Δίχτυ»: Το δεύτερο συγκλονιστικό επεισόδιο με θέμα τον εθισμό στα ναρκωτικά